Novou královnou české albové hitparády je Dua Lipa, rádiím stále vévodí Lewis Capaldi

09.04.2020 19:50 - Josef Martínek | foto: Warner Records

Stabilní jedničkou v českém rádiovém éteru se v posledních týdnech stal Lewis Capaldi s "Before You Go". Albový žebříček naopak zažívá příjemné oživení, dlouhodobou dominanci domácího rapu totiž podruhé za sebou narušila mezinárodní popová hvězda. Minule vyhrál The Weeknd, tentokrát Dua Lipa.
Lewis Capaldi - Divinely Uninspired To A Hellish Extent (extended edition)
© facebook interpreta
RÁDIA - Čtvrtým triumfem prodlužuje Lewis Capaldi svou vítěznou šňůru. Do vyrovnání šesti loňských vavřínů "Someone You Loved" tedy aktuálnímu hitu "Before You Go" zbývají už jen dva zářezy. Nadále platí, že Česká republika patří k zemím, kde se písni z reedice zpěvákova debutu "Divinely Uninspired To A Hellish Extent" daří vůbec nejlépe. Jedničku uzmula už jen v britském, skotském a irském žebříčku, v Nizozemsku brala stříbro a do první pětice se vměstnala ještě v Belgii a Švýcarsku.

Ani po bezmála půl roce neztrácejí na hranosti Chinaski se singlem "Láska a data". Ten ze čtyřiadvaceti kol v pořadí jen dvakrát chyběl v elitní desítce, na stupně vítězů se podíval ve čtrnácti případech a na ten nejvyšší čtyřikrát. Z minulých brambor se Malátný a spol. tentokrát posouvají na dvojku.

Stálicí medailových pozic jsou také Kryštof se skladbou "Hvězdáři", ve kterém jim hostuje Sima Martausová. Z bronzového stupínku se nikam nepohnuli. Havířovská parta navíc do éteru vyslala další čerstvou hudbu, takže se dá očekávat, že brzy bude mít v popředí hned dvojnásobné zastoupení. O zmíněné novince ale více až o pár odstavečků níže.

Nejstarší položkou první desítky je čtvrtá "Seňorita". Shawn Mendes a Camila Cabello s ní v éteru vyhrávají už od loňského léta, celkově zatím v hitparádě strávili pětatřicet kol. Mezi pět nejhranějších poprvé nahlédl Marek Ztracený s "Tak se nezlob". Písňová omluva ženám, vydaná přesně na Valentýna, v Top 10 rychle nahradila zpěvákův předešlý hit "Naše cesty".

Domácí hudbu v desítce nejhranějších skladeb reprezentuje také Lenny. "Figure It Out" je další ochutnávkou z jejího očekávaného druhého alba, které vyjde ještě na jaře. V prosinci ho zpěvačka plánuje představit v O2 universu.

O nejlépe umístěnou novinku týdne se zasloužil Ondřej Brzobohatý, který podobně jako mnoho dalších hudebníků nahrál píseň týkající se současné pandemie. "Život" je podle jeho slov poděkováním zdravotním sestrám za jejich obětavou práci. Svým hlasem přispěli také Vojtěch Dyk a Marta Jandová. V rádiích je z toho hned v prvním týdnu devětadvacáté místo.

Osmatřicátý řádek si osvojili OneRepublic s "Didn't I". Ryan Tedder a spol. mají v pražské O2 areně zahrát 6. listopadu. Pokud to koronavirus dovolí, jistě dojde i na tuto skladbu z nového alba "Human", které vyjde v průběhu tohoto roku.

Šedesátku ukořistila Australanka Sia s "Unstoppable". Písnička vyšla už na albu "This Is Acting" v roce 2016, ale poté, co loni zazněla v reklamě na luxusní francouzský parfém, se začala znovu objevovat v evropských žebříčcích. Například ve slovenských rádiích se prokousala až na čtyřku, ve Francii jí statistika digitálních prodejů dokonce přisoudila dvojku.

Sedmdesátá druhá pozice patří již jednou zmíněné skupině Kryštof. "Hned teď (pojď být světlometem)" má být pro fanoušky přívalem pozitivní energie v těchto neveselých časech. Tento týden se novinka dočkala také svého videoklipu. Divili bychom se, kdyby ji v blízké budoucnosti minula první desítka .

Top 10 ČR - rádia:
  1. Lewis Capaldi - Before You Go
  2. Chinaski - Láska a data
  3. Kryštof feat. Sima Martausová - Hvězdáři
  4. Shawn Mendes feat. Camila Cabello - Seňorita
  5. Marek Ztracený - Tak se nezlob
  6. Shaed & Zayn - Trampoline
  7. Tiesto & Stevie Appleton - Blue
  8. Jax Jones & Ella Henderson - This Is Real
  9. Jonas Brothers - Only Human
  10. Lenny - Figure It Out


Dua Lipa - Future Nostalgia
© facebook interpreta
ALBA - Kvůli koronaviru spousta hudebníků odložila vydání svých alb. Dua Lipa ale druhou studiovku "Future Nostalgia" do světových žebříčků vyslala a zatím se zdá, že udělala dobře. V Británii zamířila na druhou příčku, v USA na čtvrtou, a u nás dokonce sebrala zlato.

Zpěvačka s kosovskými kořeny si v Česku vybudovala slušnou fanouškovskou základnu. Její eponymní debut před třemi lety startoval v tichosti ve čtvrté desítce, zájem o něj ale u posluchačů postupně rostl a v roce 2018 strávil několik týdnů v Top 10, nejlépe byl pátý. Ještě nyní najdeme nahrávku "Dua Lipa" v pořadí, konkrétně ve svém jubilejním stém týdnu sídlí na jednapadesátém místě. Jméno této popové komety by klidně mohlo posloužit jako dobrý tip pořadatelům tuzemských festivalů.

The Weeknd s "After Hours" neudržel minulé vedení a pohoršil si na bronz, přesto má podíl na tom, že tento týden na stupních vítězů převažují představitelé zahraničního popu. V posledních měsících jsme zvyklí spíše na dominanci tuzemských rapperů. Z nich tentokrát do první trojice promluvil pouze Viktor Sheen, druhý s neodkvétající trvalkou "Černobílej svět".

Velká očekávání fanoušků vzbuzoval albový návrat Pearl Jam. "Gigaton" je první řadovkou souboru ze Seattlu po téměř sedmi letech, na první desítku však ikony devadesátých let nedosáhly a připisují si dvanáctku. Také páté místo v USA v porovnání se zlatem předešlých dvou studiovek naznačuje, že tato parta už má časy největší slávy za sebou.

Rozmach rapu potvrzuje čtrnáctá příčka, na kterou se dostal teprve osmnáctiletý Grey, další zástupce domácí tvorby. "Čerpá z aktuálního dění na trapové scéně i soundcloud rapu, ale nevyhýbá se ani experimentům, ať už je to psychedelie ve skladbě 'Molly' nebo tvrdá rocková hudba, na které vyrůstal," tvrdí o interpretově debutu "Mladej hladovej" tisková zpráva vydavatelství Warner Music.

Top 10 - alba:
  1. N Dua Lipa - Future Nostalgia
  2. Viktor Sheen - Černobílej svět
  3. The Weeknd - After Hours
  4. Nik Tendo - Fatamorgana
  5. Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
  6. Post Malone - Hollywood's Bleeding
  7. Ed Sheeran - No. 6 Collaborations Project
  8. Harry Styles - Fine Line
  9. ▼ Milion+ - Krtek Money Life
  10. Justin Bieber - Changes

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 14. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY