Čechomor - Úspěch nám nic špatného nepřinesl

01.04.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Čechomor, jedna z aktuálně nejoblíbenějších tuzemských skupin, vyráží v první polovině dubna na celorepublikové turné, s nímž navštíví sportovní haly většiny velkých měst. Nejen o těchto koncertech, na nich ž se představí i Collegium českých filharmoniků a Lenka Dusilová, jsme si krátce popovídali s Karlem Holasem.
Čechomor - Karel Holas
© Dream Production
O výsostném postavení Čechomoru na české hudební scéně nemůže být pochyb. Vždyť skupina prodává desetitisíce desek a v dubnu objede v rámci turné "Proměny" největší haly republiky, pražskou obří T-Mobile Arénu nevyjímaje. Pomyšlení na úspěchy, kterých se souboru v posledních letech dostalo, svádí k otázce, jestli se úspěch nepodepsal negativně na morálce jednotlivých členů. "Ne!" Kategoricky odmítl takovou úvahu kapelník Karel Holas. Ani o čistě autorské desce prý nikdo nepřemýšlí, ačkoli by se sháněním vydavatele jistě neměli problémy. "Čechomor se zabývá interpretací české a moravské lidové písně. Na tom byl postaven a s tím také pracuje. Bude-li mít někdo z nás chuť udělat autorský projekt, určitě ho udělá." Zdá se, že tuto svéráznou partičku nic nevyvede z konceptu. Dokonce ani nevyužité nominace...

Po loňských žních na Andělech vám letos ceny proklouzly pod rukama. Zamrzelo vás to?

Byli jsme letos dvakrát nominovaní v kategorii "Folk a country" a samotné nominace nám, myslím, stačily. Teď se těšíme na Anděly v kategoriích rock, dance, house a také pop.

Má pro vás větší váhu cena od akademiků než od posluchačů (např. Žebřík), nebo je tomu naopak? Či se to nedá srovnávat?

Nejlepším oceněním pro hudebníka je spokojený posluchač koncertu a uznalý akademik. Obě ocenění mi dělají stejně velkou radost.

Úspěchy ovšem slavil "Rok ďábla". Ceníte si filmových ocenění jinak než těch hudebních?

Všechna ocenění jsou skvělá. Cením si jich stejně.

Chystáte se v dubnu na velké turné, zkuste čtenáře navnadit na nějaké "bonbónky"?

Na letošní turné s námi pojede víc hudebníků než obvykle. Bude to Collegium českých filharmoniků, Lenka Dusilová, která kromě zpívání bude hrát i kytarové party, a připravili jsme "perkašnovou" sekci, kterou tvoří Radek Klučka, Milan Cimfe a Camilo Caller. Návštěvníci koncertu uvidí zadní projekci a velký světelný park.

Nemáte strach z velkých hal, ve kterých budete vystupovat? Např. T-Mobile Aréna už je pořádné sousto.

Ne. Projekt "Proměny" si zaslouží prostor, který nám haly poskytují.

Čechomor - Karel Holas a František Černý
© Dream Production
Jak to vůbec přijde, že skupina, která se věnuje zdánlivě neatraktivní folklórní hudbě, objíždí největší sály v republice? Nezasteskne se vám občas po malých klubech?

V klubech hrajeme. Máme rádi několik klubových a dalo by se říci i hospodských míst, jako je například hotel Ogar v Pozlovicích, kde hrajeme moc rádi a poměrně často.

Najdou se lidé, kteří vám vyčítají, že jste se příliš zaprodali komerční hudbě (resp. opustili tradičnější polohu a více zapojili např. rockové postupy a zvuky). Co těmto kritikům namítnete?

Zatím jsem takovou námitku neslyšel. Po "tradičnější" poloze, jak jste to nazval, jsme k lidové hudbě přistoupili víc rockově, vyzkoušeli jsme i propojení s vážnou hudbou a uvidíme, co bude dál.

Myslíte, že se vám podařilo obrátit zájem mladých (případně městských) lidí k folklórní a etnické hudbě, anebo jste pouze rozvířili stojaté vody, které se za vámi opět zavřely?

Já bych řekl, že podobnou hudbu poslouchají mladí lidé na celém světě. Mám akorát velkou radost, že tu českou a moravskou poslouchají rádi právě od nás.

Čím si vůbec vysvětlujete váš enormní úspěch?

Asi je to jako ve všem - tvrdou prací a štěstím.

A změnil vás nějak?

Ne.

Co vám přinesl špatného nebo nepříjemného?

Na nic si nemůžu vzpomenout.

Jak to vypadá s novou deskou? Poslední dvě byly vlastně takovou "variací téhož".

Na nové desce s Frantou Černým pracujeme. Materiálu a energie máme dost, takže se nechte překvapit.

Co další spolupráce s Jazem Colemanem? Původně jste ji přímo nezavrhli...

S Jazem Colemanem jsme přátelé a máme chuť a nápady spolu ještě něco udělat, jenže zatím nám to nedovoluje čas.

Čechomor - Karel Holas a František Černý
© Dream Production
Středobodem vašeho hudebního zájmu je pořád lidová tvorba, kterou máme spjatou hlavně z minulostí. Jak jste na tom s internetem, který evokuje především technologiemi nabitou budoucnost?

Žádné nové technologie, ať je to v hudbě, nebo v jiné oblasti, neodmítám. Rád se s nimi seznamuji a vždy přemýšlím o jejich využití v mojí práci.

Znáte MusicServer.cz?

Ano.

Děkuji za rozhovor.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY