Co si notovat u správného mytí rukou? Třeba "Stayin' Alive" od Bee Gees

08.03.2020 09:47 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Ty "hordy imigrantů" to tehdy nestihly (ostatně zřejmě asi ani nechtěly stihnout), ale koronavirus nakonec hranice Česka už překročil. Tuzemská média tak v těchto dnech intenzivně nabádají občany k nejrůznějším preventivním opatřením.

Jedním z těch nejčastějších je důkladné mytí rukou, tedy činnost, kterou se každý malý Čech zpravidla naučí už ve školce. Návodů na používání mýdla a tekoucí vody vzniklo za poslední týden tolik, že se zdá, jako by to byla procedura náročností srovnatelná s vyplňováním daňového přiznání.

Zdravotníci zdůrazňují, že minimální doba, po kterou byste si měli packy drhnout, je alespoň dvacet sekund. No jo, ale jak tento úsek odhadnout, nemáte-li po ruce stopky? Britský úřad National Health Service přišel s prostým řešením - písničkou. Zazpíváte-li si dvakrát po sobě "Hodně štěstí, zdraví", doporučené minimum dodržíte.

Nebyli by to ale Britové, aby se této rady nechytli. Tamní deník The Guardian tedy následně sestavil hned několikapoložkový seznam hudebních počinů, jejichž refrény časovou normu rovněž splňují. Jejich notováním tak můžete své hygienicko-preventivně-pěvecké etudy zásadně zpestřit.

Je mezi nimi například bezpečný, čtyřiadvacetisekundový úryvek evergreenu "Stayin' Alive" od Bee Gees (existuje pro tento žebříček song vhodnějšího názvu?) nebo časově téměř přesný kousek hitovky "Ooh Ahh… Just a Little Bit" britské účastnice Eurovize v roce 1996 Giny G. "Připomíná zároveň, že i když si myslíte, že máte ruce umyté dostatečně, měli byste si je umýt 'ještě trošku' (just a little bit more)," komentují kolegové z ostrovů.

Jako další antivirové písně pak jmenují třeba ikonický opus "4'33"" Johna Cage. Tuto velice tichou skladbu ocení všichni, kdo se necítí být ve zpěvu příliš silní, redaktoři zároveň poznamenávají, že postačí vybrat si kterýchkoliv dvacet sekund z ní. Celý seznam najdete pod názvem "Cleaning up: the best 20-second songs to wash your hands to" na webu The Guardian. Hodně zdraví!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY