Tohle se Trumpovi líbit nebude. V písni "Only The Young" Taylor Swift žádá politické změny

02.02.2020 13:09 - Jiří Macenauer | foto: facebook interpreta

Americká hvězda Taylor Swift potěšila své fanoušky hned zkraje nového roku. Na filmovém festivalu Sundance v Utahu totiž představila svůj dlouho očekávaný dokument "Miss Americana", ve kterém bere diváky za oponu svého nablýskaného života. Velkým překvapením byl však nový track "Only The Young", který zpěvačka vyslala do světa hned po premiéře snímku na Netflixu. Stejně jako nové filmové dílo i skladba vyjadřuje Taylořinu vzrůstající touhu angažovat se v politickém dění USA.

S produkcí novinky jí vypomohl zkušený Joel Little, který má na svém triku hity třeba pro Imagine Dragons, Lorde anebo Khalida. Samotná Taylor se pak chopila textu - složila jej prý už po amerických volbách do Senátu v roce 2018. Námět čerpala ve své domovině, státu Tennessee, kde tehdy republikáni porazili demokraty. Píseň popisuje jako hymnu pro všechny mileniály, kteří byli volebními výsledky zklamáni. "Bylo zdrcující vidět tolik zklamaných lidí. Přitom dělali, co mohli, a tak moc se snažili. Viděla jsem, jak se mnoha mladým lidem rozplynula naděje," říká.

Song by jim podle ní měl vrátit víru v lepší zítřky. Zpěvačka se tentokrát nebojí opřít ani do amerického prezidenta Donalda Trumpa. Toho ve skladbě několikrát nenápadně zmiňuje, třeba když volební proces označí za zmanipulovaný, přesně jako to dělal během voleb on sám. Dotkne se ale i hrozby masových útoků ve školách: "Jdeš do třídy a bojíš se, přemýšlíš, kde by mohlo být nejlepší místo, kam se schovat," zpívá.

Za posledních několik let padala na hlavu Taylor Swift spousta kritiky za to, že o politice nemluvila. Zejména v době, kdy Trump bojoval o prezidentské křeslo. Když se minulý rok hvězda konečně vyjádřila, své sympatie dala demokratům. Trump reagoval slovy: "Řekněme, že se mi hudba Taylor Swift nyní líbí asi o dvacet pět procent méně." Z toho můžeme usuzovat, že na ni u něj teď čeká zřejmě další propad. O kolik procent to bude tentokrát? Třicet? Padesát?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY