Tak trochu obyčejná Melanie C

25.03.2003 16:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Po svém velmi úspěšném debutovém albu, které přineslo několik velkých hitů, se Melanie C na poměrně dlouhou dobu odmlčela. Na novinkové kolekci "Reason" pracovala téměř rok, proto je jen škoda, že to na výsledku není tolik poznat. Natočila totiž jen průměrnou popovou desku.
6/10

Melanie C - Reason

Celkový čas: 48:00
Vydavatel: EMI
Téhle desky může být člověku jen líto. Ne že by byla tak špatná, jen prostě mohla být mnohem lepší a že očekávání po debutu byla vysoká. Bývalá Sporty Spice dosáhla ze svých bývalých kolegyň za debutové album "Northern Star" bezpochyby největšího uznání od kritiků, přičemž pozadu nezůstaly ani prodeje. Ty podpořily hlavně výborné singly "I Turn To You", "Never Be The Same Again" či skvostná balada "Northern Star". Poté se Melanie na poměrně dlouho odmlčela, prý se potýkala občas s nějakou tou depresí, však to znáte, ale nyní se na pulty dostává deska druhá. A bohužel skutečně horší než byla ta první.

Melanie se na ploše celého alba usadila v poloze poprockové zpěvačky, což je fajn. Horší už ovšem je, že tato poloha začne časem nudit, nepřijde jako v případě debutového alba žádné příjemné vyrušení a naopak se vše veze na zvukově hodně podobné vlně. Nepochybně pozitivní je skutečnost, že za Melanií je cítit a slyšet více živých muzikantů, než elektroniky, ale bohužel se téměř nikdy nedostali k tomu, aby svých nástrojů využili do maxima. Škoda, škoda a ještě jednou škoda.

Všechny mé výhrady v minulém odstavci ale neznamenají, že byste na desce nenašli několik skutečně skvělých písniček. Úvodní singl "Here It Comes Again" patří mezi ně, ale i tak u táhlého refrénu zamrzí, že kytary nejsou tošku přiostřeny, čímž by skladba získala větší šmrnc. Stejně jako v případě "Northern Star" i zde je vrcholem nahrávky písnička, která jí dala název - "Reason" je nádherná balada bez jediného úderu bubnu, postavená hlavně na zpěvu Melanie a klavíru. Do kategorie melodických popůvek, které se jen tak neomrzí, patří třeba "Positively Somewhere", "Let's Love" či závěrečná "Yeh, Yeh, Yeh". Zbytek skladeb však rozhodně nepřelézá laťku průměru současného popu, občas na ni spíše jen těžce dosahuje.

Za novinkovou kolekcí Melanie C je cítit kus skutečné muzikantské práce (sama zpěvačka se podílela na skládání všech písní), ne jako u jiných popových zpěvaček, ale bohužel její snaha zůstala někde na půli cesty. Výsledkem je vkusné album s několika skvělými kousky, ale na druhé straně i s mnoha šedivými a nudnými místy. Jen doufám, že s případným komerčním neúspěchem "Reason" se Melanie nestane minulostí jako většina jejích kolegyň ze Spice Girls, protože ona to v sobě má, jen to na nové desce nedokázala úplně ukázat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY