Nové desky 3/2020 - od Pet Shop Boys přes Twin Atlantic po Breaking Benjamin

28.01.2020 07:41 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: x2

Poslednímu lednovému týdnu vládnou Pet Shop Boys s partou rockerů v zádech. Dýchají jim na ně například Black Lips, Jorn, Breaking Benjamin nebo Marko Hietala. K nim se pak přidají třeba izraelští Lola Marsh, Nicholas Godin z Air, křesťan Tauren Wells nebo indie rockeři Wolf Parade.
V pátek 24. ledna vyšly následující desky:

Pet Shop Boys - Hotspot (X2)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: synth pop / dance pop

Pet Shop Boys - Hotspot
Angličtí Pet Shop Boys vydávají své čtrnácté studiové album "Hotspot", které uzavírá trilogii nahrávek produkovaných Stuartem Pricem, která započala v roce 2013 deskou "Electric". Deset zbrusu nových písní se primárně nahrávalo v legendárních berlínských Hansa Studios s výjimkou skladby "Burning The Heather", která vznikla v podobně proslulém anglickém studiu RAK, kde přidal své kytarové party Bernard Butler ze skupiny Suede. Jak už víte díky prvnímu singlu "Dreamland", Neil Tennant a Chris Lowe si pozvali na desky také své mladší kolegy Years & Years. Jak to celé dopadlo, můžete zjišťovat prostřednictvím YouTube profilu dua a podstatná část novinek jistě zazní také na jejich květnovém koncertu v pražském Fóru Karlín. "Hotspot" bude pochopitelně k dostání na vinylu a také na audiokazetě.


Breaking Benjamin - Aurora (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Breaking Benjamin - Aurora
Breaking Benjamin pojali rok 2020 ve velkém stylu: Vydávají nové album "Aurora" a ještě navíc mají v plánu velké koncertní turné po boku Korn. K novinkové desce se ale sluší dodat, že na ní až tak úplné nové skladby nenajdete. CD totiž přináší nejslavnější skladby kapely v upravených kabátcích a také jednu novinku "Far Away". Jako hosty ve skladbách uslyšíte například Laxey Sturn, Michaela Barnese nebo Spencera Chamberlaina. Zmiňovanou "Far Away" si můžete vychutnat společně s videoklipem na YouTube.com.


Lola Marsh - Someday Tomorrow Maybe (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / dream pop

Lola Marsh - Someday Tomorrow Maybe
Izraelská skupina Lola Marsh se svým debutem "Remember Roses" pronikla poměrně citelně i na evropskou hudební scénu, což potvrzují třeba pozitivní ohlasy na jejich koncerty v Praze a na ostravských Colours. Nyní na svoji prvotinu navazují druhým albem "Someday Tomorrow Maybe", na němž přináší celkem třináct songů opět oscilující na pomezí indie popu a dream popu. Hlavními autory jsou kytarista a klávesista Gil Landau a zpěvačka Yael Shoshana Cohen a jak se jim tentokrát dařilo, zjistíte poslechem alba na YouTube profilu formace.


Elton John - Live From Moscow (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

Elton John - Live From Moscow
Minulý rok to bylo čtyřicet let, co v Moskvě vystoupil Elton John, jenž byl po Cliffu Richardovi a Boney M teprve třetím umělcem ze Západu, který dostal tu možnost. Vše se odehrálo v rámci A Single Man Tour, kde vystupoval pouze on sám s klavírem a v některých písničkách ho doprovodil perkusista Ray Cooper. V tehdejším Sovětském svazu anglický muzikant odehrál hned osm koncertů, polovinu v Leningradu a polovinu v Moskvě, kde vystoupil v hale Rossiya. Druhý z moskevských koncertů byl vysílaný ve stereu rozhlasovou stanicí BBC Radio, což byl de facto test před moskevskou olympiádou o rok později. Minulý rok, v rámci Record Store Day, byl tento záznam šestnácti písní, mezi nimiž vedle jeho vlastních hitů nechybí třeba ani coververze "Get Back", "Back In The U.S.S.R.", "I Heard It Through The Grapevine", oprášen a vychází nyní na dvou CD, či stejném počtu vinylů. Více informací a vzpomínek najdete na webu Eltona Johna.


Nicolas Godin - Concrete And Glass (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / downtempo

Nicolas Godin - Concrete And Glass
Jeden z členů francouzského dua Air Nicolas Godin se před pěti lety vydal na sólovou dráhu debutem "Contrepoint" a na něj nyní navazuje druhým albem "Concrete And Glass". S desítkou skladeb, kde kombinuje elektroniku, downtempo, ambient a minimalismus, mu výrazně vypomohl člen dalšího francouzského dua Paradis - Pierre Rousseau. V některých ze skladeb pak přivítal i vokalisty, kterými jsou Kate NV, Kadja Bonet, Kirin J. Callinan, Cola Boyy a Alexis Taylor z Hot Chip. První ukázky sdílí Godin na svém YouTube kanálu.


Annihilator - Ballistic, Sadistic (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: thrash metal

Annihilator - Ballistic, Sadistic
Slavná kanadská thrashmetalová formace Annihilator přichází na scénu se svou sedmnáctou studiovou deskou. Nahrávka s titulem "Ballistic, Sadistic" slibuje nekompromisní hudební nálož pro příznivce tvrdší hudby. Nahrávka sestává z desítky skladeb, za jejichž produkcí a mixem nestojí nikdo než sám Jeff Waters. Ochutnávku v podobě klipu ke kousku "Armed To The Teeth" si můžete vychutnat na YouTube.com. O svůj názor se s námi nezpomeňte podělit v komentářích pod článkem!


Tauren Wells - Citizen Of Heaven (Reunion Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: současná křesťanská hudba

Tauren Wells - Citizen Of Heaven
Americký zpěvák Tauren Wells svým tři roky starým sólovým debutem "Hills And Valleys" jednoznačně potvrdil svoji pozici na scéně současné křesťanské hudby, kterou si přinesl již z úspěšných Royal Tailor. Vypovídají o tom mimochodem tři nominace na Grammy nebo Dove Awards. Druhou desku "Citizen Of Heaven" už vydává jako etablovaný hudebník a jeho fanoušci se mohou těšit na celkem třináct písniček, které oscilují mezi urban music, r'n'b a soulem. Doprovodili ho v nich také čtyři hosté, kterými jsou jednak kolegové Steven Furtick, Jenn Johnson, Kirk Franklin a možná trošku překvapivě i countryoví Rascal Flatts. Že v případě Taurena Wellse nepoznáte rozdíl mezi obyčejnou a křesťanskou hudbou a že se nebojí inspirovat například i u Michaela Jacksona, můžete zkoumat prostřednictvím zpěvákova VEVA.


Davey Suicide - Rock Ain't Dead (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Davey Suicide - Rock Ain't Dead
Přitažlivá kombinace arena rocku, punku, sleaze a indistriálu - to je tvorba Davey Suicide. Novinka "Rock Ain’t Dead" servíruje jednu údernou skladbu za druhou. Za všechny hovoří už pilotní singl "Medicate Me", ve které hostuje Telle Smith z The Word Alive a který je jednoznačným důkazem přímočarosti linoucí se celou nahrávkou. Z dalších hostů jmenujme například hvězdy jako je Oliver Wood, Hyro the Hero a Blacklisted Me. Ukázku v podobě titulní skladby najdete na YouTube.com.


Různí - The Turning (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Různí - The Turning (soundtrack)
Do světových kin vstoupilo tento týden hororové drama "The Turning", které je moderní adaptací románu Henryho Jamese "Utažení šroubu". Hudbu k tomuto filmu složil Nathan Barr, ovšem na soundtracku najdete především písničky. Do výběru interpretů osmnáctky skladeb se dostali takoví interpreti, jako jsou Courtney Love, Soccer Mommy, Empress Of, Mitski, Lawrence Rothman, Kim Gordon, Alice Glass, Warpaint, Vagabon, Cherry Glazerr, Girl In Red, MUNA, Alison Mosshart, Pale Waves, Living Things, Sunflower Bean, Dani Miller ze Surfbort a kapela jednoho z hlavních představitelů Finna Wolfharda The Aubreys. Kompletní seznam skladeb včetně ukázek najdete na Supraphonline.


Jorn - Heavy Rock Radio II-Executing The Classics (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

The Neal Morse Band - The Great Adventure
Jorna Landeho si budete nejlépe pamatovat jako zpěváka Masterplan a jeho sólové kapely Jorn. Ke svým posluchačům posílá nyní další kolekci slavných rockových a metalových předělávek "Heavy Rock Radio II - Executing The Classics". Můžete se těšit na předělávky písní z arzenálu umělců jako jsou například kultovní kapely a interpreti DIO, Foreigner, Bryan Adams, Russ Ballard, Don Henley nebo Deep Purple.


Jeff Parker - Suite For Max Brown (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Jeff Parker - Suite For Max Brown
Americký jazzový kytarista Jeff Parker navazuje na své čtyři roky staré album "The New Breed" a vydává nahrávku "Suite For Max Brown". Ačkoli by mohlo někoho napadnout, že vzdává hold fiktivnímu hudebnímu skladateli z prvorepublikového českého filmu "Roztomilý člověk", není tomu tak. Pocta patří jeho matce Maxine Brown a skládá ji prostřednictvím jedenácti skladeb, mezi něž zařadil i "A Love Supreme" Johna Coltrana. Ve studiu mu pomáhali pianista a saxofonista Josh Johnson, basista Paul Bryan, trumpetisté Rob Mazurek a Nate Walcott, bubeníci Jamire Williams, Makaya McCraven a Jay Bellerose, cellistka Chicago Symphony Orchestra Katinka Kleijn a jeho dcera Ruby Parker, jež si zazpívala v úvodní skladbě. Více informací a několik ukázek nabízejí stránky vydavatelství Nonesuch.


Tip týdne

The Wood Brothers - Kingdom In My Mind (Honey Jar Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní folk / americana / blues

The Wood Brothers - Kingdom In My Mind
Americké trio The Wood Brothers, jehož členem je i Chris Wood z Medeski Martin & Wood, se přesně po dvou letech hlásí s novým albem "Kingdom In My Mind". Vzhledem k tomu, že předchůdce "One Drop Of Truth" byl nominovaný na Grammy v kategorii Nejlepší americana album, je jeho následovník očekávaný s o něco větším napětím. Jedenáct nových skladeb je tentokrát více orientovaných směrem k alternativnímu folku a jazzu, než předchůdce. Jak moc vás aktuální styl tria zaujme, můžete zkoumat na jejich YouTube kanálu.


Wolf Parade - Thin Mind (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

Wolf Parade - Thin Mind
Wolf Parade vloni opustil jejich dlouholetý člen Dante DeCaro, a tak na svém pátém studiovém albu "Thin Mind" pokračují jako trio. Příznivci jejich mixu indie rocku a post-punku se mohou těšit na celkem deset písniček, které stejně jako předchůdce "Cry, Cry, Cry" produkoval John Goodmanson, jinak známý ze spolupráce Death Cab For Cutie, Blonde Redhead nebo Los Campesinos! První ukázky z novinky přináší kanadská parta na svém YouTube kanálu.


Bonny Light Horseman - Bonny Light Horseman (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country folk / americana / country jazz

Bonny Light Horseman - Bonny Light Horseman
Bonny Light Horseman se někteří rozhodli nazývat superskupinou, ovšem pro většinu lidí se jedná o kapelu, kde se sešla trojice zavedených muzikantů, kterými jsou člen Fruit Bats Eric D. Johnson, písničkářka Anaïs Mitchell a někdejší člen Yellowbirds Josh Kaufman. Výsledkem jejich spolupráce je eponymní debutové album a na něm celkem deset písniček, kde se míchá americana, country, folk, jazz a kapka bluegrassu. Zda bude lahodit vašemu uchu, zjistíte na YouTube kanálu labelu 37d03d.


Petr Muk - Sny zůstanou (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / new wave / synth pop

Petr Muk - Sny zůstanou
Reprezentativní výběr písní Petra Muka "Sny zůstanou" vychází u příležitosti početných kulatých a půlkulatých výročí, která si tento rok připomínáme. V únoru si zavzpomínáme na zpěvákovy nedožité 55. narozeniny a dále pak zrod Oceánu (1985), debutové album skupiny "Dávná zem" (1990), nejúspěšnější sólové album "Jizvy lásky" (2000), páté studiové a poslední sólo album "V bludišti dnů" (2010) a bohužel i deset let od zpěvákovy smrti. Tracklist s maximální možnou stopáží mapuje celou kariéru Petra Muka od Oceánu přes Shalom po jeho sólovou dráhu a najdete na něm celkem dvacet jeho písniček. Jejich seznam můžete zkoumat v našem článku.


Supergrass - The Strange Ones, 1994-2008 (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / britpop

Supergrass - The Strange Ones, 1994-2008
Minulý rok se stalo něco, v co už fanoušci anglických Supergrass ani nedoufali. Po devíti letech oxfordský kvartet oznámil, že se opět dal dohromady. Sice prý rozhodně neplánuje žádný nový materiál, ale jejich příznivce jistě potěší i jejich koncertní návrat a případně kompilace hitů, kterou právě vydávají. Dostal název "The Strange Ones, 1994-2008" a producenti na něj v případě CD zařadili celkem dvaadvacet hitů kapely. Vinylová edice je o čtyři skladby bohatší, ovšem ti nejvěrnější určitě sáhnou po některé z deluxe edicí. O jejich obsahu si mohou přečíst na webu Supergrass.


V krátkosti

  • Andy Shauf - The Neon Skyline (Bertus)
    Kanadský muzikant Andy Shauf se vrací po čtyř letech a vydává album "The Neon Skyline". Jedenáct písniček, které uslyšíte na jeho bandcamp profilu, míchá indie folk a pop.
  • Bones UK - Unplugged (EP) (Warner Music)
    Britští Bones UK loni vydali poměrně ceněný eponymní debut, který nyní rozšiřují ípíčkem "Unplugged", kde ze zmíněné desky vybrali pět skladeb, které pojali takzvaně bez šťávy. Výsledek uslyšíte na jejich facebooku.
  • Boris Brejcha - Space Diver (Ultra Records)
    Německý techno DJ Boris Brejcha připravil pro album "Space Diver" celkem dvanáct skladeb, v nichž si zahostovali Ginger a Laura Korinth. První singly už umístil na své YouTube.


Dále vychází:

Σtella - The Break
Ala.ni - Acca (Bertus)
Black Lips - Sing In A World That’S Falling Apart (Bertus)
Blue Öyster Cult - Cult Classic (Mystic Production)
Burna Boy - African Giant (Warner Music)
Caspian - On Circles (Mystic Production)
Colin Stetson - Color Out Of Space (soundtrack) (Sony Music)
Crowhurst - Incoherent American Narrative (Bertus)
Dave Clarke Five - Desecration Of Desire (Warner Music)
Dead End Finland - Inter Vivos (Bertus)
Decarlo - Lightning Strikes Twice (Mystic Production)
Defiled - Infinite Regress (Mystic Production)
Depeche Mode - Mode (Box set) (Sony Music)
Dirty Shirley - Dirty Shirley (Mystic Production)
Eefje De Visser - Bitterzoet (Bertus)
Elden - Nostromo (Bertus)
En Attendant Ana - Juillet (Bertus)
Ethan Gruska - En Grande
Glass Beach - The First Glass Beach Album (Bertus)
Kirk Windstein (Of Crowbar) - Dream In Motion (Mystic Production)
Konvent - Puritan Masochism (Mystic Production)
Kristian Harting - The Fumes (Bertus)
Lisa Mills - The Triangle (Warner Music)
Marko Hietala - Pyre Of The Black Heart (Mystic Production)
Mono Inc. - The Book Of Fire (Mystic Production)
Mortiis - Spirit Of Rebellion (Bertus)
Musica Antiqua Latina - Sacred Handel - Music For The Carmelite Vespers (Sony Music)
Nero Di Marte - Immoto (Mystic Production)
New Years Day - Through The Years (Sony Music)
New Years Day - Through The Years (BluRay) (Sony Music)
October Drift - Forever Whatever (Mystic Production)
Okay Kaya - Watch This Liquid Pour Itself (Mystic Production)
Pyogenesis - A Silent Soul Screams Loud (Mystic Production)
Pyogenesis - A Silent Soul Screams Loud (Box Set) (Mystic Production)
Revolution Saints - Rise (Mystic Production)
Robert Haigh - Black Sarabande (Bertus)
Různí - Jazz Rock Line (Supraphon)
Ryuichi Sakamoto - Proxima (soundtrack) (Sony Music)
Sarah Mary Chadwick - Please Daddy (Bertus)
Shitkid - Duo Limbo/“Mellan Himmel ? Helvete” (Bertus)
Temperance - Viridian (Mystic Production)
Terry Allen & The Panhandle Mystery Band - Just Like Moby Dick (Bertus)
Thy Catafalque - Naiv (Mystic Production)
Twin Atlantic - Power (Universal)
Wire - Mind Hive (Bertus)
Xenos - Filtgrinder (Bertus)
Yorkston/Thorne/Khan - Navarasa: Nine Emotions (Bertus)

Vychází na vinylu:
Ala.ni - Acca (Bertus)
Andy Shauf - The Neon Skyline (Bertus)
Angelo Badalamenti - Twin Peaks (Warner Music)
Annihilator - Ballistic, Sadistic (Warner Music)
Black Lips - Sing In A World That’s Falling Apart (Bertus)
Blue Oyster Cult - Cult Classic (Mystic Production)
Bonny Light Horseman - Bonny Light Horseman (Bertus)
Breaking Benjamin - Aurora (Universal)
Burna Boy - African Giant (Warner Music)
Colin Stetson - Color Out Of Space (soundtrack) (Sony Music)
Crowhurst - Incoherent American Narrative (Bertus)
Dave Clarke Five - Desecration Of Desire (Warner Music)
Defiled - Infinite Regress (Mystic Production)
Dirty Shirley - Dirty Shirley (Mystic Production)
Eefje De Visser - Bitterzoet (Bertus)
Elden - Nostromo (Bertus)
Elton John - Live From Moscow (Universal)
En Attendant Ana - Juillet (Bertus)
Glass Beach - The First Glass Beach Album (Bertus)
Hank Mobley - Poppin (Universal)
Higher Power - 27 Miles Underwater (Warner Music)
Ibrahim Ferrer - Buenos Hermanos (Warner Music)
Jaz Coleman - Magna Invocatio - A Gnostic Mass For Choir And Orchestra Inspired By The Sublime Music Of Killing Joke (Universal)
Jeff Parker - Suite For Max Brown (Bertus)
John Fogerty - Blue Moon Stomp (Warner Music)
Jorn - Heavy Rock Radio Ii-Executing The Classics (Mystic Production)
Kirk Windstein (Of Crowbar) - Dream In Motion (Mystic Production)
Konvent - Puritan Masochism (Mystic Production)
Kristian Harting - The Fumes (Bertus)
Lisa Mills - The Triangle (Warner Music)
Lola Marsh - Someday Tomorrow Maybe (Universal)
Marko Hietala - Pyre Of The Black Heart (Mystic Production)
Mono Inc. - The Book Of Fire (Mystic Production)
Nero Di Marte - Immoto (Mystic Production)
New Years Day - Through The Years (Sony Music)
Nicolas Godin - Concrete And Glass (Bertus)
October Drift - Forever Whatever (Mystic Production)
Okay Kaya - Watch This Liquid Pour Itself (Mystic Production)
Pet Shop Boys - Hotspot (X2)
Petr Muk - Sny zůstanou / Definitive Best Of (Warner Music)
Pyogenesis - A Silent Soul Screams Loud (Mystic Production)
Revolution Saints - Rise (Mystic Production)
Robert Haigh - Black Sarabande (Bertus)
Sarah Mary Chadwick - Please Daddy (Bertus)
Supergrass - The Strange Ones (Warner Music)
Supergrass - The Strange Ones (Vinyl Box) (Warner Music)
Temperance - Viridian (Mystic Production)
Terry Allen & The Panhandle Mystery Band - Just Like Moby Dick (Bertus)
Thin Lizzy - Fighting (Universal)
Thin Lizzy - Jailbreak (Universal)
Thin Lizzy - Nightlife (Universal)
Thy Catafalque - Naiv (Mystic Production)
Twin Atlantic - Power (Universal)
Van Morrison - His Band And The Street Choir (Warner Music)
Wire - Mind Hive (Bertus)
Wolf Parade - Thin Mind (Bertus)
Yorkston/thorne/khan - Navarasa: Nine Emotions (Bertus)

Reedice:
John Fogerty - Blue Moon Stomp (Warner Music)
Higher Power - 27 Miles Underwater (Warner Music)
Ramones - It's Alive (40th Anniversary) (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY