Conor Oberst po devíti letech oživí kapelu Bright Eyes

13.01.2020 16:15 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Americký songwritter Conor Oberst má i na rok 2020 plno plánů a vypadá to, že mezi ně bude patřit také jeden z comebacků. Za jeho nejvýraznější hudební stopu lze považovat folk-rockovou formaci Bright Eyes, která fungovala od roku 1995. Její poslední aktivita se váže k roku 2011, kdy vydala osmou řadovku "The People's Key". Po skončení následného turné se skupina rozloučila. Nyní to však vypadá na návrat. Všechny její sociální sítě a webovky ožily a heslo "Bright Eyes 2020" dává jasný signál.

Oberst byl ovšem aktivní i během minulé dekády. V roce 2012 oživil punk-rockovou partu Desaparecidos, která se v roce 2015 po mnoha koncertech dopracovala i ke druhému dlouhohrajícímu albu "Payola". Věnoval se také sólové dráze. Nejprve vyjel na turné, na kterém hrál skladby všech svých kapel, včetně Bright Eyes či Monsters Of Folk, poté se vrátil do studia a postupně vydal desky "Upside Down Mountain" (2014), "Ruminations" (2016) a "Salutations" (2017).

Poslední rok pak byl ve znamení projektu Better Oblivion Community Center. V něm se Oberst spojil s výraznou hudebnicí posledních let Phoebe Bridgers a také s kytaristou Nickem Zinnerem (Yeah Yeah Yeahs) a bubenicí Carlou Azar (Jack White, PJ Harvey, Autolux). Jejich společné album vyšlo v lednu 2019. Tato spolupráce ale vznikala již delší dobu - v roce 2017 si Oberst zahostoval ve skladbě "Would You Rather" z debutu Bridgers "Stranger in the Alps".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY