V čele domácích žebříčků jsou stálice - Chinaski a Karel Gott

14.12.2019 07:30 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Zatímco nadvláda Karla Gotta v albovém žebříčku se před Vánocemi zdá být neotřesitelná, rádia hlásí na vedoucí pozici změnu. Australanka Tones And I se v čele ohřála pouhé dva týdny. Její "Dance Monkey" střídají na vrcholu Chinaski. "Láska a data" navazuje na dvě prvenství z listopadu a vítězí celkově potřetí.
Chinaski - 11
© facebook interpreta
RÁDIA - Tolikrát už byli Michal Malátný a spol. mnohými odepisováni a řazeni do starého železa, a přesto dokážou pořád sypat hity z rukávu. V září vydaný singl "Láska a data" z alba "11" se v éteru rychle zabydlel a po dvou triumfech z listopadu zajišťuje pro Chinaski celkově třetí vavřín. Daří se také doprovodnému videoklipu, který se na YouTube pozvolna blíží k hranici dvou milionů přehrání. A to je v českém prostředí pořád nadstandardní číslo.

Tones And I se tedy musela s vedoucím postavením rozloučit. Není ale všem dnům konec, její vlezlý hit "Dance Monkey" pořád uslyšíte na každém rohu - v tomto ohledu je úplně jedno, zda mu patří jednička, nebo dvojka. O zpěvaččině březnovém pražském koncertě v Roxy jsme se zmiňovali už v minulých komentářích, nyní však vyšlo najevo, že se objeví také v červenci na Colours Of Ostrava. Pořadatelé obou akcí musí nad hraností singlu jásat, lepší pozvánku si totiž přát nemohli.

Bronz své majitele nemění, stejně jako minule se z něj radují Jonas Brothers s "Only Human". Zajímavostí je, že Česká republika patří k zemím, kde se písnička z letošní comebackové desky "Happiness Begins" chytila nejvíc. Lépe na tom byla už jen v Polsku, kde brala stříbro.

Do první desítky se nově podívali Mandrage. "Vidím to růžově" není jen název singlu, který poskočil z devatenáctky na sedmičku, ale také titul nové desky, která kapele před pár dny vyšla. Naživo ji představí na velkém únorovém turné napříč republikou. Největší show chystají plzeňští hudebníci do pražského Fora Karlín.

Podruhé se mezi elitu vměstnal Lewis Capaldi s "Hold Me While You Wait". Skotský písničkář už se jednou na osmé místo probojoval, a to v říjnu těsně před svým vyprodaným pražským koncertem v SaSaZu. Nyní své maximum vyrovnává. Asi ani není třeba dodávat, že jeho největší hit "Someone You Loved" letos v létě pořadí opakovaně vévodil.

Z novinek se vyškrábala nejvýš ta od skupiny Kryštof, které v songu "Hvězdáři" hostuje slovenská písničkářka Sima Martausová. Toto spojení přineslo hned v debutovém týdnu šestadvacátý post. Richard Krajčo a spol. nahráli píseň pro film "3Bobule", který se v kinech objeví v březnu 2020. Navazují tak na hity doprovázející předešlé díly - "Atentát" a "CyRáno".

Sedmatřicáté místo přináší drobné překvapení. Country pop totiž vždy bodoval spíše v Severní Americe než v Evropě. Ovšem duo Dan + Shay proniklo s "10 000 Hours" i do evropského éteru. Velký podíl na tom jistě má Justin Bieber, kterého si oba chlapíci z Tennessee přizvali.

Jako šedesátá sedmá nejhranější odstartovala Lucie Bílá, které v textu Marka Ztraceného tvrdí: "Mám ráda život". Jedná se o ochutnávku z jejího nového alba "Ta o mně", které vyšlo v říjnu.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Chinaski - Láska a data
  2. Tones And I - Dance Monkey
  3. Jonas Brothers - Only Human
  4. Jubël - On The Beach
  5. Kygo feat. Whitney Houston - Higher Love
  6. Ed Sheeran feat. Khalid - Beautiful People
  7. Mandrage - Vidím to růžově
  8. Lewis Capaldi - Hold Me While You Wait
  9. Marek Ztracený - Naše cesty
  10. ▼ Younotus - Narcotic (feat. Janieck & Senex)


Karel Gott - Singly / 300 písní z let 1962-2019
© facebook interpreta
ALBA - Už jen jediný triumf chybí Karlu Gottovi k jubilejnímu desátému vítězství. Kompilace "80/80 největší hity 1964-2019" zkrátka na předvánočním trhu nemá konkurenci. Po zpěvákově skonu ji dokázal jen na jediný týden porazit rapper Nik Tendo s deskou "Fata Morgana", aktuálně čtvrtý. Lidé na symbol české pop music nepřestávají vzpomínat.

Na druhém místě startuje Renne Dang, mladý český rapper, který deskou "Thái" odkazuje ke svým vietnamským kořenům. Po předloňské "CON LAI" je to jeho druhá řadovka, vedle toho však v uplynulých letech nahrál hned několik EP a na kontě má i společné album s Viktorem Sheenem. Na novince mu hostují Paulie Garand, Rest, Ben Cristovao a další kolegové.

Stále výtečně si vede Vladimír Mišík. Kdo by to byl řekl, že zpěvák, který se prosadil už v šedesátých letech a ve své době byl trnem v oku komunistům, natočí ve dvaasedmdesáti letech jedno ze svých nejzásadnějších alb. K "Jednou tě potkám" se váže také zajímavý příběh kolem jeho rodiny, v roce 2017 totiž Mišík zjistil, že má v Americe hned devět sourozenců, o kterých nevěděl. Také o tom na aktuálně třetí nejžádanější desce zpívá.

Do první desítky se vrátila Lucie Bílá, která si s deskou "Ta o mně" polepšila o deset příček a zabydlela se na sedmičce. Směrem vzhůru zamířila také Billie Eilish, jejíž debut "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?" je nejstarším albem v elitní desítce. V žebříčku se vyskytuje už šestatřicet kol.

Stálou fanouškovskou základnu si udržují Pink Floyd. Britská skupina se sice definitivně rozloučila poslední deskou "The Endless River" v roce 2014, nepřestávají jí ale vycházet různé výběry a rarity. Na devítku se probojovala kompilace "The Later Years: 1987 - 2019" obsahující i několik nových remixů.

Do top dvacítky pronikla ještě jedna novinka. Šestnácté místo obsadil DJ Wich, který se na něm cítí "Jako ryba ve vodě". Věhlasný producent si opět přizval celou řadu hostů, zapojili se Rytmus, Ektor, Renne Dang, Rest nebo Paulie Garand.

Top 10 - alba:
  1. Karel Gott - 80/80 největší hity 1964-2019
  2. N Renne Dang - Thái
  3. Vladimír Mišík - Jednou tě potkám
  4. Nik Tendo - Fatamorgana
  5. Viktor Sheen - Černobílej svět
  6. Coldplay - Everyday Life
  7. Lucie Bílá - Ta o mně
  8. Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
  9. N Pink Floyd - The Later Years: 1987 - 2019
  10. Leonard Cohen - Thanks For The Dance

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 48. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY