Novému rozšíření soupisky festivalu Brutal Assault vévodí repete Devina Townsenda a návrat Mayhem

05.12.2019 10:41 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Ani v prosinci nepolevují pořadatelé festivalu Brutal Assault s představováním nových jmen. Procentuálně vyjádřeno se onen pomyslný teploměr zaplněnosti line-upu zastavil na 42 %. Jaká jména rozšiřují soupisku akce, která se uskuteční od 5. do 8. srpna v pevnosti Josefov u Jaroměře, tentokrát?

Začněme jedním návratem po pouhém roce. Sacred Reich, thrashové legendy, které se bohužel zasekly pár příček pod vrcholem slávy (měřeno vyprodanými stadiony a mamutími turné), už vystupovali na letošním ročníku. Na ten další přijedou znovu, ale navíc s novou, velmi podařenou deskou. Vysoká tempa vyznávají i další skupiny. Benighted se zuby nehty drží inteligentní směsi grindu a death metalu, Excrementory Grindfuckers rovněž (teda v tomto případě bez toho death- elementu), jen více staví na nadhledu a tanečnosti. Bude to podobná párty, jakou na 24. ročníku předvedli domácí zástupci Gutalax?

Zpátky k death metalu, zatím jen letmo naznačenému. Blood Incantation zahrají na temné, přesto progresivitou a vesmírnými dálavami ovlivněné struny. Podobní jsou i Uada, projekt, kterému se bleskurychle podařilo vystoupat až k žánrovým výšinám. A do třetice Soen. To je kapela bývalého bubeníka Opeth Martina Lopeze. Chvíli hledala svou vlastní tvář, což se podařilo, a v srpnu se tak máme rozhodně na co těšit. Tradičnější uchopení žánru nemůže chybět, do pevnosti se proto vrací švédští chrastiví klasici Bloodbath.

Hned dvě uskupení ukážou, že ženy do metalu patří... a dovedou to chlapům pořádně nandat. Pořádný masakr slibují Butcher Babies a také zástupci moderně střiženého metalového míšení stylů The Agonist.

Nejvyšší čas přejít k velkým jménům. V žánru metalcoru patří k těm nejzářivějším hvězdám. Kdo? As I Lay Dying. Po změnách v sestavě jsou zpátky v plné síle a v původní partě, navíc vyzbrojeni deskou "Shaped By Fire", která jen potvrdila jejich pozici nekorunovaných žánrových králů. Dnešní update uzavřeme dvěma návraty. Jak už ostatně naznačil na koncertě, Devin Townsend přijede i v létě. A pro jeho fanoušky nastávají opravdové žně. Tentokrát by totiž jeho vystoupení nemělo stát zdaleka jen na poslední řadovce "Empath". Šílený Kanaďan přijede v létě s kapelou, která bude mít podstatně metalovější kontury - a pravděpodobně dojde i na jeho slavnou formaci Strapping Young Lad. A to rozhodně není žádná selanka. A selankou nebudou ani jediní a jedineční Mayhem. Blackové legendy nesmějí na oslavách čtvrtstoletí metalového svátku chybět. Navíc představí nové, vysoce hodnocené album "Daemon", které je vrací zpět ke kořenům, do doby kolem stylotvorné nahrávky "De Mysteriis Dom Satanas."


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY