"Čas to zabalit" je důkazem, že Xindl X umí napsat i vážnější vánoční písničku

04.12.2019 11:29 - Hana Bukáčková | foto: Radek Kudláček

Letošek byl pro Xindla X významný. V létě oslavil čtyřicátiny, ke kterým si (a svým fanouškům a fanynkám) nadělil bestofku "Anděl v blbým věku" a zpěvník s akordy k 80 hitům. Osudovým dnem pak byl 28. listopad. Tehdy písničkář vyprodal Forum Karlín a hned nato oznámil ještě větší metu ve své kariéře - chystaný koncert v O2 areně (uskuteční se 30. 1. 2021), kde by chtěl svou show povznést zase na další level.

V Karlíně představil i vánoční song "Čas to zabalit", jehož video o den později zveřejnil na YouTube. Před lety Vánoce zesměšnil, teď to vzal vážněji, i když jako vždy hraje se slovy (což dokazuje už dvojsmyslný název skladby). "Před sedmi lety jsem jako Grinch zkazil spoustě rodin Vánoce tím, že jsem do světa vypustil píseň, díky níž si teď řada dítek pod stromečkem zpívá: 'Štědrý večer nastal, když jsem doma chlastal.' Letos jsem se to rozhodl napravit tím, že složím i jednu vážnou vánoční píseň, která více odpovídá tomu, jak Vánoce skutečně vnímám," říká.

Komorní píseň, kterou Xindl možná některé překvapil, doprovází podobně laděný klip situovaný na vlakové nádraží v Rynolticích na severu Čech. Režie černobílého poselství se ujal Jonáš LIPO Červinka. "Využil jsem skutečnosti, že vánoční píseň, kterou mi Xindl X poslal, je trochu v jiné poloze, než jsem u něj zvyklý. Mně tato jeho lyrická stránka moc sedí. Příběh rodiny odehrávající se v prostředí vlakového nádraží jsem volil záměrně. Jednak pro mě mají vlaky nezaměnitelnou atmosféru, jednak mi osobně evokují čas Vánoc. Ve svých klipech se rád vracím ke svým kořenům, i proto je děj zasazen do kraje, ve kterém jsem sám vyrůstal," popisuje.

Do textu písně se promítá i Ládkova účast v televizní taneční soutěži StarDance ("...Život náš plyne si dál v rytmu valčíku a někdy pádí v rytmu cha chi..."), ale i zaneprázdněnost dnešní doby, kdy jsou bohužel důležitější věci odstaveny na druhou kolej (jak tematické k videu), a skutečnost, že se s těmi nejbližšími vídáme méně, než je zdrávo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY