Dvě tváře výborného Wellera

21.03.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Nedávno jsme na stránkách MusicSeveru psali o desce "Illumination" britského zpěváka a kytaristy Paula Wellera. Na desku nyní navazuje i koncertní DVD zachycující dvě Wellerova vystoupení ("Two Classic Performances") - jedno elektrické a jedno akustické.
7/10

Paul Weller - Live, Two Classic Performances

Skladby: Electric (Live In Hyde Park) - Sunflower, Bull Rush, Friday Street, Hung Up, A Bullet For Everyone, Whirpool’s End, Leafy Mysteries, Up In Suzes’ Room, All Good Books, Can You Heal Us, This Is No Time, Foot Of The Mountain, Broken Stones, Picking Up Sticks, You Do Something To Me, Stanley Road, Out Of The Sinking, Peacock Suit, Into Tomorrow, The Changingman, Standing Out In The Universe, Wild Wood, Call Me No. 5, Woodcutter’s Son; Acoustic (Days Of Speed) - Brand New Start, Out Of The Sinking, The Loved, English Rose, Above The Clouds, Clues, That’s Entertainment, Wild Wood, You Do Something To Me, Headstart For Happiness, Everything Has A Price To Pay, Town Called Malice, Country
Celkový čas: 170 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Všechno dobré, co jsem o Wellerovi napsal v nedávné recenzi jeho loňského alba "Illumination", se dá s klidným srdcem napsat znovu, tentokrát na margo jeho koncertního DVD "Live, Two Classic Performances". Už při poslechu "Illumination" jsem přemýšlel, jaký je asi Weller při živé prezentaci před diváky. Hodnocené DVD je v tomto ohledu velmi přínosné, neboť ukazuje interpreta ve dvou podobách - jednou v Hyde Parku na velkém koncertu pro dvaadvacet tisícdiváků a podruhé v mnohem intimnějším prostředí při unplugged vystoupení pro televizní pořad "Later... With Jools Holland".

Weller se v obou případech ukázal jako suverénní, ale neokázalý showman, jenž se na pódiu cítí jako ryba ve vodě. V prvním případě mu zdárně sekunduje skupina s jednoznačně kytarovým zvukem, ve druhém se musel spolehnout (téměř) jen sám na sebe a svou akustickou kytaru. Koncert v Hyde Parku z léta 2002, kde už Weller představil písně z "Illumination", nabírá na obrátkách s přicházejícím soumrakem, aby vyvrcholil s pomocí Kellyho Jonese (Stereophonics) zejména v písni "Call Me No. 5". I v akustickém setu se Weller mohl obrátit pro milou pomoc v podobě hvězdného hosta, když jej v "That's Entertainment" podpořil Noel Gallagher. Televizní vystoupení (nazvané "Days Of Speed") má své kouzlo i díky repertoáru široce čerpajícího z letitých skladeb bývalých Wellerových skupin The Style Council a The Jam.

Disk není nějak napěchován dalšími bonusy, kromě jedenáctiminutového interview, které je spíše dokumentem z natáčení klipu k singlu "It's Written In The Stars". Wellerovy odpovědi na otázky jsou bez titulků pro velmi pokročilé znalce jazyka anglického. Téměč tříhodinové DVD má velmi pěkné menu a koncert v Hyde Parku je opatřen povedeným pětikanálovým zvukem, jemuž dominuje skvělý mix kytar, zejména v prodloužených instrumentálních závěrech skladeb. Škoda že druhé, unplugged vystoupení, je v pouhém stereu, mohlo být ještě lepší.

Weller, který u nás nikdy nedosáhne větší popularity (i toto DVD u nás uvidí jen hrstka lidí), je výborným koncertním umělcem - umí být jistým frontmanem s nabroušenou rockovou kapelou v zádech, co rozhýbe dvacet tisíc lidí, i soběstačným zábavným písničkářem s bravurní kytarovou hrou. Je smutným paradoxem, že na svém nedávném turné v USA musel zrušit pár koncertů kvůli nezájmu diváků a ve stejné době mu skončila smlouva u vydavatelské firmy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY