USB Band je se svým "Intermezzem" někde na půl cesty, ale určitě má smysl

19.11.2019 16:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

USB Band je relativně mladým spolkem zkušených muzikantů a tvůrců, který se nyní prezentuje novým EP "Intermezzo". Své posluchače si jistě najde i díky propojení se Spirituál kvintetem. Jeho tvorba stojí za pozornost a určitě si své místo na naší folkové scéně najde.
6/10

USB Band - Intermezzo

Skladby: Pohřebiště hvězd, Za mostem, Ukolébavka pro princezny, Chtěl bych vědět táto, Ukolébavka pro myšáky, Dívám se stejným směrem jako ty, Konečná stanice
Vydáno: 17.6.2019
Celkový čas: 28:12
Vydavatel: USB Promotion

Folk byl v našich zemích vždycky oblíbeným stylem a to, že mu média v minulých letech nevěnovala příliš prostoru, nereflektovalo skutečné dění a zájem o tuhle muziku. I v tomhle žánru to bují a mladé kapely a interpreti jsou - stejně tak i nové spolky, které tvoří už ostřílenější členové. Přesně tohle je případ USB Bandu (Utajená Sbírka Básní - pozn. red.), jehož členové původně ambici na to být kapelou neměli. Michal Svatý nejprve mezi léty 2010 a 2016 vytvořil sbírku básní, kterou posléze zhudebnil Richard Ulrych.

Píseň "Adventní" nazpívala Bára Basiková a její přijetí potvrdilo jediné - že je třeba psát další skladby a dát jim kabát, v němž by se představily veřejnosti. Kytarista a aranžér Roman Jeřábek je tak rozepsal pro celou skupinu. Ta původně byla ryze mužská, ale v roce 2017 přibrala důležitý ženský prvek - Veroniku Součkovou, která působila v příští rok končícím Spirituál kvintetu. Její vklad je ohromný. Je to skvělá zpěvačka, jež dokáže měnit nálady jednotlivých písní pouze jemnými nuancemi, a barva jejího hlasu je balzámem pro uši.

I v duetech s Michalem Svatým a Martinem Součkem zní souzvuk vokálů svěže. Texty na "Intermezzu" nepostrádají hloubku, obsahují citace takřka ze života ("Chtěl bych vědět táto"), snad až duchovní přesah i snivost. EP se nese ve spíš pomalém a hloubavém tempu a je z něj cítit, že fungování této kapely smysl určitě má. Zároveň je z tvorby slyšet ještě určité hledání sebe sama, rovněž je potřeba pracovat i se zvukovou tváří formace. Nakročeno má ale USB Band dobře.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY