Co si nenechat ujít na Nouvelle Prague 2019

07.11.2019 19:30 - David Věžník | foto: facebook interpreta

V pátek a v sobotu se Praha stane dějištěm sedmého ročníku konference a showcaseového festivalu Nouvelle Prague. Letos poprvé v nových prostorách čtvrti Holešovice, s bohatějším programem a větším množstvím workshopů. Vybrali jsme pro vás dvě dílny a dva koncerty, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Bandcamp workshop s Aly Gillani

Kdy a kde

8. listopadu, 11.15, Workshop Room

Americká společnost Bandcamp vznikla v roce 2008 coby platforma, která přímo propojuje hudebníky s posluchači. Tvůrci zde nabízejí nejen své skladby, ale i nejrůznější merchandising. Do dnešního dne muzikanti prostřednictvím tohoto webu vydělali přes 275 milionů dolarů a tato částka každý měsíc narůstá zhruba o 7 milionů dolarů. To z Bandcampu udělalo silný a důležitý nástroj pro nezávislé umělce i vydavatelství.

Jeho zástupkyně ve Velké Británii Aly Gillani bude na Nouvelle Prague hovořit o tom, jak tvůrci a labely tuto platformu využívají a jaké strategie k dosažení největšího příjmu a vyniknutí na webu přitom volí.


Sophie and the Giants

Kdy a kde

8. listopadu, 21.30, DOX+ Main Stage

Čtveřice Sophie and the Giants funguje teprve dva roky, už ale stihla podepsat smlouvu s labelem Virgin EMI a vydat EP "Adolescence" a dlouhohrající debut "Break the Silence". Ústřední postavou je zpěvačka s doslova magnetickým hlasem Sophie Scott. První písničky začala skládat, když jí bylo osm, a zpívala je rodičům.

Dnes její kapela staví na silném zvuku kytar, který ale stále snese označení pop, a upřímných textech, v nichž se Scott vypořádává s pochybnostmi i nepovedenými vztahy.


Various Failures

Kdy a kde

9. listopadu, 11.45, Main Hall

Protože chybami se člověk učí, je součástí letošního ročníku i panelová diskuse o neúspěšných hudebních projektech. Pozvání přijali známí lidé z branže, aby mluvili o svých nezdarech a o tom, jak se jim vyhnout. "Je to můj osobní tip," říká ředitel přehlídky a moderátor panelu Márton Náray a dodává: "Je to taková přehlídka fuckupů a projektů, které skončily v troskách."

Řečníci: Phil Jones (Park The Van management), Ben Osborne (The Social, novinář), Richard England (Cadiz Music), Ian Smith (Fizzion and Frusion Music Agency), David Urban (D Smack U), Jeff Thompson (UnConvention), Marc Ridet (hudební konzultant, ex-PaleoFestival, ex-Swiss Music Export Office), Serge Grimaux (Forum Karlín, promotér).


Tom Grennan

Kdy a kde

9. listopadu, 22.40, DOX+ Main Stage

Tom Grennan v Česku letos už jednou hrál - v červenci doslova nadchl návštěvníky festivalu Rock for People. A právem - média ho sborově označují za jeden z největších současných ostrovních talentů. Roky objížděl hospody a malé kluby v Británii, což nakonec vyústilo ve smlouvu s Insanity Records a debutové album "Lighting Matches".

Čtyřiadvacetiletý kytarista a zpěvák na něm svým nezaměnitelným chraplákem ukazuje svou sílu, drzost, ale i zranitelnost. Je to pop, indie i alt-rock, je to chytlavé, skromné i sebevědomé a bude vás to bavit.


Showcase festival a konference v jednom Nouvelle Prague 2019 se koná od pátku 8. do soboty 9. listopadu. Kompletní program diskusí, workshopů a koncertů a informace o vstupenkách najdete na oficiálních stránkách akce nouvelleprague.com/.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY