Algiers lákají na novou desku skvělým klipem k "Dispossession"

03.11.2019 10:33 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Algiers se začátkem příštího roku potřetí přihlásí o slovo s novou deskou. Chystaná kolekce ponese název "There Is No Year" a 17. ledna se objeví v obchodem jak na CD, tak na průhledném vinylu. S oznámením alba přichází i singl "Dispossession", který navazuje na srpnový audiovizuální kousek "Can The Sub_Bass Speak?".

Partička z Atlanty si nebere servítky - svůj pohled na svět vždy staví naprosto jasně a nebojí se zaběhnout do složitých rasových či politických témat. A hned s pilotní skladbou nasazuje laťku vysoko. Muzikantům se opět podařilo namíchat hudební koktejl plný vlivů. Smršť post-punku a industrialu, vlivy R&B a gospelu, vyšperkované soulovým vokálem Francise Fishera. "Dispossession" má být varovným vzkazem o permanentní válce proti zapomnění, strachu z vyvlastnění a potlačování strašidelných dějin, které udržují pohromadě minulost s přítomností a budoucností. A jak se v refrénu sborově opakuje, před některými věcmi se nedá utéct.

Atmosféře písně skvěle sekunduje videoklip z dílny režiséra Sohaila Daultaziho. Snímek je silný především díky historii míst, ve kterých se natáčelo. Nejvíc záběrů tým pořídil v Paříži, v místech zdejších masakrů z roku 1961, kdy bylo zastřeleno na dvě stovky alžírských demonstrantů. Nechybějí ani obrázky z letošních protestů v Alžíru, kde byli přítomni i členové kapely. Hlavní postavou však zůstává pobouřený frontman, který skladbu v těchto místech zpívá se stejnými emocemi jako při koncertech.

Nová deska by měla být dle labelu Matadors lehce odlišná od předchůdců "Algiers" a "The Underside Of Power". Díky tomu, že vznikala během nepřetržitého, dva roky dlouhého koncertování, se na ní mají projevit zvuky duchovního odporu, vnitřních bojů či ztráty kontroly. Algiers příští rok čeká další náročná tour napříč Severní Amerikou a Evropou. Mezi zastávkami je i pražský Lucerna Music Bar, kam se formace vrátí přesně po roce, 21. února. Chybět rozhodně nebudou ani nové písně.

Tracklist alba "There Is No Year" je následující: There Is No Year, Dispossession, Hour of the Furnaces, Losing Is Ours, Unoccupied, Chaka, Wait for the Sound, Repeating Night, We Can’t Be Found, Nothing Bloomed.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY