Zemřela Jitka Šuranská

29.10.2019 08:14 - David Věžník | foto: facebook interpreta

V pondělí přišel český hudební svět o další osobnost. Ve věku 41 let podlehla těžké nemoci houslistka, zpěvačka a skladatelka Jitka Šuranská.

"Zůstávají s námi její písně. Těžko se mi teď o mé výjimečné kamarádce a muzikantské parťačce píše něco víc," uvedl na Facebooku její muzikantský kolega, hudební publicista Jiří Plocek.

Jitka Šuranská se narodila v roce 1978 v Kudlovicích na Slovácku a už od dětství se věnovala hře na housle, kterou později vystudovala na brněnské konzervatoři. Byla členkou Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně, její láskou ale byla muzika lidová. V roce 2013 vydala své první sólové album "Nězachoď slunečko", za něž získala Cenu Anděl v kategorii World Music.

Anděla obdržela ještě dvakrát. Vedle zmíněného Plocka spolupracovala s Cimbálovou muzikou Stanislava Gabriela, slovenským muzikantským triem Pacora nebo Ženským sborem z Kudlovic. Své těžko nahraditelné místo měla i v organizátorském tým festivalu Folkové prázdniny, pro který po několik let připravovala vzácný den, během nějž se vždy setkali tři různí hráči na stejný nástroj (letos to byly harfy) z různých koutů světa.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY