Miro Žbirka natočil k písni "Čistý svet" působivý klip s nevidomou Ráchel Skleničkovou

22.10.2019 12:34 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Miro Žbirka dostal ke svým 67. narozeninám hned dva krásné dárky. Jednak vlastní planetku, jednak videoklip k písni "Čistý svet", kterou nazpíval s nevidomou Ráchel Skleničkovou.

K planetce, která dostala jméno (5895) Žbirka, obdržel potvrzující certifikát. Zajímavostí je pak to, že byla objevena v roce 1982, kdy Žbirka narušil nadvládu Karla Gotta ve Zlatém slavíkovi. "Je to pro mne pocta. Našli ji už před tolika lety a já o ní vůbec nevěděl. Až díky Štefanovi Kürtimu, který mi zaslal certifikát a odkaz na stránky NASA, vím, že Žbirka není jenom na Zemi, ale i ve vesmíru," vysvětluje s potutelným úsměvem Miro Žbirka.

V sobotním přímém přenosu České televize spolu s Ráchel Skleničkovou ukázali, jak jim jde duet "Čistý svet" naživo, a nutno přiznat, že ho odzpívali bezchybně. Aby také ne, když je součástí koncertního programu pro nadcházející tři vystoupení, která připomenou zpěvákových čtyřicet let na scéně. První koncert v Londýně se uskuteční už 26. října, vystoupení v Praze a Bratislavě navážou v prosinci a Žbirka si na nich zahraje s věhlasnými světovými muzikanty, kteří s ním natáčeli jeho "Double Album".

Video k songu režíroval opět Žbirkův syn David. Jednoduchý a silný nápad se k pojetí ponuřejší melodie s nadějeplným textem velmi dobře hodí. "Na skladbu 'Čistý svet' máme dobré ohlasy od fanoušků. Věřím, že stejně jako mají rádi jeho zvukovou podobu, oblíbí si i klip. Můj syn David, se kterým často mluvíme o hudbě, umí moje pocity a představy zhmotnit do filmového obrazu a zároveň okořenit nezaujatým pohledem. Ráchel, absolutně čistá a Bohem nadaná hudební duše, umí hudbu intenzivně vnímat. Měl jsem trochu obavy, když jsem viděl místo, kde budeme točit. Ale nakonec prostor polorozpadlé syrové budovy bývalé továrny ožil naším zpěvem za doprovodu klavíru, který jsme tam nechali na natáčení dovézt," prozradil zpěvák, skladatel a interpret v jedné osobě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY