Zrní pracuje na novém albu, přinášíme vám pár horkých novinek ze studia

23.10.2019 08:34 - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Komu se nelení, tomu se Zrní, pardon, zelení. Za poslední dva roky vydali tři desky - elektronickou "Jiskřící", na kterou navazovala "Spící" (zbytkem písní, co se nevešel na předchozí desku a na které se muzikanti chtěli podívat zcela jinou optikou) a živák z jejich dosud největšího koncertu ve Foru Karlín, které před dvěma lety vyprodali.

Zrní ve studiu
© Hana Bukáčková
Už za pár dní kapela vyjede na podzimní koncerty související se třicátým výročím od sametové revoluce. Ty mají být vzpomínkou na našeho prvního prezidenta Václava Havla a Zrní je odehraje na místech spojených s jeho osobou. Ještě předtím se ale kladenská formace vydala do studia, aby si pro fanoušky připravila nový materiál. Stejně jako "Jiskřící" vzniká pod producentským vedením Ondřeje Ježka ve spolupráci se slovenským elektronickým mágem Pjonim.

Vypravili jsme se za nimi do pražských Střešovic, abychom zjistili, v jaké fázi příprav je nové (zatím bezejmenné) album, které by mělo vyjít v březnu příštího roku. Potkali jsme se zde s frontmanem Honzou Ungerem (Hudebnicem), houslistou Honzou Fišerem (Fíšou) a baskytaristou Honzou Caithamlem (Caitem).

Zrní ve studiu
© Hana Bukáčková
Ve studiu strávili necelých čtrnáct dní pravidelně od deváté ranní do osmé večerní vyjma víkendů. Natáčení zkomplikovalo několik nečekaných okolností. Jonatán se chvílemi střídal s Ježkem, kterého skolila chřipka. Viróza posléze zaútočila i na bubeníka Ondřeje Slavíka. Kytarista Honza Juklík (Jukla) si těsně před nahráváním zlomil ruku, takže nahrával pouze třemi prsty. Proto se podle plánu nestihly dodělat všechny zpěvy a housle.

V čem bude chystaná řadovka jiná oproti "Jiskřící"? "Je to úplně jiný, ale to je přirozený. Jsme v jiným městě, v jiné zemi. Natáčíme úplně jiný písničky. Atmosféricky je to jiný, jsou na něm veselejší, rychlejší, kratší písničky. Textově je koncepční, protože se staví ke společnosti, koncept zvuku se vykrystalizuje až při mixu. Mám přímočarý, politický, nepoetický texty. Bojím se, jestli nejsou příliš na rovinu, příliš na první dobrou," říká Unger a dodává: "Není to ale, že bychom řešili Zemana. Například je tam písnička o vězních svědomí. Ze Člověka v tísni jsem si vzal několik lidí, který jsou někde ve světě právě vězněni za lidsko-právní přečin.O nich je celá písnička. Pak tam je ekologická 'Neposlušnost', která je o mladé generaci a která stojí na větě, kterou Babiš jednou pronesl směrem k jednomu novináři: 'Jseš moc mladej na přemejšlení.' Je to o tom, že mladá generace má jiné vidění světa než ta, co je u moci, a ta to nemůže snést a pochopit."

Zrní ve studiu
© Hana Bukáčková
Během naší návštěvy pánové zrovna dotáčeli drobnosti právě u poslední zmiňované písně - pár zpěvů, trochu housle a garmošku, což je ruská harmonika, jejíž zvuk se objevuje i v dalších písních. Není to jediný neobvyklý zvuk, který můžeme na nahrávce slyšet. Objeví se i pistole, respektive bubínek od starého revolveru. Sám Ježek doufá, že tam bude hodně flétniček. "Nejdřív jsem je nesnášel, a teď se mi to začíná perverzně líbit."

Zrní ve studiu
© Hana Bukáčková
V čem vidí skupina Ježkův přínos? "Ondra je pro nás důležitá instance, která se ozve, když se opakujeme nebo když jsme příliš. Nejzábavnější jsou věci, který se dějou neplánovaně, úplně se to přebourá a nahraje se to v prvotní euforii," vysvětluje Unger.

A jak vidí spolupráci s kapelou producent? "Jsou pracovití a dobře se škádlej. Ze začátku jsem se vrtal v jejich připraveném materiálu míň, ale pak se do toho opřel Jonatán, který se zasekl na nějakým rytmu, kdy mu to přišlo jako devadesátkový. A skončilo to tak, že tam je ještě víc devadesátkových rytmů, ale úplně jiných," popisuje.

Aktuálně má Zrní natočených 14 písní, ale některou budou muset odebrat. Jsou totiž limitováni 44 minutami z důvodu vinylové verze. Na to, jak bude album znít, si budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat, z dosud slyšených ukázek lze ale hádat, že to bude tradičně povedené.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY