Prog-rockové legendy Van Der Graaf Generator přijedou v dubnu do Prahy

16.10.2019 15:09 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Pink Floyd, Genesis, Yes, King Crimson - a také Van Der Graaf Generator. To jsou stěžejní spolky, které utvářely podobu britského progresivního rocku. A posledně jmenovaní se na svém turné zastaví i v České republice. Do pražského Divadla Archa přijedou 20. dubna 2020. Koncert pořádá agentura 10:15 Entertainment, která letos ve Velkém sále pražské Lucerny uspořádala vystoupení další žánrové legendy, bubeníka Nicka Masona.

Van Der Graaf Generator se na scéně pohybují už od roku 1967 a jejich klíčovou postavou je až do dnešních dnů kytarista, klávesista a zpěvák Peter Hammill. Svůj debut "The Aerosol Grey Machine" vydali v roce 1969 u společnosti Mercury. První komerční úspěch jim přineslo ale až o rok později druhé album "The Least We Can Do Is Wave to Each", které podepsali s důležitým londýnským labelem Charisma Records, u kterého vydávali mimo jiné i jejich žánroví souputníci Genesis. Po roce 1978 se Peter Hammill vydal na sólovou dráhu a kapela se znovuzrodila až v roce 2005.

V sestavě Peter Hammill (zpěv, kytara, klávesy), Hugh Banton (klávesy, basa) a Guy Evans (bicí) od té doby pravidelně koncertují a nahrávají desky. Ta zatím poslední "Do Not Disturb" vyšla v roce 2015.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY