Karel Gott promluvil do českého žebříčku s patnácti alby, zvítězil s výběrem osmdesáti největších hitů

09.10.2019 10:00 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Nové vítěze registruje český albový i singlový žebříček. Zatímco v rádiích se prvenství dočkal JP Cooper se "Sing It With Me", v prodejnách a digitálních servisech nenašel rovnocenného soupeře Karel Gott. V první stovce má dokonce patnáctinásobné zastoupení.
JP Cooper - Sing It With Me
© facebook interpreta
RÁDIA - Pětatřicetiletý JP Cooper se na vrchol našeho rádiového žebříčku probojoval poprvé. Povedlo se mu to díky skladbě "Sing It With Me", ve které hostuje norská zpěvačka Astrid S. V minulém komentáři jsme zmiňovali, že zatím největším mezinárodním sólovým úspěchem tohoto písničkáře byl "September Song". Opomenout bychom ale neměli ani hit "Perfect Strangers", ve kterém se spojil s Jonasem Blue. V Česku byl tento kousek ve své době šestý nejhranější, v britském žebříčku obsadil dokonce stříbrný post.

Z dvojky se neposunula Ava Max, která tak se "So Am I" nadále čeká na nejvyšší příčku. Pětadvacetiletá Američanka s albánskými kořeny se v posledním roce dočkala ovací díky písni "Sweet But Psycho", která na mnoho týdnů opanovala i český žebříček. V USA má dvakrát platinový status.

Zpět na stupně vítězů se vyškrábali Shawn Mendes a Camila Cabello zásluhou duetu "Seňorita". Minule se jim to ze čtvrtého místa těsně nepodařilo, tentokrát jim patří bronz. Z elitní trojice naopak vypadl Mikolas Josef, s "Acapella" před týdnem vítězný. Nyní na něj zbyly nepopulární brambory.

Nejvýše umístěná novinka zamířila do čtvrté desítky. Německý DJ Robin Schulz se dlouhodobě těší solidní oblibě u českých dramaturgů. Připomeňme letní prvenství "Speechless". Zaujal i song "All This Love", který začíná jako pětatřicátý.

Na šedesátém pátém řádku boduje James Arthur, někdejší vítěz britského X Factoru. Je to už sedm let, co ovládl tuto talentovou soutěž a následně zazářil ve světových hitparádách se svou předělávkou "Impossible", která co do popularity předčila originál od Shontelle. Příští týden vychází jeho třetí řadové album "You", obsahující i singl "Treehouse", na němž se podílel rapper Shotty Horroh. Zkraje příštího roku, 28. ledna, zazpívá Arthur v pražském Foru Karlín.

Hned na další pozici startuje německý DJ Thomas Gold, který si přizval britské duo Bright Sparks, a výsledkem je singl "Seventeen". A zmiňme ještě tuzemskou novinku od nadějných Czech It. S "Mills" startují na sedmdesátém devátém místě.

Top 10 ČR - rádia:
  1. JP Cooper - Sing It With Me (feat. Astrid S)
  2. Ava Max - So Am I
  3. Shawn Mendes feat. Camila Cabello - Seňorita
  4. Mikolas Josef feat. Fito Blanko & Frankie J - Acapella
  5. Jonas Blue - Ritual (feat. Tiesto & Rita Ora)
  6. Lenny - Lovers Do
  7. Alvaro Soler - La Libertad
  8. X Ambassadors - Hey Child
  9. Kryštof - Nesmím zapomenout (mámě)
  10. Jonas Brothers - Sucker


Karel Gott - 80/80 Největší hity 1964-2019
© facebook interpreta
ALBA - Dalo se to čekat. Smrt Karla Gotta aktivovala jeho fanoušky, a ti si tak běželi do obchodů pro památku na nejúspěšnějšího českého zpěváka. Na prvním místě se Mistr ocitl s kompilací "80/80 největší hity 1964-2019", kterou vydal Supraphon letos v červnu u příležitosti jeho osmdesátin. Tehdy se výběr dostal na bronzový stupínek, v červenci, v době zmíněného jubilea, se podíval dokonce na stříbrný post. Až po umělcově skonu je z toho zlato. Dodejme, že komplet zahrnuje čtyři disky, na kterých je osmdesát největších hitů.

Druhé místo urval další zástupce domácího hip-hopu, který zažívá zlaté časy. Úspěchy kolegů z Milion+ zřejmě beatmakera říkajícího si Decky motivovaly k tomu, aby vydal vlastní desku. Jmenuje se "Kingpin" a slyšet jsou z ní Yzomandias, Nik Tendo, Viktor Sheen, Hasan a spousta dalších. Také bronz je v hip-hopových rukou, v držení ho má zmíněný Viktor Sheen za album "Černobílej svět".

Vladimír Mišík se s "Jednou tě potkám" z první příčky přesunul na čtyřku a v první pětici se ještě jednou objevuje Karel Gott. Tentokrát s druhou výběrovkou sestavenou Supraphonem k jeho osmdesátým narozeninám. Je ještě rozsáhlejší než ta, která pořadí vévodí. "Singly / 300 písní z let 1962-2019" skutečně obsahují tři stovky skladeb. Majitelé balíčku si je mohou pouštět na patnácti discích.

Další novinka se usadila na šťastné sedmičce. Vzhledem k mimořádnému komerčnímu úspěchu debutu "Konnichiwa" bychom druhou studiovku Mirai čekali ještě o něco výše. Sluší se ale připomenout, že hity nabité první album získávalo své posluchače postupně a jeho nejlepším umístěním byla jedenáctá pozice. Třeba to bude se studiovou dvojkou "Arigató", na které kapela slibuje žánrovou pestrost, podobné.

Do první desítky se s novinkou vměstnal ještě MC Gey, další reprezentant rapu, ovšem tentokrát tvář labelu Ty Nikdy. Pro "Rap-Life: Epizoda 2" je vyhrazena právě desátá kolonka. Jako sedmačtyřicátá odstartovala Beth Hart, která se k nám v posledních letech pravidelně vrací. Letos vystoupí 6. prosince ve Foru Karlín, ovšem lístky už neseženete. Příští rok 23. října máte ale další šanci, americká bluesrockerka oznámila na tento den koncert v nové pražské hale O2 universum.

V první stovce má pochopitelně největší zastoupení již dvakrát zmíněný Karel Gott. V žebříčku jsme napočítali celkem patnáct jeho nahrávek.

Top 10 - alba:
  1. Karel Gott - 80/80 největší hity 1964-2019
  2. N Decky - Kingpin
  3. Viktor Sheen - Černobílej svět
  4. Vladimír Mišík - Jednou tě potkám
  5. Karel Gott - Singly / 300 písní z let 1962-2019
  6. Post Malone - Hollywood's Bleeding
  7. N Mirai - Arigató
  8. Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
  9. Ed Sheeran - No. 6 Collaborations Project
  10. N MC Gey - Rap-Life: Epizoda 2

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 39. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY