Zemřel bubeník Ginger Baker. Hrál s Ericem Claptonem v Cream

06.10.2019 19:58 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

V neděli dopoledne přišel hudební svět o další hudební legendu. Ve věku osmdesáti let zemřel jeden z nejvíce inovativních bubeníků rockové historie Ginger Baker. Na konci září tohoto roku byl převezen ve vážném stavu do nemocnice. Příčinu smrti rodina zatím nezveřejnila.

Ginger Baker (vlastním jménem Peter Edward Baker, svou přezdívku Ginger získal podle barvy vlasů) se narodil 19. srpna 1939. V šedesátých letech si vydobyl slávu coby první bubenická superstar. Je zakládajícím členem superskupiny Cream, kterou kromě něj tvořili ještě Eric Clapton a Jack Bruce. Rozpadli se po dvou letech, částečně i kvůli Bakerově konfliktní povaze. Později se společně s Claptonem nakrátko přesunul do formace Blind Faith (kde je doplnil Steve Winwood) a následně si založil vlastní uskupení Ginger Baker's Air Force.

Sedmdesátá léta částečně strávil v Africe, kde nadále prohluboval svůj dlouhodobý zájem o tamní hudbu a spolupracoval zde například s Felou Kutim. V průběhu následujících let spolupracoval s Hawkwind, Public Image Ltd. (kapela Johnnyho Rottena ze Sex Pistols), jazzovým kytaristou Billem Friselem či bluesmanem Garym Moorem.

Byl jedním z prvních bubeníků, kteří používali dva basové bubny namísto jednoho, do rockové hry míchal prvky jazzu i africké hudby. Zároveň je také jedním z průkopníků bubenického sóla, útvaru v jeho podání značně divokého a nepředvídatelného. Za svůj vzor jej označují takové bubenické veličiny jako John Bonham, Peter Criss, Nick Mason, Dave Lombardo, Ian Paice či Terry Bozzio.

Ginger Baker je, společně s Cream, členem Rokenrolové síně slávy a držitelem několika bubenických ocenění.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY