"Pečujme o demokracii," vzkazuje - musicserver.cz">

Martin Hrubý vydává singl "Podzim". "Pečujme o demokracii," vzkazuje

01.10.2019 08:49 - Redakce | foto: facebook interpreta

Martin Hrubý vysílá do světa šestý singl z chystaného alba. Dostal název "Podzim", písničkář jej natočil mimo jiné s Yardou Helešicem a jeho vydání doprovází i černobílý videoklip, v němž Hrubý skládá poctu básníkovi Janu Zábranovi.

Zábrana v dobách komunistické totality překládal tehdy zakázaný román Borise Leonidoviče Pasternaka "Doktor Živago". Jeho originál svému manželovi na jaře roku 1965 přivezla přes železnou oponu Marie Zábranová. Pozornost celníků tehdy odvedla dětským kočárkem. A právě úryvek z knihy posloužil hudebníkovi jako refrén a základ pro celý song. Dle tiskové zprávy má být skladba "výrazem úcty všem poctivým literátům z dob nesvobody a připomenutím, že současná stále ještě demokracie není samozřejmostí".

"Příběh Pasternakova románu a jeho českého překladu mě inspiroval," říká Martin Hrubý a dodává: "Myslím, že si málokdo z mé a mladších generací dokáže představit, jak se tu žilo, když byla kultura pod dozorem státní moci a zem obklíčena železnou oponou. Pečujme o demokracii, dokud ji tu ještě máme."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY