Tarja opět posouvá hranice - "In The Raw" je jedno z jejích nejsyrovějších alb

26.09.2019 15:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Tarja Turunen je naprosto jedinečným úkazem na hudební scéně. Finská zpěvačka s havraními vlasy se dokázala po drsném rozchodu s Nightwish vrátit do sedla a vybudovat si úspěšnou kariéru i jako sólová umělkyně působící nejen na metalové scéně. Potvrzuje to novým rock-metalovým počinem "In the Raw".
8/10

Tarja - In The Raw

Skladby: Dead Promises, Goodbye Stranger, Tears In Rain, Railroads, You And I, The Golden Chamber (Awaken – Loputon yo – Alchemy), Spirits Of The Sea, Silent Masquerade, Serene, Shadow Play
Vydáno: 30.8.2019
Celkový čas: 56:59
Jedná se o nástupce velmi zdařilého alba "The Shadow Self" z roku 2016. Mezitím si Tarja Turunen střihla také vánoční kolekci "From Spirits And Ghosts", se kterou se několikrát podívala i do České republiky. Novinka "In The Raw" má ovšem v její diskografii velmi speciální místo. Zpěvačka ji nahrála v temnější době své kariéry, kdy se cítila zcela vyčerpaná a vyhořelá. Produktem je jedna z jejích vůbec nejsyrovějších desek, plná textových metafor a zhudebnělé frustrace.

Otevírá ji metalový riff písně "Dead Promises" s hostujícím vokálem Björna Strida ze švédské deathmetalové party Soilwork. Spojení překvapivé, ovšem v tom nejlepším slova smyslu. Drsný Björnův přednes s letmým growlem v kombinaci se stále fenomenálním Tarjiným hlasem působí za hradbou temné rytmiky, okleštěné o jakékoliv zjemňující klávesy, mocně a epicky.

Druhá skladba a druhé překvapivé hostování. Tentokrát se mikrofonu ujala Cristina Scabbia z italských Lacuna Coil. Vokálně si obě metalové divy skvěle sedly. Opět se jedná o syrovou pecku, založenou na tvrdých riffech a kovové rytmice.

Přes svou naštvanost se na "In The Raw" najde také klidnější moment. Tím nejkrásnějším je mrazivá balada "You And I", ve které Tarja předvede svůj citlivější projev. Zní jak z toho nejvelkolepějšího filmového soundtracku - ve vrcholných pěveckých partech se husí kůži ubránit nelze. Skvělá je i dramaturgie songu, který má hned několik vrcholů a i po několikátém poslechu umí překvapit. "You And I" je píseň, jaká se často neslyší.

Filmovost září i z bezeslovné "The Golden Chamber (Awaken - Loputon yo - Alchemy)", kde si Tarja vystačí s éterickými hlasovými kreacemi v symfonickém hávu, který jí, chtě nechtě, pořád sedí.

Návratem na tvrdou půdu je pak hned další "Spirits Of The Sea" s až industriálním nádechem. Tento kus tvoří kontrast s předchozí žánrově zcela odlišnou dvojicí. Celé album uzavírá symfo-metalově kouzelná "Shadow Play", která z aktuální kolekce asi nejvíce připomíná dávnou spolupráci s Nightwish.

Novinka "In The Raw" je hudebně pestré, skladatelsky propracované dílo. Tarja se na něm také obklopila schopnými hudebníky. Za zmínku rozhodně stojí jeden z nejrespektovanějších baskytaristů současnosti, Američan Doug Wimbish (Living Colour) či německý kytarista Alex Scholpp (Farmer Boys). Přes svou prvotní tvrdost v sobě skrývá vlastně celou paletu žánrů, která zdobí celou Tarjinu kariéru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY