Povodí Ohře vydávají nový sedmipalec "Rakovina"

18.09.2019 08:57 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Jeden z nejoriginálnějších tuzemských rockových spolků, Povodí Ohře, se po roce od výrazného eponymního debutu vrací s čerstvým krmivem pro jehly gramofonů. V těchto dnech totiž vychází nový sedmipalcový singl "Rakovina".

Zhoubné onemocnění je v případě této formace sjednocujícím prvkem. Kapela, která ve svých počátcích plnila spíše úlohu terapeutické skupiny, na své nové nahrávce finálně účtuje s chorobou, která její členy před lety svedla dohromady, a zároveň vykračuje směrem k očekávané nové desce, která vyjde během příštího roku.

Druhou stranu singlu obsadila skladba "Vašek", ve které se frontman Sisi vypořádává s poplivaným odkazem Václava Havla, tak jak si ho vyslechl u piva v jedné z chebských špeluněk. Sám píseň popisuje jako "modlitbu za všechny, kdo nedokáží správně pochopit a uchopit svobodu". Basák Láďa doporučuje "si tuhle modlitbičku zapamatovat, budete ji potřebovat" a bubeník Honza dodává: "Nejsme havlisti. Ale každej vůl se o něj dneska otírá, párkrát jsme si z toho utahovali, až pak Sisi seděl v hospodě v Chebu, kde mu nějakej maniak začal vysvětlovat, proč je Havel blbej, Sisiho reakce je krásná, podle mě je nejsilnější refrén."

A právě refrén si na pódiu s kapelou zazpívá i kaplan Blažej Pelán z borské věznice, na jejímž dvoře nedávno Povodí hrálo koncert pro místní trestance za doprovodu Pelánovy skupiny Těleso, složené z vězňů.

První křest proběhne 20. září na domácí půdě, v plzeňském Divadle Pod Lampou (s Raw Deal), následovat bude pražská zastávka v klubovně Punctum 27. září za doprovodu Bumbrle a Degens.

Singl vychází v počtu 300 kusů na průhledném žlutém vinylu u vydavatelství Stoned to Death. Jak píše Sisi, jeho vznik doprovázel "jakýsi lidský fanatismus. Ten však není vrozeným kreténismem, jejž lze snadno ukrýt za zdi ústavů, ale osudovou lidskou prací".

Zmíněná dvě vystoupení jsou zároveň poslední z obsáhlé koncertní série, kterou kapela letos absolvovala. Další budou následovat až na jaře 2020.

Singl "Rakovina" doprovází i video natočené ve všetatském Loko Baru, najdete jej níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY