Courtney Barnett byla při své pražské premiéře přesně taková, jakou jste ji chtěli

09.09.2019 18:37 - Jan Trávníček | foto: Ondřej Michal

A to je jaká, ptáte se? Na to si budete muset rozkliknout článek. Naznačíme ale, že o titul popové královny jí tak úplně nejde a hudební ceny kolem ní krouží taky vlastně tak trošku omylem. Ne že by byla špatná, to vůbec ne. Jen je pro ni nejdůležitější zůstat autentickou. A až pak je všechno ostatní.

Live: Courtney Barnett

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 5. září 2019
support: Dives
Fotogalerie

Courtney Barnett, Lucerna Music Bar, Praha 5. 9. 2019
© Ondřej Michal
Nebylo snadné prorazit. Z Austrálie. Země, která exportuje do světa spíše desítky než stovky umělců. Přesto se to Courtney Barnett, drzé písničkářce, která se netají svou homosexuální orientací a pro kterou je sex-appeal sprosté slovo, po letech paběrkování v lokálních kapelách a spolupracích s ledaským nakonec podařilo. A to až tak, že se při udílení cen Grammy v roce 2015 dostala mezi umělce nominované na objev roku.

A oč složitější bylo vyšlapat si cestičku k uším posluchačů, o to lehčeji působila její první česká zastávka. Na ní zpěvačku podpořila dívčí trojice Dives, v jejíž muzice najdete ozvěny šedesátek i surf-rocku a pro niž je předskakování právě Courtney je splněným snem. Byla to prý totiž právě ona, na kom se při zakládání kapely její členky shodly jako na prvním jméně, které si zaslouží následování. Sympatická muzika, ale bylo jí tak akorát.

Courtney Barnett, Lucerna Music Bar, Praha 5. 9. 2019
© Ondřej Michal
Hlavní hvězda se moc nerozpakovala a bez zbytečných cavyků nastoupila na scénu přesně na čas. Doprovázel ji u toho bubeník, basák a její vlastní levoruká kytara, na kterou ráda hraje pouze svými prsty, protože se jí prý nelíbí, jaké tóny vyluzuje, když použije trsátko. Rozčepýřené vlasy, za něž by si vysloužila i povedený "odstřel" ve facebookové skupině mullet hunters, chlupy v podpaží a stejné tílko, které na sobě bude mít i o dva dny později v Berlíně, kde vystoupením na Lollapalooze její evropské turné skončí. Tu a tam si odplivne, ráda nasadí nějakou tu rockovou pózu, aby se neřeklo, a neškoleným hlasem přehrává jednu garážovým zvukem ovlivněnou písničku za druhou. Žádné velké řeči kolem, kapela šlape, songy jsou dlouhé, prostor pro instrumentální ekvilibristiku je tu taky. Do pusy se rvou slovíčka jako folk, rock nebo čerstvý ženáč Frank Turner v sukních. I proti němu je ale Courtney Barnett mnohem více punk.

Courtney Barnett, Lucerna Music Bar, Praha 5. 9. 2019
© Ondřej Michal
A jakkoliv divoce její koncert uhání vpřed, fanoušci jsou spíše v roli pozorných posluchačů. Drobný kotel se probere až při závěrečné "Pedestrian At Best", dost možná nejlepší skladbě, kterou zatím nahrála. A také té, kterou v solidně zaplněném Lucerna Music Baru zná úplně každý.

V přídavku si nejprve bez spoluhráčů zpomalí v "Let It Go", kterou nahrála na intimní desku s kamarádem Kurtem Vilem, pak ještě připomene nejnovější singl "Everybody Here Hates You" a tím už je skoro po všem. Žádné projekce, konfety nebo rachejtle nebyly potřeba, tuhle show dokázala jedenatřicetiletá zpěvačka ze země klokanů a Kylie Minogue utáhnout sama. Spokojenost. Přijeď zas, Courtney!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY