Nové desky 35/2019 - od Taylor Swift přes Nikol Bókovou po The Rembrandts

27.08.2019 22:03 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: pitchfork.com

Nehledě na roční období a obvyklé termíny září na novinkovém hudebním nebi "Lover" Taylor Swift, kterou do těchto výšin doprovodí po dlouhé době vracející se The Rembrandts, Raphael Saadiq a Ivo Pogorelich. Příznivce českého jazzu potěší debutující Nikol Bóková. Pro rockery a metalisty tu máme novinky od Equilibrium, Freedom Call nebo navrátivších thrasherů Sacred Reich.
Pokud se v pondělí 26. srpna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Taylor Swift - Lover (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / pop rock/ electropop

Taylor Swift - Lover
Ani ne dva celé roky stačily na to, aby Taylor Swift připravila svoji sedmou studiovou nahrávku. Nástupce šestého "Reputation" dostal název "Lover" a v současnosti jedna z nejúspěšnějších umělkyň světa ho začala připravovat v listopadu loňského roku. Natáčelo v studiích v Aucklandu, Londýně a především v Los Angles včetně slavného Electric Lady. Společnost jí tam dělala především mezinárodní čtveřice spolupracovníků - americký skladatel a producent Louis Bell, který na svědomí hity Camily Cabello, Seleny Gomez nebo Post Malone, jeho novozélandský kolega Joel Little, jenž má ve svém portfoliu interprety jako Broods nebo Lorde, Kanaďan Frank Dukes, který spolupracoval prakticky na nahrávkách všech dosud zmíněných, avšak nejvíce práce odvedl čtyřnásobný držitel Grammy, člen kapely fun. a strůjce úspěchu zpěvaččina alba "1989" Jack Antonoff. Výsledkem je hned osmnáct písniček, které se pohybují na pomezí popu, rocku a electropopu. Taylor Swift v nich přivítala i dva hosty. Brendona Urieho z Panic! At The Disco už díky singlu "Me!" všichni zaregistrovali a k němu se přidaly ještě Dixie Chicks, s nimiž si zavzpomínala na své countryové kořeny. Album vyjde hned v několika edicích, jejichž složení vám nejlépe představí zpěvaččin web.


The Rembrandts - Via Satellite (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

The Rembrandts - Via Satellite
Díky úvodnímu skladbě ze seriálu "Přátelé" se stali The Rembrandts nesmrtelnými. Ačkoli nejsou kapelou pouze jednoho hitu, už v roce 1990 bodovali písničkou "Just The Way It Is, Baby", od roku 2001, kdy vydali album "Lost Together", o nich nebylo vůbec slyšet. V roce 2016 se nicméně opět Phil Solem a Danny Wilde sešli a začali tvořit svoji šestou desku. Výsledek nám předkládají nyní pod názvem "Via Satellite" a příznivci kytarového pop rocku se mohou těšit na celkem deset zbrusu nových skladeb. O tom, že pánové neztratili nic z umění napsat výbornou a chytlavou písničku, se můžete přesvědčit prostřednictvím jejich YouTube kanálu, kde již servírují několik ochutnávek. Pokud se vám zalíbí, můžete hledat i verzi na vinylu.


Tip týdne

Nikol Bóková - Inner Place (Animal Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / klasická hudba / pop

Nikol Bóková - Inner Place
Český label Animal Music má novou akvizici. Je jí mladá klavíristka Nikol Bóková, která před rokem dokončila Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. Její kariéra ovšem začala již v devíti letech, kdy poprvé stanula coby sólistka před Janáčkovou filharmonií a již při studiích začala společně s Orchestrem Českého rozhlasu nahrávat kompletní klavírní dílo Oskara Nedbala. Nicméně minulý rok se vydala i na žánrově odlišnou cestu, když natočila v klasickém jazzovém triu čtyři autorské skladby postavené především na jazzu. Ty jsou i základem jejího debutové album "Inner Place", na němž jí dělali společnost kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michał Wierzgoń. Těšit se můžete na třináctku čistě autorských skladeb, které jsou především jazzové, ale naleznete v nich stopy klasické hudby, minimalismu nebo i popu. Zda vás zaujmou stejně jako nás, můžete zkoumat na webu vydavatelství Animal Music.


Equilibrium - Renegades (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk metal

Equilibrium - Renegades
Deska "Renegades" vznikala na přelomu loňského a letošního roku a kapela Equilibrium si obstarala sama nahrávání a i větší část produkce. Něco málo nechali i na švédského producenta Robina Leijona a vůbec poprvé se na studiovém albu podílel se sým čistým vokálním zpěvem Skar a za syntezátory Skadi Rosehurst. "Nemůžeme se dočkat, až svým fanouškům představíme po třech letech nový materiál. Novinka je bezesporu naší nejosobnější deskou a těším se, až ji fanoušci uslyší," prozradil mastermind kapely Berthammer. Ukázku v podobě skladby "A Lost Generation" najdete na YouTube.com.


Raphael Saadiq - Jimmy Lee (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / soul

Raphael Saadiq - Jimmy Lee
Po dlouhých osmi letech se s pátým sólovým albem vrací někdejší člen Tony! Toni! Toné! Raphael Saadiq. Rozhodně ale nelze říct, že by o něm od roku 2011 nebylo vůbec slyšet. Spolupracoval například s Eltonem Johnem, Solange Knowles, Johnem Legendem a za hudbu k snímku "Mudbound" si dokonce vysloužil nominaci na Oscara. Svoji novinku "Jimmy Lee" pojmenoval podle svého bratra, který zemřel na předávkování heroinem poté, co se dozvěděl, že je infikovaný virem HIV. Celkem třináct skladeb se nese především na vlně rhythm and blues s občasnými výlety k soulu, v nichž uslyšíte vlivy Stevieho Wondera, Marvina Gaye či Curtise Mayfielda. Do studia si pozval také několik hostů, kterými byli funkový kytarista Rob Bacon, jazzový klavírista Ernest Turner, herec a zpěvák Daniel J. Watts a Reverend E. Baker. První ukázky již můžete poslouchat na Saadiqově YouTube profilu.


Freedom Call - M.e.t.a.l. (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: happy metal

The Neal Morse Band - The Great Adventure
Kromě rozsáhlých koncertních oslav dvacátého výročí své existence se německá happymetalová kapela Freedom Call rozhodla vydat navíc i nové studiové album. Jejich desátá studiovka nese titul "M.E.T.A.L." a obsahuje dvanáct skladeb, z toho dva akustické kousky "Warriors" a "Emerald Skies". Vy si ale nyní můžete poslechnout titulní skladbu k albu, ke které kapela natočila i videoklip.


Ivo Pogorelich - Beethoven: Piano Sonatas Opp. 54 & 78 - Rachmaninoff: Piano Sonata No. 2 Op. 36 (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Ivo Pogorelich - Beethoven: Piano Sonatas Opp. 54 & 78 - Rachmaninoff: Piano Sonata No. 2 Op. 36
Chorvatský klavírista Ivo Pogorelich se po dlouhých dvaceti letech vrátil do studia, aby nahrál desku věnovanou dvěma autorům. Dá se říct, že vše podstatné je obsaženo už v jejím názvu - "Beethoven: Piano Sonatas Opp. 54 & 78 - Rachmaninoff: Piano Sonata No. 2 Op. 36". Pogorelich si vybral tyto skladby, aby vystopoval hluboký vliv Beethovenových revolučních kompozičních technik na pozdější generace skladatelů. Pod roušku jeho interpretací můžete nahlédnout na stránkách vydavatelství Sony Classical.


Sacred Reich - Awakening (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: thrash metal

Sacred Reich - Awakening
Více než dvacet let si museli fanoušci thrashmetalových veteránů Sacred Reich počkat na jejich nový počin, který se objevuje na pultech právě v těchto dnech. Nahrávka nese titul "Awakening" a už samotný název má publikum "probudit". Muzikanti si totiž v nových skladbách berou na paškál současná společenská témata, která by neměla moderní společnost nechat nikterak chladnou. Oficiální video k titulní skladbě si můžete pustit na YouTube.com.


Dále vychází:

Andrés Orozco-Estrada - Wagner Overtures And Preludes (Live) (Sony Music)
Aviana - Epicenter (Mystic Production)
John Lodge - B Yond - The Very Best Of (Warner Music)

Vychází na vinylu:
Devin Townsend Project - Eras - Vinyl Collection Part IV (Sony Music)
Dolly Parton - Jolene (Sony Music)
Equilibrium - Renegades (Mystic Production)
Freedom Call - M.e.t.a.l. (Mystic Production)
Lacuna Coil - Comalies (Re-Issue 2019) (Sony Music)
Lacuna Coil - In A Reverie (Re-Issue 2019) (Sony Music)
Michael Giacchino - Spider-Man: Far From Home (soundtrack) (Sony Music)
Raphael Saadiq - Jimmy Lee (Sony Music)
Sacred Reich - Awakening (Mystic Production)
The Rembrandts - Via Satellite (Bertus)
Waylon Jennings - Greatest Hits (Sony Music)
Waylon Jennings, Willie Nelson, Jessi Colter, Tompall Glaser - Wanted! The Outlaws (Sony Music)
Willie Nelson - Red Headed Stranger (Sony Music)

Reedice:
Arlo Guthrie - Alice's Restaurant (soundtrack) (Warner Music)
The Doors - London Fog 1966 (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY