neurazí, nenadchne - musicserver.cz">

Kaiser Chiefs nahráli desku "Duck". Je z kategorie neurazí, nenadchne

08.08.2019 14:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

V produkci Grammy ověnčeného Bena H. Allena a Andrewa Wellse vychází novinka britských indierockerů Kaiser Chiefs "Duck". Kapela z Leedsu se s ní pokouší vrátit nazpět do středu zájmu, který si svými prvními deskami bleskově vydobyla. Jak to dopadlo?
6/10

Kaiser Chiefs - Duck

Skladby: People Know How To Love One Another, Golden Oldies, Wait, Target Market, Don't Just Stand There, Do Something, Record Collection, The Only Ones, Lucky Shirt, Electric Heart, Northern Holida, Kurt vs Frasier (The Battle For Seattle)
Vydáno: 26.7.2019
Celkový čas: 40:51
Vydavatel: Polydor
Když v roce 2007 ovládl rádia veleúspěšný hit "Ruby" z neméně úspěšné desky "Yours Truly, Angry Mob", byla tu rázem kytarová senzace, idolové, kteří dle mnohých prognóz měli ovládnout svět pop rocku. Inu, nestalo se tak. Kaiser Chiefs ještě dlouho balancovali na hraně první ligy, kterou si jakž takž upevnili solidní deskou "Education, Education, Education & War" z roku 2014. Z té také pochází další oblíbený hit kapely "Coming Home". Jenže následující počin "Stay Together" byl naprostý krok vedle a propad do průměru.

Sedmý počin "Duck" rozhodně žádný restart ani comeback k výšinám nezpůsobí. Přesto by bylo chybou album na první dobrou odepsat. Parta kolem Rickyho Wilsona totiž přišla se slušnou kolekcí s několika výraznými momenty a s líbivým pop-rockovým zvukem, poplatným době. Progres šel zcela stranou.

Ani po brutálním neúspěchu "Stay Together" muzikanti překvapivě na tuto desku zcela nezanevřeli a pokračují v jejím duchu - tedy decentním popu nutícím k letmému vrtění. Z předchozích počinů nadto zrecyklovali pár svých již tak dost sežvýkaných melodií a hudebně vcelku pochybnou směsku zabalili do rádiového hávu a nakazili ji svým entuziasmem a pozitivním feelingem. Není to terno, ale výsledek neurazí.

Hned úvodní "People Know How To Love One Another" se svou pomrkávající podbízivostí o novince a současném zvuku Kaiser Chiefs řekne prakticky vše. Stejně jako tuctové popěvky umocněné sborovými zpěvy v "Golden Oldies". Naopak syntezátorové hrátky ve "Wait", připomínající americké Sparks, baví svou úmyslnou neaktuálností.

Nejslavnější éru skupiny připomene britsky dráždivá "Don't Just Stand There, Do Something". Dobrá píseň, která však jen upozorní na to, že i ona je pouhým stínem zašlé slávy císaře. Za zmínku stojí ještě roadtripová jízda "Lucky Shirt", skvěle pasující do léta, tedy období, kdy je možné cokoliv.

Co naplat. Pár dobrých momentů "Duck" nabídne. Je ale více než zřejmé, že Kaiser Chiefs na scéně už řekli vše a jejich fanoušky čeká jen recyklace původních nápadů, prokládaná průměrnými popovými ataky na rádia. Předchozí přešlap "Stay Together" ale novinka hravě překročila.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY