Ed Sheeran překonal U2. Má nejnavštěvovanější a nejvýdělečnější turné historie

03.08.2019 19:01 - Josef Martínek | foto: Lucie Levá

Na to, že Ed Sheeran bortí jeden historický milník za druhým, už jsme si zvykli. Tentokrát se mu ale povedl opravdu husarský kousek. Jeho "Divide Tour" se stalo vůbec nejnavštěvovanější a nejvýdělečnější koncertní šňůrou v dějinách. Překonává tím "360° Tour" irských velikánů U2 z let 2009-2011. Zpěvák to oznámil během svého pobytu v Německu, kde se zastavil, aby dvakrát zahrál v Hannoveru.

"Dnes překonalo 'Divide Tour' historický rekord U2. Je teď nejnavštěvovanějším a nejvýdělečnějším turné všech dob. Díky za každého z vás, kdo na show přišel. Zbývá ještě dvanáct koncertů, nikdy na to nezapomenu," pochlubil se osmadvacetiletý písničkář v pátek na sociálních sítích.

Sheeran zahájil turné ke svému komerčně dosud nejúspěšnějšímu albu "Divide" již v březnu 2017 a naplánoval málokdy vídaných 260 vystoupení. Nejprve objížděl haly, posléze se přidaly i stadiony pod otevřeným nebem. Jen dva koncerty v pražských Letňanech letos v červenci zhlédlo dohromady téměř sto padesát tisíc diváků. Během šňůry jich bylo již více než osm milionů. Výtěžek v tuto chvíli činí přes 700 milionů dolarů.

Srovnání s U2 je však ošidné. Bono & spol. totiž s "360° Tour" absolvovali výrazně méně koncertů - 110. Zatímco jejich průměrnou návštěvu na vystoupení spočítal Pollstar na 66 091 příchozích, zrzavý interpret se dostal jen na číslo 34 541.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY