Nový klip ke skladbě "Space Oddity" Davida Bowieho připomíná její výročí i přistání na Měsíci

22.07.2019 14:10 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Slavná píseň Davida Bowieho "Space Oddity" oslavila těžko uvěřitelných padesát let od svého vydání, stejná doba uplynula i od doby, kdy člověk poprvé vstoupil na Měsíc. Coby pocta oběma vesmírným výročím nyní vychází zmíněný song v novém mixu a s novým videoklipem.

Snímek režíroval Tim Pope a jeho základ tvoří záznam živého provedení "Space Oddity" na koncertě z Madison Square Garden při příležitosti Bowieho padesátin (další padesátka!) v roce 1997. Záběry jsou kombinovány s černobílými scénami, které sloužily jako projekce na zpěvákově turné Sound & Vision v roce 1990 a jejich autorem je choreograf Eduaord Lock.

Nový mix skladby, která rovněž vyšla ve výročním boxu sedmipalcových singlů, je dílem Bowieho blízkého spolupracovníka, producenta Tonyho Viscontiho. A i po letech je to nezpochybnitelný hit, který má ve svém tragickém příběhu astronauta majora Toma, vyprávěném prostřednictvím dialogu, obrovskou sílu. Obzvláště uvědomíme-li si, že vydání (vizionářského?) singlu předcházelo přistání člověka na Měsíci jen devět dnů. Lepší poctu si ani skladba ani samotná událost nemohly přát.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY