Impotentní rock z Daredevilu

12.03.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Další z amerických populárních komiksů, "Daredevil", byl zfilmován a spolu s ním vypustili producenti do světa také rockový soundtrack. Na něm hrají např. Nickelback, Drowning Pool či The Calling. Album je to však nudné a stereotypní.
4/10

Různí - Daredevil (soundtrack)

Skladby: Fuel - Won't Back Down, The Calling - For You, Saliva - Bleed For Me, Seether - Hang On, Nickelback - Learn The Hard Way, Drowning Pool Feat. Rob Zombie - The Man Without Fear, Nappy Roots Feat. Marcos Curiel - Right Now, Moby - Evening Rain, Evanescence - Bring Me To Life, Chevelle - Until You're Reformed, Hoobastank - Right Before Your Eyes, Paloalto - Fade Out / In, Revis - Caught In The Rain, Boysetsfire - High Wire Escape Artist, Autopilot Off - Raise Your Rifles, Graeme Revell & Mike Einziger - Daredevil Theme, Evanescence - My Immortal, Finger Eleven - Sad Exchange, Endo - Simple Lies, 12 Stones - Let Go
Celkový čas: 74:05
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Komiksoví zachránci jsou v kurzu. Po senzačním úspěchu "Spidermana" rabuje americké peněženky "Daredevil". Kožený hrdina v poddání Bena Afflecka vydělal za prvních deset dnů promítání sedmdesát milionů dolarů, čímž se potvrdilo, že adaptace "pokleslých literárních žánrů" táhne zámořské obecenstvo před plátno jako málokteré jiné. V Evropě tomu nebude jinak. A právě k vzduchem létajícím zachráncům lidského pokolení už takřka neodmyslitelně patří tvrdá muzika. "Daredevil" jde pohodlně cestou nejmenšího odporu - servíruje nekonfliktní kytarové pecky převážně mladších souborů.

Takovéto soundtracky s radostí vkládám do přehrávače a s radostí je vyjímám. Vždy, když mi přijdou poštou, zaplane ve mně těžko vysvětlitelný pocit, že zrovna tato deska by mohla konečně prolomit hráz komerční rockové unylosti. Vždy, když se CD roztočí v jednotce, propadnu macošskému zklamání, že opět musím poslouchat sterilní, navzájem snadno zaměnitelné rádoby drsňáky. "Daredevil" je přesně takový, neskýtá krom dvou tří míst nic zajímavého.

Všichni kritici tzv. nu-metalu by si u soundtracku "Daredevil" přišli na své, protože tohle monotónní, neautenticky plynoucí skupenství souborů typu Nickelback, Saliva nebo Hoobastank nepřináší byť jediný svébytný okamžik, při němž by rockovému fanouškovi zasvítila očka a mohl si říct: "Stálo to za to!" Z dvaceti skladeb jsou nadprůměrné pouze příspěvky Drowning Pool s Robem Zombiem, dva kousky trip-hop-pop-metalových Evanescence, zvukově se vyděluje také Moby s písní "Evening Rain". Ale co zbytek, kam se poděla inspirace, kde se ukrývá originalita? Je v tahu, asi tak! Obyčejný komerční pop-rock, bezproblémové melodie, nicotná tvrdost a agresivita, chlapecké formace. To jsou základní aspekty "Daredevil", na nichž by měla stát reklamní kampaň desky.

"Daredevil" je soundtrack špatný. Hudba na něm znějící je sice kompaktní, ale honosí se maximálně průměrným kvalitativním stupněm, a tak při srovnání s jinými obdobnými projekty z poslední doby ("The Scorpion King", "XXX") zůstává muzika chlapíka v rudém obleku hodně pozadu. Dokonce i ten nezcela povedený "Spiderman" by mu dal na frak!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY