Tomáši Klusovi není lhostejný stav naší země. V klipu "Chátrám" plném symboliky ji přirovnává k rozpadajícímu se domu

16.07.2019 15:21 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Vivat! Starý dobrý Tomáš Klus je zpět! Novou tvorbou se totiž tento písničkář vrací do období před dvěma alby. Opěvování lásky tedy opět vyměnil za společenskou osvětu a upozorňování na hrozící nebezpečí v naší zemi. Novodobý Kryl a zastánce lidí je znovu v aktivním režimu a brnká na vážnější notu.

Singlem "Chátrám" Klus vyzývá Čechy, aby se nenechali otrávit politikou a médii a začali vzájemně spolupracovat. Pozastavuje se nad aktuální politickou situací a společenským děním. Republiku přirovnává k domu, který chátrá. Sousedy jsou myšleni spoluobčané, kteří spolu zapomněli mluvit.

"Píseň 'Chátrám' vznikla pod dojmem z demonstrací, kterých jsem se účastnil a ze kterých mám dobrý pocit především z toho důvodu, jací lidé se na nich potkávají. Sousedské vztahy v tom našem Domě nejsou tak zlé, jak se může zdát na internetu a v internetových diskusích. Spousta lidí je ohleduplných a zajímá se o dění na domovních schůzích, které jsou teď svolávány masově," komentuje hudebník vznik skladby a dodává: "Když jsem z jedné takové dorazil do našeho domova, tak jsem si sedl ve zkušebně a píseň napsal. Myslím si, že je opravdu potřeba, abychom se o náš Dům začali starat nejenom tím, že budeme opravovat opadané omítky, ale především bychom si měli ujasnit, jak má Dům vypadat a co má lidem, co okolo něj chodí, říct. A otevřít dialog ve všech jeho patrech. Zdá se mi, že jsme jako Češi trošku zapomněli na svoji úlohu, kterou jako Česká republika a jako srdce Evropy máme."

Klip vznikl spoluprací režiséra Marka Štiftera, kameramana Bohdana Zajčenka a samotného Kluse v prostředí historické budovy karlínské Invalidovny a u hory Říp. Výpravný snímek, který si libuje v dlouhých záběrech, je ztělesním novodobých dějin země, kterou sužovaly různé politické režimy. Ve videu se tak nenápadně mihnou především prvky socialismu včetně dobových uniforem, zvonění klíčů či portréty komunistických prezidentů na stěnách. Vše začíná (prostřednictvím záběrů na detail kráčejících nohou v charakteristických krátkých kalhotách) vzpomínkou na domovníka Vaňka, což bylo civilní jméno Václava Havla, a na to, jak bylo, když se o Dům staral on. Vyprávění symbolicky končí u hory Říp - kde to všechno vlastně začalo.

"Chátrám" je tedy absolutní symbolikou a dalším protestsongem Kluse, kterému není osud naší země lhostejný. Nenápadně nás vyzývá k zamyšlení nad tím, co dělat, aby se nám Dům nezřítil před očima.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY