Nové desky 29/2019 - od Eda Sheerana přes Banks po Paula McCartneyho

15.07.2019 11:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tento týden vám představíme pouze osm desek, ale násobně víc intepretů. Hned na čtyřech z nich se podílela široká škála umělců. První z nich je album spoluprací Eda Sheerana, dalšími soundtracky k dokumentu "Echo In The Canyon" a filmu "Shaft" a poslední je vzpomínka na frontmana Frightened Rabbit. K nim se přidají novinky Banks a Anguse Stonea.
Pokud se v pondělí 15. července vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Ed Sheeran - No. 6 Collaborations Project (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / hip hop/ folk pop

Ed Sheeran - No. 6 Collaborations Project
Je to sotva týden, co Ed Sheeran pobláznil během dvou pražských večerů naší republiku a přilehlé okolí a rozhodně s tím nehodlá přestat. Nepočítejte s tím, že byste o něm slyšeli o něco méně, protože vydává svou čtvrtou desku "No. 6 Collaborations". Jak už název napovídá, patnáctkou písniček navazuje na osm let starou nahrávku, na níž sesbíral písničky, které nahrál s jinými umělci. Letošní album v tomto není jiné a se vzrůstající věhlasem anglického zpěváka přibývají i známější jména, ačkoli pouze na hvězdy rozhodně nemíří. Nabídku spolupráce přijali Justin Bieber, Camila Cabello, Travis Scott, Eminem, 50 Cent, Cardi B, Paulo Londra, Young Thug,Bruno Mars, Khalid, Chance The Rapper, PnB Rock, Yebba, J Hus, Ella Mai, H.E.R., Meek Mill, A Boogie wit da Hoodie, Skrillex a dnes už všudypřítomný Chris Stapleton. Taková koncentrace hvězd chtěla i podobně blýskavý producentský, a tak v něm mimo některých již zmíněných najdete jména jako Benny Blanco, Boi-1da, Kenny Beats, Steve Mac, Max Martin, Shellback nebo Nineteen85. Videa jednotlivých spoluprací už Ed Sheeran sdílí v různých podobách na svém YouTube profilu.


Banks - III (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop / electropop

Banks - III
Poměrně dlouho se načekali příznivci americké zpěvačky Banks na její třetí album. Ačkoli se původně mělo jmenovat "Eros", nakonec zvolila o něco jednodušší a výstižnější název "III". Těšit se můžeme na třináct písniček, které oscilují mezi popem, trip hopem, alternativním popem a electropopem. Na rozdíl od předchůdců na nich tentokrát spolupracovala především s anglickými autory, muzikanty a producenty. Na nahrávce se tak podílel například Hudson Mohawke, SOHN, TĀLĀ, Paul Epworth, Miguel Pimental, Francis And The Lights, Jesse Ward a coby producenti BJ Burton a Aaron Forbes. Tato spolupráce nejspíš zafungovala velmi dobře, protože album již posbíralo řadu velmi pozitivních reakcí. Zda na vás zapůsobí obdobně, zjistíte prostřednictvím YouTube profilu zpěvačky.


Tip týdne

Různí - Echo In The Canyon (soundtrack) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: surf pop / psychedelický pop / folk pop

Různí - Echo In The Canyon (soundtrack)
Do amerických kin vstoupil celovečerní hudební dokument "Echo In The Canyon" režiséra Andrewa Slatera o hudební scéně v kalifornském Laurel Canyon, kde vznikly v šedesátých a sedmdesátých letech legendární nahrávky Franka Zappy; Jima Morrisona; Carole King; The Beach Boys, Joni Mitchell, The Byrds, The Mamas & The Papas a dalších. Na tuto dobu, případně jak je ovlivnily, vzpomínají vedle členů již zmíněných interpretů například producent Lou Adler, Fiona Apple, Beck, Justine Bennett, Jackson Browne, Buffalo Springfield, Eric Clapton, David Crosby, Norah Jones nebo Jakob Dylan. Právě poslední jmenovaný si vzal na starost i pomyslný soundtrack a znovu nahrál vybrané skladby, kde se k němu připojili i jeho kolegové. Vedle jmenovaných Fiony Apple, Becka, Jadea Castrinose, Erica Claptona a Norah Jones to byli dále Cat Power, Regina Spektor, Stephen Stills, Neil Young a Josh Homme. Jakým způsobem se k legendárním skladbám jmenovaní postavili, zjistíte na speciálním YouTube profilu.


Různí: Tiny Changes: A Celebration Of Frightened Rabbit's 'The Midnight Organ Fight (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

Různí: Tiny Changes: A Celebration Of Frightened Rabbit's 'The Midnight Organ Fight
Je to už více jak rok, co svůj život skončil frontman skotských indie rockerů Frightened Rabbit Scott Hutchison. Ve věku šestatřiceti let tak vyřešil své psychické potíže a právě na pomoc obdobně "postiženým" se zaměřili jeho kolegové z kapely a další muzikanti, když založili nadaci Tiny Changes. Na její podporu natočili album "Tiny Changes: A Celebration Of Frightened Rabbit's 'The Midnight Organ Fight" s předělávkami jeho písniček z alba "The Midnight Organ Fight". Podíleli se na nich Biffy Clyro, Oxford Collapse, Fiskur, Right On Dynamite, Josh Ritter, Wintersleep, Peter Katis, Craig Finn, Manchester Orchestra, Ben Gibbard, Jeff Zeigler, Daughter, The Twilight Sad, Aaron Dessner, Lauren Mayberry, Julien Baker, Piano Bar Fight, Harkin a Sarah Silverman. Jak jednotliví umělci písničky pojali, zjistíte na YouTube kanálu Frightened Rabbit.


V krátkosti - Paul McCartney Live

Paul McCartney - Amoeba Gig
Léto je příležitost pro různé výběry a také reedice. Sir Paul McCartney se rozhodl takto připomenout některá svá živá alba. Konkrétně se jedná o "Wings Over America" z roku 1976, "CHOBA B CCCP" z roku 1989 a "Paul Is Live" z roku 1993. Všem se dostalo pečlivého remasteru v Abbey Studios a budou k dostání také na vinylu. K těmto třem albům ovšem přidává ještě jednu specialitu v podobě alba "Amoeba Gig". Jeho základem je pochopitelně koncertní EP "Amoeba's Secret" pořízený v roce 2007 v Hollywoodském klubu Amoeba Music, ovšem tentokrát se k fanouškům nedostanou pouze čtyři skladby, ale kompletní vystoupení s jednadvaceti položkami. K dispozici bude pochopitelně také na vinylu.


Dope Lemon - Smooth Big Cat (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie folk / alternativní folk rock

Dope Lemon - Smooth Big Cat
Dope Lemon asi něco řekne jen málokomu, ovšem jméno Angus Stone už by leckomu mohlo přijít minimálně povědomé. Mužská polovina australského dua Angus & Julia Stone pod tímto pseudonymem vydává druhé album a po tři roky starém "Honey Bones" přichází s novinkou "Smooth Big Cat", kde v deseti písničkách kombinuje indie pop a folk s jemnou dávkou psychedelie a alternativy. Co si pod tím představit, zjistíte z prvních písniček umístěných na jeho YouTube kanálu . Album seženete případně i na vinylu.


Různí - Shaft (soundtrack) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Různí - Shaft (soundtrack)
Nové pokračování "Drsného Shafta" se Samuelem L. Jakcsonem se do českých kin nedostalo, nicméně soundtrack k němu v našich obchodech najdete. Scénickou hudbu k filmu měl na starosti držitel Grammy Chris Lennertz a jeho kompozice také tvoří základ desky. K nim však přibylo ještě několik písniček. Ty mají na svědomí například Switch, Souls Of Mischief, Rick James, Das EFX, James Brown, The Math Club, Quavo, Saweetie a také Barry White, Al B. Sure!, James Ingram, El DeBarge a Quincy Jones. Něco málo odhalí ukázky v eshopu Amazon.


America - 50th Anniversary : The Collection (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

America - 50th Anniversary : The Collection
Folk rocková skupina America oslavuje padesát let své existence a u takovéto příležitosti pochopitelně nemůže chybět reprezentativní vzpomínka na bohatou kariéru. Kompilace "50th Anniversary: The Collection" obsahuje tři CD, na nichž naleznete symbolicky padesát skladeb. Vedle očekávaných hitů kapela zařadila i několik rarit včetně raného studiového záznamu slavné "Ventura Highway", živé verze "Riverside" a dosud nevydané demo jejich amerického čísla 1 "Sister Golden Hair". Kompletní seznam skladeb včetně ukázek nabízí americký Amazon a titul bude k sehnání také na vinylu.


Dále vychází:

Batushka - Hospodi (Mystic Production)
Batushka - Hospodi (Limited Edition) (Mystic Production)
Maxíci - 25 let turbulencí (Warner Music)
Různí - For The Throne (Music Inspired By The HBO Series Game Of Thrones) (Sony Music)
Různí - Red Gold Green & Blue (Warner Music)

Vychází na vinylu:
America - 50th Anniversary : The Collection (Warner Music)
Banks - III (Universal)
Batushka - Hospodi (Mystic Production)
Dope Lemon - Smooth Big Cat (Warner Music)
Ed Sheeran - No. 6 Collaborations Project (Warner Music)
Grateful Dead - Fillmore West, San Francisco ( Summer Of 69 Campaign ) (Warner Music)
Khatia Buniatishvili - Schubert (Sony Music)
Paul McCartney - Amoeba Gig (Universal)
Paul McCartney - CHOBA B CCCP (Universal)
Paul McCartney - Paul Is Live (Universal)
Různí - For The Throne (Music Inspired By The HBO Series Game Of Thrones) (Sony Music)
Suicide - Suicide (Warner Music)
The Crimson Project - Live In Tokyo (Re-Issue 2019) (Sony Music)
Tiny Changes - A Celebration Of Frightened Rabbit's 'The Midnight Organ Fight (Warner Music)

Reedice:
Suicide - Suicide (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY