Nové desky 27/2019 - od The Black Keys přes Kylie Minogue po Generation Axe

05.07.2019 07:05 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: Nonesuch Records

První prázdninový týden si pro sebe ukradnou především The Black Keys s dlouho očekávaným návratem, rekapitulující Kylie Minogue a také metalová superskupina Generation Axe. K nim se připojí konečně objevená Lizzo, čeští Botox, retro Chrise Stameyho, koncertní Yes a hard rockoví Bloody Hammers.
Pokud se v pondělí 1. července vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

The Black Keys - Let's Rock (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: roots rock / blues rock / indie rock

The Black Keys - Let's Rock
Americké duo The Black Keys vydalo v roce 2014 úspěšné album "Turn Blue", za které si vysloužilo hned tři nominace na Grammy, ale po světovém turné se Dan Auerbach a Patrick Carney rozhodli, že si od kapely dají na chvíli oddech. V tomto období se každý věnoval svým vlastním projektům a znovu se dali dohromady loni v září, kdy začala vznikat devátá deska "Let's Rock". Carney jí nazývá jako poctu elektrické kytaře a zároveň dodává, že se snažili o jednoduchý přístup k nahrávání. Dvanáctka písní se nahrávala v Auerbachově nashvillském studiu Easy Eye Sound a kapela si vystačila prakticky sama. Doplnily je pouze dvě doprovodné vokalistky Leisa Hans a Ashley Wilcoxson a zvukově jim vypomohl pouze tým, v němž seděl například i několika Grammy oceněný inženýr Tchad Blake. Stylově se můžete těšit na poměrně syrově znějící směs roots rocku, blues rocku, indie rocku a několika dalších stylů. S prvními skladbami se už můžete seznamovat na YouTube profilu dua a pokud se vám zalíbí, můžete shánět "Let's Rock" i na vinylu.


Chris Stamey & The ModRec Orchestra - New Songs For The 20th Century (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: swing / tradiční pop

Chris Stamey & The ModRec Orchestra - New Songs For The 20th Century
Americký muzikant Chris Stamey nám předkládá svoji novou desku "New Songs For The 20th Century" a doprovází to komentářem: "Ptáte se, zda 20. století potřebuje více písní? Dobrá otázka! A je na ní zjevná odpověď: Great American Songbook vystačí sám o sobě velmi dobře, a to bez jakékoli pomoci." Přesto ale právě na nové nahrávce předkládá hned šestadvacet nových písní v retro stylu padesátých a šedesátých let minulého století. Skládal je celé tři roky a jejich nahrávání se vedle The ModRec Orchestra zúčastnila řada jeho slavnějších kolegů, jako jsou Bill Frisell, Branford Marsalis, Django Haskins, Don Dixon, Millie McGuire, John Brown, Kirsten Lambert, Matt Douglas, Nenna Freelon, Will Campbell, Wes Lachot, Scott Sawyer, Jim Crew, Dan Davis, Jason Foureman nebo Peter Holsapple. Ochutnávku alba naleznete na YouTube.


Kylie Minogue - Step Back In Time: The Definitive Collection (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / taneční pop

Kylie - Step Back In Time: The Definitive Collection
Kylie Minogue se rozhodla po sedmi letech opět shrnout svoji bohatou kariéru a vydává novou kompilaci "Step Back In Time: The Definitive Collection". Na dvě CD, respektive čtyři vinyly vyskládala hned dvaačtyřicet písniček, mezi nimiž naleznete i dosud nevydanou písničku "New York City", kterou produkoval DJ Fresh a pochází z doby nahrávání alba "Golden". K dispozici bude kompilace také v deluxe edici bohatší o knihu s fotografiemi. Největší výběr budou mít ale majitelé kazetových přehrávačů - titul bude totiž k dispozici hned v pěti různých balení dvou audiokazet. Kompletní seznam písní včetně ukázek nabízí například Suprahonline.


Tip týdne

Lizzo - Cuz I Love You (Deluxe) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / r'n'b / hip hop / funk / rock

Lizzo - Cuz I Love You
Americká zpěvačka Melissa Viviane Jefferson, která si říká Lizzo, byla dosud známá spíše menšímu okruhu fanoušků, ale to by se nyní mělo změnit. Do této doby vydala na menších labelech dvě alba a za svoji kariéru spolupracovala například i s Princem na albu 3rdEyeGirl "Plectrumelectrum". Nyní vydává třetí album "Cuz I Love You", které se už náležitým způsobem rozletí do světa. Přináší na něm celkem jedenáct písniček, na kterých se podílel například Ricky Reed, X Ambassadors, OAK nebo Dan Faber. Jak už spolupráce s Princem mohla naznačit, i ona se pohybuje na poměrně širokém žánrovém poli zahrnující pop, r'n'b, hip hop, funk či rock. Bližší seznámení s Lizzo, podnikněte na jejím YouTube profilu.


Yes - Yes 50 Live (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Yes - Yes 50 Live
Kapela Yes těší své fanoušky už více jak půl století a nyní vydává své další živé album. "Yes 50 Live" obsahuje záznam z výročního turné odehraného v rámci oslav půlstoletí na scéně. Obsáhlý materiál bude k dostání na dvou CD nebo pěti LP. Ve velmi omezeném nákladu vychází také barevné vinylové edice. Na posluchače čeká třináct skladeb, které v kariéře kapely odehrály klíčovou roli a jde tak o průřez desítkou studiových alb, nahraných v letech 1970 a 2011. Informace k jednotlivým edicím najdete na yesworld.com.


Botox - Dvě tváře (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

Botox - Dvě tváře
Kapelu Botox tvoří především dva zpěváci Jan Kopečný a Petr Ryšavý, k nimž se přidal dále pianista Michael Říha, basista Petr Bidlo a bubeník Matěj Diviš. Poprvé o sobě dali vědět na počátku loňského roku, kdy vydaly singl "Popelář". Následovaly další dva a nyní vydávají debutové album s názvem "Dvě tváře", pro nějž přichystali hned dvanáct písniček. Najdete mezi nimi také duet se zpěvačkou Nelly Řehořovou. Na desce se podílel producent a pianista kapely No Name Zoli Sallai, a tak není divu, že styl kvintetu se nejvíce blíží označení pop-rock. Bližší seznámení s formací nabízí jejich YouTube profil.


Různí - Do The Moonwalk (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: reggae

Různí - Do The Moonwalk
Ačkoli by název kompilace "Do The Moonwalk" mohl svádět k tomu, že se jedná o další výběr hitů Michaela Jacksona, vše je trochu jinak a více světla do toho vnese text vydavatele: "22. 7. 1969 došlo k prvním krokům člověka na Měsíci a žádná ze zemí to neslavila, tak jako Jamajka." U příležitosti padesátého výročí tedy vychází kompilace kultovních jamajských songů, které vznikaly pod dojmem této události, a vy na ní uslyšíte dvacet skladeb, které nahráli například Derrick Morgan, Tommy McCook & The Supersonics, Nicky Thomas, Earl Bailey, The Kingstonians, King Horror, The Hippy Boys, Symarip nebo The Crystalites. Kompletní seznam skladeb a jejich ukázky nabídne Supraphonline.


The B-52's - Cosmic Thing (30th Anniversary) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: new wave

The B-52's - Cosmic Thing (30th Anniversary)
Nemálo z nás má kapelu The B-52's spojenou především s ústřední melodií k filmu "Flinstoneovi", ovšem jejich nejslavnější deska "Cosmic Thing" je o něco starší a aktuálně dosáhla třiceti let. Páté album bylo zároveň prvním, které skupina vydala po smrti svého původního kytaristy Rickyho Wilsona v roce 1985, a na jeho produkci se podíleli Nile Rodgers a Don Was. Díky hitům "Love Shack" a "Roam" vyšplhalo do první desítky jak v Anglii, tak ve Spojených státech či Austrálii a prodalo se ho přes čtyři miliony kusů. Není tedy divu, že skupina nachystala slavnostní reedici, kde kromě zremasterovaného originálu nabízí také živý záznam z roku 1990.


Dále vychází:

Anne Dudley - Poldark - The Ultimate Collection (Music From Tv Series 1-5) (Sony Music)
Dark Funeral - 25 Years Of Satanic Symphonies (10CD) (Sony Music)
Různí - The Secret Diary Of Adrian Mole Aged 13 3/4 - The Musical (Original London Cast Recording) (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Audioslave - Audioslave (Sony Music)
Black Stone Cherry - Black Stone Cherry (Music On Vinyl)
Bloody Hammers - The Summoning (Mystic Production)
Generation Axe - The Guitars That Destroyed The World : Frankenstein (Mystic Production)
Kylie Minogue - Step Back In Time - The Definitive Collection (Warner Music)
Kylie Minogue - Step Back In Time - The Definitive Collection (Deluxe) (Warner Music)
Majesty - Legends (Mystic Production)
Miles Davis - In A Silent Way (50th Anniversary) (Sony Music)
Possessed - Beyond The Gates (Re-Issue 2019) (Sony Music)
Possessed - Seven Churches (Re-Issue 2019) (Sony Music)
Possessed - The Eyes Of Horror (Re-Issue 2019) (Sony Music)
The Black Keys - Let's Rock (Warner Music)
Yes - Yes 50 Live (Warner Music)

Reedice:
Possessed - Beyond The Gates (Re-Issue 2019) (Sony Music)
Puhdys - Puhdys 50 - Wilde Jahre (Die Besten Rock-Songs) (Sony Music)
Lonely Robot - Please Come Home (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY