Osmdesátiny Karla Gotta připomenou dvě velké kolekce singlů

11.06.2019 11:49 - Milan Menčík | foto: Martin Kubica

Karel Gott slaví v červenci osmdesátiny a Supraphon tohle kulaté jubileum připomíná hned dvěma dárkovými kolekcemi. Na té první, nazvané "80/80 - Největší hity 1964-2019", bude na čtyřech CD osmdesát největších zpěvákových hitů. Ještě exkluzivnější a výpravnější bude patnáctialbový box "Singly - 300 písní z let 1962-2019". Na obou přitom bude aktuální hit - duet "Srdce nehasnou" s dcerou Charlotte, který na YouTube míří už k sedmi milionům shlédnutí.

"Je to úctyhodná nálož nahrávek, které náš nejpopulárnější interpret všech dob pořídil od svých úplných gramofonových začátků až do současnosti. Výběry obsahují bezmála všechny singly, to znamená, že se do konečného výběru nedostalo jenom pár nahrávek převzatých písní, k nimž vydavatelská firma nezískala autorská práva nebo jejichž jazykové verze byly majiteli autorských práv zamítnuty. Klasické vinylové pětačtyřicítkové singly u nás vycházely až do devadesátých let, kdy je postupně začaly nahrazovat digitální formáty a gramofonové firmy do rádií začaly rozesílat vytipované 'singly' v elektronické podobě, a na jejich vydávání ve formátu fyzických nosičů, v nové době CD singlů, postupně zcela rezignovaly. Mnohé ze 'singlů' nejnovějšího data na výběrech Karla Gotta jsou představovány písněmi, které vydavatelské domy nabízely rádiím vesměs jako pilotní avíza novinkových alb," říká Miloš Skalka, který se na tvorbě obou výběrů podílel.

Karel Gott u příležitosti vydání narozeninových kompletů uvedl: "Řekněme si upřímně, že bez přízně publika by to nešlo. Vlastně všechno, čemu se celoživotně věnuji, dělám pro své posluchače a diváky. Kdybych z jejich strany doslova fyzicky necítil - a to více než pětapadesát let - příznivou odezvu, nemohl bych svou práci už dávno dělat. Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že bych mohl zpívat a vydávat desky do osmdesáti let."

Oba komplety vycházejí v několika podobách měsíc před Gottovými narozeninami 14. června 2019.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY