Nové desky 24/2019 - od Santany přes Jelen po Avishaie Cohena

12.06.2019 06:01 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Opět poměrně pestrý týden nabídne Santanu s africkým albem, poctu Michalovi Tučnému od kapely Jelen, britské hudebníky Richarda Hawleyho a Charlieho Cunninghama, domácí Kucharski či kontrabasistu Avishaie Cohena. Tipem týdne je norská houslistka Mari Samuelsen. Rockery potěší novinka Perryho Farrella nebo reedice kultovní nahrávky Grateful Dead.
Pokud se v pondělí 10. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Santana - Africa Speaks (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: world music / latin rock

Santana - Africa Speaks
Americká kapela Santana, jejíž hlavní postavou je pochopitelně legendární kytarista Carlos Santana, nejenže aktuálně připomíná dvacet let od vydání Grammy ověnčeného alba "Supernatural", ale zároveň přichází i s novou, poměrně speciální deskou "Africa Speaks". Jak už název pětadvacátého alba napovídá, je jedenáctka skladeb věnovaná především černému kontinentu, jehož rytmy míchá s těmi latinsko-americkými. Osmičlenná kapela se sešla v Shangri La Studios v Malibu slavného producenta Ricka Rubina a během desetidenního nahrávání společně vytvořili bezpočet skladeb, z nichž některé jsou dokonce nahrané na jeden souvislý pokus. Jejími členy byly tentokrát i bubenice a Santanova manželka Cindy Blackman Santana, britská zpěvačka Laura Mvula a její španělská kolegyně Buika. Jak tento mix nakonec dopadl, zjistíte z prvních ukázek Santanově YouTube a my snad ani nemusíme zmiňovat, že desku seženete i na vinylu.


Jelen - Půlnoční vlak Michala Tučného (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / country

Jelen - Půlnoční vlak Michala Tučného
"Na začátku našich muzikantských životů jsme si brali plnými hrstmi, Michal Tučný byl pro nás vždy obrovská inspirace. Letos si naplno užijeme to, že můžeme tyto dary oplatit a vrátit zpět.", těmito slovy uvádí skupina Jelen své nové album "Půlnoční vlak Michala Tučného", které předznamenalo již loňské turné s Míšou Tučnou. Z repertoáru slavného zpěváka si vybrali celkem jedenáct písniček a ve třech z nich si zahostovala znovu i jeho dcera. Vedle "Spím obilí" uslyšíte její vokál v "Modré z džín" a "Tam u nebeských bran". K nim pak kapela přidala například "Cesty toulavý", "Posledního kovboje", "Jak chcete žít bez koní" nebo třeba "Koukám, jak celá země vstává". Kompletní seznam všech vybraných písniček a jejich ukázky nabídne Supraphonline.cz.


Avishai Cohen - Arvoles (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Avishai Cohen - Arvoles
Izraelský kontrabasista Avishai Cohen se po dvou letech od nahrávky "1970" opět hlásí o slovo. Tentokrát desku pojmenoval "Arvoles", což v jazyce sefardských židů zvaném ladino znamená "Stromy". Celkem deset skladeb, které pro desku složil společně s dalšími muzikanty, představují Cohenovo nové já. "Myšlenka této nahrávky byla, sdělit více minimem," vysvětluje, "ale dostat se k tomu, vyžaduje zkušenosti." Na albu s ním spolupracovali ázerbajdžánský klavírista Elchin Shirinov, izraelský bubeník Noam David a dva Švédové - flétnista Anders Hagberg a trombonista Björn Samuelsson. I díky nim se zde míchají afro-karibské rytmy, klasická hudba, bebop, hard bop, swing i stopy hip hopu. První ukázky uslyšíte na muzikantově YouTube.


Grateful Dead - Aoxomoxoa (50th Anniversary Deluxe Edition) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Grateful Dead - Aoxomoxoa
Album americké skupiny Grateful Dead z roku 1969 bylo třetím v diskografii této významné rockové formace a současně jedno z prvních alb rockové historie, které bylo zaznamenáno šestnáctistopou technologií. Název alba je palindrom, čte se tedy stejně z obou stran, ovšem nemá žádný význam. V roce 1991 bylo album v časopisu Rolling Stone zařazeno na osmou příčku v žebříčku nejlepších obalů rockových alb všech dob. Pro účely výroční reedice, která se nyní objevila na pultech, bylo album nově zremasterováno a je doplněno dosud nevydaným koncertním záznamem. Nahrávka vychází i ve velmi omezeném počtu kusů na vinylu.


Richard Hawley - Further (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / folk / rock

Richard Hawley - Further
Tři a půl roku trvalo někdejšímu členu britských Longpigs Richardu Hawleymu příprava nástupce "Hollow Meadows". Svoji osmou desku nazval "Further" a je to první jméno, které se neváže k jeho rodnému Sheffieldu. Dle úvodní "Off My Mind" by se mohlo zdát, že se v doprovodu producentů Collina Elliota a Sheze Sheridana pustil do velmi rockového stylu, ale drtivá většina dalších písniček se už pohybuje spíše na hranici folku a popu. Koneckonců posuďte sami poslechem kompletní nahrávky na jeho YouTube profilu a my pouze dodáme, že ji seženete i na vinylu.


Tip týdne

Mari Samuelsen - Mari (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Mari Samuelsen - Mari
Norská houslistka Mari Samuelsen zatím českému publiku není až tolik známá, ačkoli jsme ji mohli zaregistrovat již díky spolupráci s Maxem Richterem nebo Jamesem Hornerem. Ještě více vstoupí do povědomí díky novému albu "Mari", na němž opět spojuje klasickou hudbou, současné autory a krásy přírody. Materiál pro čtyřiadvacet skladeb čerpala především od skladatelů, jako jsou Johann Sebastian Bach, Philip Glass, již zmíněný Max Richter, Peter Gregson, Johann Johannsson, Brian Eno či Pēteris Vasks. Že byste tuto nahrávku neměli jen tak minout, můžete zkoumat z ukázek na Supraphonline.


Charlie Cunningham - Permanent Way (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / ambient

Charlie Cunningham - Permanent Way
Jedním z vystupujících na letošních Colours Of Ostrava bude také londýnský hudebník a skladatel Charlie Cunningham, který po třech EP a debutu "Lines" vydává svoji druhou desku "Permanent Way". Stylově se pohybuje především na pomezí indie popu a ambientu, které ovšem osvěžuje perkusivním kytarovým zvukem, odkoukaným během pobytu ve španělské Seville od tamních mistrů flamenca. Bližší seznámení s ním můžete podniknout například na jeho YouTube profilu.


Perry Farrell - Kind Heaven (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Perry Farrell - Kind Heaven
Trvalo skoro dvacet let, než Perry Farrell připravil pro své fanoušky novinkovou sólovku. Na desce "Kind Heaven" s ním spolupracoval Tony Visconti, dobře známý z bohaté spolupráce s Davidem Bowiem. Z věhlasných hudebníků se na albu blýskl například Christ Chaney z Jane’s Addiction, Elliot Easton z The Cars, Taylor Hawkins z Foo Fighters a Dhani Harrison. Jednu z devíti nových písní "Machine Girl" si nyní můžete poslechnout na odkaz ven. O svůj názor se s námi nezapomeňte podělit v komentářích!


Kucharski - Láska co bezhlavě bolí (Indies Scope)
bandzone / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativa / experimentální rock / art rock

Kucharski - Láska co bezhlavě bolí
Třebíčská kapela Kucharski se na hudební scéně pohybuje od loňského roku a tvoří ji trojice muzikantů z Fru Fru, Adam Kotrba, Vladimír Dudek a především zpěvák Václav Bartoš. Toto trio dále doplnili Víťa Košíček z Disconexion a bubeník Pavel Koudelka. Vznikla na popud básníka, výtvarníka a lékaře doktora Jiřího Kucharského, který pro kapelu píše texty a zároveň se s kapelou zúčastňuje i na tvorbě hudby. Kvintet, který se pohybuje už především ve vodách alternativy a progrocku, představuje svoji debutovou nahrávku "Láska co bezhlavě bolí" a s ní desítku skladeb, v nichž si zahostovala i zpěvačka Nikola Mucha. Hlavní náplní jsou básně a melodické linky Kucharského z let 1982-89. Bližší seznámení s albem a kapelou nabízí web vydavatelství Indies Scope.


Motionless In White - Disguise (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: metalcore

Motionless In White - Disguise
S pátou deskou "Disguise" přichází na scénu metalcoreová formace Motionless In White. "Každý z nás se na desce posunul nějakým směrem. Současně nás všechny spojuje současný moderní zvuk," uvádí zpěvák Chris. Dále dodal: "Tématicky se texty nových písní dotýkají mých osobních bojů, které mě posledních pár let sužují. Jde o věci, které v sobě držím a nikomu nesvěřuji." Jak nové album zní, posuďte po poslechu kousku "Disguise". Najdete ho na YouTube.com.


Vláďa Šafránek / Tonda Rauer - Brain (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Vláďa Šafránek / Tonda Rauer - Brain
Zpěvák Vláďa Šafránek stihnul před svým odchodem natočit několik písní. Jeho kamarád Tonda Rauer s kolegy album na jeho počest dokončil. Desku nyní servíruje fanouškům pod titulem "Brain". Ostatně, idea oživit původní formaci stejného jména svedla oba kamarády opět dohromady. Práce na desce nebyly zrovna jednodché, protože většina písní vychází s linkou zpěvu v pracovní verzi. V písni "Jsi to jediný" (ukázku najdete na YouTube.com) doplňuje hlas Tomáše Hrbáčka (Harlej). Se zájmem pomoci dokončit nahrávku se ve finální fázi realizace alba přidal k týmu ve studiu kytarista Brainu Míra Váňa žijící mnoho let v USA, a tak s kytaristou Alekem Darsonem nahráli několik sól. Šest písní, které mohl Tonda Rauer se spolupracovníky dokončit, je doplněno asi čtvrt století starým demosnímkem "Babylonská věž", dále coververzí "Stopy upocených těl" od kapely Komunál a trochu pozapomenutou předělávkou skladby Petra Nováka "Přátelství na n-tou".


V krátkosti - soundtracky

Vybrané soundtracky vám opět představíme pouze v krátkosti:

  • Danny Elfman & Chris Bacon - Men In Black: International (soundtrack) (Sony Music)
    Mezinárodní pokračování filmové série "Men In Black" sice vstoupí do našich kin až ve čtvrtek, ovšem jeho soundtrack si můžete vychutnat již nyní. Má ho na svědomí dvojice Danny Elfman a Chris Bacon a scénická hudba je na albu rozdělená do šestadvaceti položek.
  • Luciano Pavarotti - Pavarotti (soundtrack) (Universal)
    Bude to již více než dvanáct let, co zemřel zřejmě nejslavnější tenor všech dob Luciano Pavarotti. Nyní se do kin dostává dokumentární snímek, jehož režii dostal na starosti Ron Howard. Soundtrack k tomuto filmu je pochopitelně poskládaný z těch nejznámějších vystoupení italského zpěváka, včetně těch, na nichž spolupracoval s různými hosty z hudební scény.
  • Elmer Bernstein - Ghostbusters (soundtrack) (Sony Music)
    U příležitosti pětatřicetiletého výročí vydání "Krotitelů duchů" vychází i jeho soundtrack s hudbou legendárního skladatele nejen filmové hudby Elmera Bernsteina. Na rozdíl od první verze z roku 2006, obsahuje pouze sedmatřicet originálních skladeb, které ale byly nově smíchány a remasterovány Bernsteinovým synem Peterem.


Dále vychází:

Axel Rudi Pell - XXX Anniversary Live (Mystic Production)
Dinosaur Pile-Up - Celebrity Mansions (Warner Music)
Enthroned - Cold Black Suns (Mystic Production)
Firespawn - Abominate (Sony Music)
Grateful Dead - Aoxomoxoa (50th Anniversary Edition) (Warner Music)
Inon Zur - Into The Storm (Sony Music)
Lautten Compagney - Baroque Gender Stories (Sony Music)
Majestica - Above The Sky (Mystic Production)
Michael Sanderling - Shostakovich: The Fifteen Symphonies (Sony Music)
Takida - Sju (Warner Music)
The Aquabats - Super Show! Television Soundtrack (Warner Music)

Vychází na vinylu:
Avishai Cohen - Arvoles (Warner Music)
Axel Rudi Pell - XXX Anniversary Live (Mystic Production)
Bob Dylan - The Bootleg Series Vol. 5: Bob Dylan Live 1975, The Rolling Thunder Revue (Sony Music)
Demons & Wizards - Demons & Wizards (Remasters 2019) (Sony Music)
Demons & Wizards - Touched By The Crimson King (Remasters 2019) (Sony Music)
Dinosaur Pile-Up - Celebrity Mansions (Warner Music)
Enthroned - Cold Black Suns (Mystic Production)
Firespawn - Abominate (Sony Music)
Fleetwood Mac - Before The Beginning - 1968-1970 Rare Live & Demo Sessions (Remastered) (Sony Music)
Grateful Dead - Aoxomoxoa (50Th Anniversary Edition) (Warner Music)
Charlie Cunningham - Permanent Way (Warner Music)
Majestica - Above The Sky (Mystic Production)
Mari Samuelsen - Mari (Universal)
Marillion - Clutching At Straws (Warner Music)
Nerez - Masopust (Supraphon)
Perry Farrell - Kind Heaven (Warner Music)
Richard Hawley - Further (Warner Music)
Santana - Africa Speaks (Universal)
Takida - Sju (Warner Music)
The Aquabats - Super Show! Television Soundtrack (Warner Music)

Reedice:
Bob Dylan - The Bootleg Series Vol. 5: Bob Dylan Live 1975, The Rolling Thunder Revue (Sony Music)
Demons & Wizards - Demons & Wizards (Remasters 2019) (Sony Music)
Demons & Wizards - Touched By The Crimson King (Remasters 2019) (Sony Music)
Fleetwood Mac - Before The Beginning - 1968-1970 Rare Live & Demo Sessions (Remastered) (Sony Music)
Marillion - Clutching At Straws (Warner Music)
Nerez - Masopust (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY