V graficky propracovaném "Kacířově kancionálu" Insanie si vyměňují názory Bůh s Ďáblem i Hitler s Dalajlámou

02.06.2019 13:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Brněnská Insania nikdy nedělá nic napůl. Jejich alba jsou propracovaná do nejmenšího detailu, a to jak po stránce hudební, tak po té textové či vizuální. Nyní přicházejí s nehudebním dílem "Kacířův kancionál", tedy knihou, která nemá na českém trhu obdoby.
10/10

Insania - Kacířův kancionál

Vydáno: květen 2019
Vydavatel: Yinachi
Při prohlížení velkolepého díla se až tají dech nad úsilím, které tvůrci kancionálu věnovali. Za vším stojí lídr Insanie Poly a grafik a tatér kOki, kteří spojili své síly a tři roky toto vizuálně epické dílo připravovali.

Insania
© facebook interpreta
"Kacířův kancionál" je vlastně takovým zpěvníkem. Jsou v něm téměř všechny texty, které Poly pro Insanii kdy napsal, vyjma snad jen několika ranějších kusů. Nechybí ani texty z poslední desky "Na počátku byl spam..." z roku 2017, které celou knihu otevírají. Následují popořadě další desky, datačně sestupně až k nahrávce "Crossfade" z roku 1994, kterou brněnská alternativní formace debutovala.

Každý text pak doprovází originální propracovaná grafika komiksového střihu, prokládaná vtipnými fiktivními chaty z Facebooku. Ostatně hned úvodní skladba "Nebe a Nietzsche" nabídne rozhovor mezi Nietzschem, Václavem Morávkem, Irvinem Welshem a Joem (postavou, která je tajemnou duší insaniovských textů). Dále si můžete k filosofickým tématům, které texty Insanie nabízejí, přečíst názory Umberta Eca, Jana Husa, Martina Luthera, Mirky Spáčilové, Konfucia, Karla Čapka, Toma Waitse, Adolfa Hitlera, Woodyho Allena, Agenta Bureše a mnohých, mnohých dalších včetně samotného Ďábla. Jedná se zčásti o fiktivní a zčásti o skutečné citace osobností napříč historií. Provokovat Insania prostě umí.

Insania
© facebook interpreta
Samotná vizuální stránka knihy je impozantní. Grafik je tu přehršel a vzhledem k jejich propracovanosti a množství detailů si je lze prohlížet bez nadsázky hodiny. kOki si s nimi dal práci a skvěle zachytil podstatu a nadsazené revolucionářství tuzemské alternativní legendy, kterou Insania po třetí dekádě fungování bezesporu je.

Kancionál pro svou nákladnost vychází pouze v omezeném výtisku 2 500 kusů a to hned ve dvou variantách. Jedna nabízí klasickou verzi a druhá navíc obsahuje pauzáky se zlatým tiskem grafika Radana Běhouna. Obě rozhodně stojí za za to. "Kacířův kancionál" je skutečně ojedinělé dílo a není určeno jen striktním fanouškům kapely, ale všem nadšencům do graficky neotřelých počinů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY