I na osmý Banát vyrazí speciální vlaková souprava

22.05.2019 09:37 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Zapište si všichni do diáře termín 20.-25. 8. Tehdy se totiž koná již osmý ročník jednoho z nejnevšednějších multižánrových festivalů Banát. Tradičně se uskuteční v Eibentálu, v jedné ze šesti českých rumunských vesnic, kde žije největší česká komunita v Rumunsku.

Zdejší krajané si dodnes zachovali zvyky a tradice, které si v první polovině 19. století přinesli z české země. Ve vesnicích je proto například možné se bez problémů domluvit česky. Cílem festivalu, na kterém vystupují především muzikanti alternativní scény, je pomoci právě tamější české komunitě a poskytnout jí příležitost kontaktu s krajany a také přivýdělku například za ubytování, jídlo nebo domácí výrobky.

Aby organizátoři usnadnili návštěvníkům dopravu, vypraví do Rumunska speciální vlakovou soupravu. Ta bude patřit k jedněm z nejdelších vlaků historie české železnice. Mimořádný festivalový vlak odveze téměř třináct set Čechů za jedinečným kulturním zážitkem do rumunských hor (vlakem se dostanou až do rumunské Oršavy, posledních padesát kilometrů pak překonají místními autobusy či loděmi přes známou dunajskou úžinu Cazanele). Vyjíždí se v úterý 20. 8. z pražského Smíchova kolem sedmnácté hodiny.

Cestu vám zpříjemní první koncerty kapel, které se tento ojedinělý projekt rozhodly podpořit. Na samotném festivalu se pak během čtyř dní vystřídá přes třicet interpretů včetně Zrní, Davida Stypky, Vasilova Rubáše, Pio Squad, Švihadla či Never Sol. Vše pak doplní filmový festival One World Petry Dobruské, divadelní soubory VOSTO5 či talkshow "7 pádů Honzy Dědka" a mnoho přednášek a besed v čele s Láďou Ziburou nebo Tomášem Sedláčkem.

Vstupenky a jízdenky s rezervacemi na mimořádný vlak jsou v prodeji na festivalovém webu. Ceny za balíček obsahující zpáteční jízdenku a vstupenku na festival začínají na 4 999 korunách pro dospělé.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY