Max Cooper odhalil v MeetFactory svůj organický svět

30.05.2019 09:15 - Jaroslav Hrách | foto: Jan Kuča

Britský producent Max Cooper si na svém celosvětovém turné ke své poslední desce "One Hundred Billion Sparks" přichystal impozantní audiovizuální show. V polovině května ji přestavil také pražském publiku v klubu MeetFactory. Promyšlený hudební set a strhující projekce se postaraly o jedinečný zážitek.

Live: Max Cooper

místo: MeetFactory, Praha
datum: 16. května 2019
support: Tom Holič
Fotogalerie

Max Cooper, MeetFactory, Praha, 16.5.2019
© Jan Kuča
V polovině května u nás vystoupil britský producent a umělec Max Cooper. Minulý rok vydal třetí řadovou desku "One Hundred Billion Sparks", se kterou je aktuálně na celosvětovém turné, a tak zavítal i k nám do Česka, konkrétně do pražského klubu MeetFactory. Jak je u něj zvykem, přichystal si opět neotřelou konceptuální live show, při které se návštěvníkům tajil dech. Sám jsme se o tom přesvědčil už dříve. Audiovizuální show na Festivalu Spectaculare, kterou odehrál minulý rok v únoru, mi sice utekla, ale zato jsem si naplno užil jeho perfektní vystoupení na Colours of Ostrava 2017. Propracované projekce byly v kombinaci s elektronickou hudbou opravdu dechberoucí.

Čtvrteční večer odstartoval brněnský hudebník Tom Holič. Připravil si podmanivý elektronický set a navodil v klubu příjemně zasněnou atmosféru. Rytmika tepajících beatů se dynamicky měnila, sám Holič hudbu sem tam prokládal melodií živé trumpety.

Člověk se ani nenadál, a na pódiu se už chystala hlavní hvězda. Na Holičův set Cooper plynule navázal, tudíž nevzniklo žádné hluché místo. I přesto však začal hezky zlehka, nedočkavé fanoušky přivítal za zvuku klavíru. Ve dvouhodinovém vystoupení nabídl mnoho hudebních poloh - neměl problém kličkovat mezi ambientem a technem. Dlouhé minuty budoval melancholickou atmosféru, načež ji rázem ukončil primitivním tanečním rytmem. Z celého setu bylo cítit, že je opravdu promyšlený.

Max Cooper, MeetFactory, Praha, 16.5.2019
© Jan Kuča
Max Cooper komunikoval s publikem, aniž by k tomu potřeboval slova. Stačila mu k tomu hudba a samozřejmě projekce, které byly jako vždy perfektní. Ať už se jednalo o geometrické abstrakce, různé vesmírné úkazy, shluky hvězd, elektronické výboje, živé organismy a další biologické úkazy či jen přímočaré animace, obličejové koláže nebo časosběrné snímky, byl to takový vizuální orgasmus. Potenciál tří promítacích ploch v klubu sice nebyl naplno využit (občas na sebe projekce různě navazovaly), avšak stejně mu bránily sloupy, takže ve výsledku stačila primární plocha.

Dvouhodinový set se mohl zdát zpočátku jako dlouhý, nicméně pompézní zvuk společně s úchvatnými projekcemi se postaraly o jedinečný a velmi intenzivní zážitek. Audiovizuální show Maxe Coopera se prostě musí zažít!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY