Illegal Illusion se vracejí se surovým materiálem "Dried Blood Syndrome"

04.06.2019 17:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Více než šest let čekání na novou desku dopustila alternativní formace Illegal Illusion, která po právu patří k nejvýraznějším jménům domácí alternativní scény. Pánové z Bílovce novinku nahráli naživo a výsledkem je pekelně syrový materiál, který kouše, škrábe, bolí, ale jeho poslech stejně stojí zato.
7/10

Illegal Illusion - Dried Blood Syndrome

Skladby: Quarantine, I'Am Running, Palms, New Funeral Servise, Birthmarks, Feeder, Roof Dogs, Vitamin, With Half Of Mellow Sun, You Smell Like Lambada
Vydáno: leden 2019
Celkový čas: 33:43
Vydavatel: Venus Flag records
Natáčet alba naživo není u některých kapel vůbec na škodu. Tento krok nebyl chybou ani v případě desky "Dried Blood Syndrome", kterou Illegal Illusion nahráli (a sami produkovali) v bratislavském studiu Pulp. Skupina zde osciluje na pomezí noise, post-punku a kytarového rocku. Žánrové vymezení ale berte s odstupem. Od roku 1995, kdy vznikla, si vytvořila vlastní, jen těžko charakterizovatelný zvuk.

Hudebně je produkce značně překotná, drtivá, tísnivá a na posluchače působí až nátlakově. Kapela na tempu moc neubírá a jen velmi vzácně poskytuje oddech. Skladby jsou navíc zvukově a hudebně propojené tak, že vylovit z nich nejlepší kus je téměř nadlidský výkon. "Dried Blood Syndrome" je nesmírně monolitickým útvarem, který po dobu půlhodiny pozře všechen čas i prostor. V tomto ohledu nelze nevzpomenout na kanadské noise-punkové šílence Metz, jejichž tvorbu novinka těchto Bílovčanů svým výrazem připomene. Pokud by se měl vybrat alespoň jeden výrazný zástupce z celé kolekce, stojí za zmínku klidnější, instrumentálně pestrá "Roof Dogs", která ukazuje skupinu v trochu odlišném světle. Působivý je také kytarový úvod pecky "Vitamin" nebo závěrečný experiment "You Smell Like Lambada", nahraný zcela bez bicích. "Dried Blood Syndrome" je rozhodně pro odvážnější posluchače, kteří nepohrdnou trochou syrového materiálu. Odměnou mu bude výživná a originální porce tuhé, ale autorsky propracované hudby.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY