shop.musicserver.cz
Metz, Protomartyr, Futurum Music Bar, Praha, 2.11.2017

Na Nouvelle Prague se divočelo pod velením Metz a Protomartyr

Vydáno: 05.11.2017 12:40 v sekci Naživo - Veronika Ondečková | foto: Jan Rozsypal, fullmoonzine.cz

Pozvání představit se pod hlavičkou pátého ročníku pražského showcase festivalu Nouvelle Prague přijali ostří hoši z kanadských Metz a post-punkoví Protomartyr, hájící barvy Detroitu. Laťku nastavili vysoko nejen kapelám vystupujícím v rámci soutěže. Takhle zní špička zaoceánské scény.

Live: Metz

support: Protomartyr
místo: Futurum Music Bar, Praha
datum: 2. listopadu 2017

Protomartyr Futurum
© Jan Rozypal, fullmoonzine.cz
Těžko říct, jestli to byl promyšlený dramaturgický tah nebo výsledek shody náhod, že se na úvod programu stále prestižnější události objevila zrovna tato dvě etablovaná jména nezávislé scény. Co se koncertu samotného týče, působil jako standardní součástka turné, na kterém se spřátelené trojice sešly již opakovaně. Nikde na dohled žádná propaganda nouvelláckého programu ani žádný jiný signál toho, že návštěvníci jsou jeho součástí. Škoda pro pořadatele. Mohli příležitost využít k tomu, jak upozornit na svoji poctivou práci, sklízející ohlas i za hranicemi, a přilákat na letošní program fanoušky, kteří by za normálních okolností Nouvelle Prague třeba ani nezaregistrovali. Všem, kdo mají na triko čtvrteční večer ve Futuru, každopádně patří velká poklona a nelze než kvitovat, koho si vzal letošní ročník pod svá křídla. Jak detroitští Protomartyr, tak kanadští Metz jsou perfektním příkladem toho, jak daleko může vést muzikantská cesta s nadšením pro věc a jasnou vizí. Korespondují tak s étosem, k němuž se platforma Nouvelle Prague hlásí.

Dá se říct, že obě kapely jsou v zásadě na velmi podobném místě. Tři LP na kontě, hybné momenty žánrů, z nichž vychází, mají nasáklé až do morku kostí, disponují oddanou přízní kritiky i fanoušků a totální nasazení, pokud jde o intenzitu, s jakou vystupují naživo, je pro ně samozřejmost. To vše je jim společné. Přesto v případě každé z kapel máme co do činění s naprosto svébytným přístupem. Protomartyr zvukově vychází převážně z post-punku, jeho chladné krásy a jisté odtažitosti. Díky civilní, byť notně nekonformní a bodavé auře frontmana v sáčku Johna Caseyho však ansámbl pohání energie bořící běžně zažité představy o klasických zástupcích post-punku. Jeho jedinečnost byla patrná již na první pohled, kdy tahle trojice vstoupila na pódium.

Metz jsou naopak hromy a blesky kovaní, bestiálně divocí a hrdě nesoucí hardcorový odkaz. Rozhodně to ale není čirá agrese, která je ovládá. Na to jsou až příliš uvědomělí a zaslíbení pečlivě odměřeným sonickým experimentům. Naposledy si je nevzal pod taktovku nikdo jiný než sám Steve Albini a vzniklo z toho další labužnické album "Strange Peace".

Oba nouvellí hosté zkrátka nezapřou, že se nenechávají svazovat zaběhnutými hranicemi, oplývají charakteristickým zvukem a neváhají jít s kůží na trh na sto padesát procent. Pokud jde o Protomartyr, ti se v Praze představili již potřetí za poslední tři roky a doufejme, že budou pokračovat v téhle statistice i nadále. Futurum Music Bar (mimo jiné kandidující na venue roku v rámci Nouvelle Prague) pro ně po Chapeau Rouge a Basemant Baru představoval zatím největší prkna, jaká si v Praze vyzkoušeli, a zároveň to bylo poprvé, co se představili v roli předskokanů. Byť protentokrát by rozhodně nebylo fér rozlišovat jakoukoli hierarchii.

Metz Futurum
© Jan Rozypal, fullmoonzine.cz
První polovina setlistu Protomartyr utekla jako nic a už v jejím průběhu zazněly některé zásadní skladby z jejich rychle se rozšiřující diskografie. Bylo ale znát, že teprve jak minuty na stagei ubíhaly a frontman John Casey se propíjel blíž ke dnu obligátního lahváče, nasazení trojice se stupňovalo. Přispěla k tomu jistě nejen narůstající aklimatizace, ale i větší kadence dynamičtějších skladeb, v nichž naplno vyniká hlavní kouzlo tria - schopnost vystavět kolem Caseyho, coby majitele velmi těžko uchopitelného sekaně vypravěčského projevu, instrumentální doprovod, který z jeho omezené palety výrazů nejen že dokáže udělat přednost, ale jde ještě dál. Buduje vedle uhrančivého frontmana nekompromisní emocionální nájezdy, plné zvratů a nenucených útoků na slabiny, kterým se dá jen těžko nepodlehnout. Pro představu se stačí zaposlouchat třeba do rozervanecky vznešené "What the Wall Said" z debutu "Under Color Of Official Right". Právě za jejího znění celý setlist nesporně došel vrcholu. A podobnými momenty se skvěla celá jejich poslední zastávka v Praze.

Podobně jako Protomartyr i Metz jsou ve svém dosavadním úsilí podobně neomylní. Kdyby sáhli ke kterékoli položce z repertoáru, neměli by šanci zklamat. Na rozdíl od předskakujících kolegů, kteří nechali vyniknout každému svému gestu, včetně té nejjemnější mimiky, se Kanaďani ponořili do hutné clony ze světel a z kouře. Přijali roli krotitelů živelných sil a posluchače atakovali primární energií, zaobalenou do atmosféry toxičtější než jed napřímené kobry, která vévodí coveru jejich posledního alba. Nakažlivá esence šílenství a sadistická schopnost držet prst na spoušti tak dlouho, dokud se oběť pod tlakem napětí nerozpadne na atomy, to jsou elementy, se kterými Metz neodmyslitelně pracují, a všechny tyhle své choutky dokázali přenést i naživo. I když protentokrát se set obešel bez krvavých zranění na straně protagonistů, z jednoho tracku šli do druhého s naprostou přímočarostí, aniž by nechali publikum spustit potlesk nebo alespoň vydechnout. Předobraz z nahrávek pro ně přitom pro ně byl jen pouhým odrazovým můstkem. Dvouminutový výplach "Eraser" s lehkostí natáhli do hypnotického skoronekonečna a i s ostatními songy si pohrávali, jako by šlo o exhibici. Rozhodně by nikdo nehádal, že mají za sebou tři stovky koncertů jenom za poslední dva roky. Takhle to má být a Praha srdcařství Metz také patřičně ocenila.

Díky všem za to a příště zas!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kanadští pankáči Metz přivezou do Prahy novou, méně punkovou nahrávku (16.02.2024 15:58)
- Showcase festival Nouvelle Prague přitvrzuje, pátý ročník hostí pukovou elitu METZ a Protomartyr (30.10.2017 08:13)
- Naživo: Protomartyr zakončili sezónu v pražském Basement Baru (24.04.2016 15:34)
- Fotogalerie: Protomartyr jako rozloučení s Basement Barem (24.04.2016 09:48)
- Protomartyr přivezou z Detroitu pořádnou dávku post-punku (15.04.2016 08:48)
- Video: Metz v "Eraser" podnikají další vizuální útok (31.01.2016 10:29)
- Video: Zběsilí noise-rockeři Metz představují novinku "II" v klipu k "The Swimmer" (06.05.2015 08:17)
- Kanada vysílá na Sedmičku své černé koně, kapelu Metz (25.06.2013 16:34)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu