Předposlední aktualizace line-upu Brutal Assaultu loví i v domácích vodách

02.05.2019 18:44 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Květen je na tu a soupiska metalového svátku Brutal Assault je již téměř plná. Aktuální rozšíření line-upu už čtyřiadvacátého ročníku festivalu, který opanuje pevnost Josefov u Jaroměře od 7. do 10. srpna, udělá radost milovníkům death metalu i extrémně metalových kruhů, navíc se dočkáme i kvalitních přírůstků do týmu domácích.

A začněme právě s nimi: Na festivalu se poprvé představí stoupající hvězdy českého hardcoru. Parta, která vloni vydala nabušenou, jedenáctiminutovou desku "Milovat", je známá svými intenzivními vystoupeními, která se mnohdy vměstnají do dvaceti minut. Druhý přírůstek přijede od našich východních sousedů, ale domácí je téměř taky. Thrashmetalisté Čad mají stále výsostnou formu, o čemž se můžete přesvědčit poslechem jejich aktuálního alba "Bastard". A na skok do ciziny, u thrashe zůstaňme. Exumer z Německa jsou na scéně už od roku 1985 a milovníci pravého old-schoolu budou nadšeni.

Podstatných přídavků se dočkala deathmetalová sekce. Death metalem, který se nebojí ani zatuchle bahnitého zpomalení, se proslavili Incantation. Do Josefova přijedou se speciálním setem, který stojí na jejich albových klasikách "Onward to Golgotha", "Mortal Throne of Nazarene" a "Diabolical Conquest". Špinaví, komplikovaní, zběsilí, techničtí - to jsou adjektiva, která se vznášejí kolem Australanů Eskhaton. Trojici uzavírají mezinárodní Kraanium, jejichž brutální podoba žánrů josefovské stěny notně pocuchá.

Slušný virvál zvládnou už zmínění Decultivate, zdatně jim pomohou i polští grindcoristé Meat Spreader nebo živoucí legendy pohybující se na scéně už od roku 1977 Discharge. Ukrývají se za slogan "Make noise, not music." Je třeba ještě něco dodávat?

Na jemnější, melodičtější strunu zahrají finští Omnium Gatherum, kteří přivezou svou hudbu, která se nebojí progresivních melodií ani ostrých nářezů. Au-Dessus svou atmosférou připomenou tvorbu kapel z Islandu, sami jsou přitom z Litvy. Těžké riffy, náklepy a výrazné vyhrávky z nich utvářejí funkční a strhující kombo. A ze Severu bude i tečka za tímto rozšířením. Ved Buens Ende neexistují moc dlouho, za tu dobu ale dokázali zformovat osobnosti, které se v tamní extrémně metalové hudbě staly pojmy a zakotvily v takových spolcích jako třeba Emperor, Ulver, Dimmu Borgir nebo Satyricon. Obnovená koncertní činnost těchto Norů by měla letos být omezena na pouhé čtyři koncerty, půjde tedy skutečně o exkluzivní a jedinečnou možnost vidět je zpět v akci.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY