Billie Eilish straší na čele albového žebříčku už počtvrté, v rádiích dál vede Alec Benjamin

02.05.2019 15:05 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Venku už úřaduje máj, lásky čas, ale české žebříčky jako by se teprve zvolna probouzely ze zimního spánku. Když už se něco málo děje, pak spíše v rádiové hitparádě, kde počtvrté vede Alec Benjamin. V albech tvoří osmdesát procent první desítky loňské tituly. Jednou z výjimek je počtvrté vítězná Billie Eilish.
Alec Benjamin - Let Me Down Slowly
© facebook interpreta
RÁDIA - Singl "Let Me Down Slowly" si česká rádia opravdu oblíbila. Alec Benjamin, brzy pětadvacetiletý týpek z Arizony, s ním totiž kromě té zdejší nevyhrál žádnou jinou oficiální hitparádu. U nás ale triumfuje už počtvrté. Na americkém trhu byl nejlépe sedmdesátý devátý, v Británii jednatřicátý. Lépe dopadl v Belgii, kde se podíval alespoň na čtvrtou příčku, nebo v Dánsku, Norsku či Finsku - ve všech těchto severských zemích se shodně zastavil na šestce.

Už na stříbro povyskočil Calvin Harris, kterému v "Giant" sekunduje hlas Rag'n'Bone Mana. Společnými silami získali tři příčky k dobru a vyrovnávají tedy své umístění z Velké Británie. Ve Skotsku, Nizozemsku, Belgii nebo Chorvatsku už si dokonce užili vítězné vavříny.

Bronz uhájila elektronická dvojice Junge Junge s "Wicked Hearts" a těsně pod medailovými stupni zůstala letošní rekordmanka v počtu vítězství. Ava Max se "Sweet But Psycho" už česká rádia ovládla pětkrát, tentokrát jí ale pozice v nejlepší trojici těsně unikla. Ještě hůře dopadli Mark Ronson a Miley Cyrus s "Nothing Breaks Like A Heart", kteří po minulém druhém místě klesli na šestku.

V Top 10 tentokrát nemáme žádné nové jméno, pouze dva navrátilce. Z dvanáctky se na sedmičku probojovali Imagine Dragons, jejichž "Bad Liar" už pamatuje i číslo jedna. Totéž platí i o osmých Mirai. Jejich "Chci tančit" je po čtyřiačtyřiceti týdnech v éteru nejstarším hitem v první desítce.

Souboj o nejúspěšnější novinku kola ovládl Martin Garrix. Nizozemský DJ a producent se s "No Sleep" zapsal jako sedmatřicátý nejhranější. O dvě pozice hůře odstartoval Lil Peep. Americký rapper je sice už rok a půl po smrti, ale jeho hudba pořád vychází. Song "I've Be Waiting" s Fall Out Boy byl zveřejněn letos v lednu a nyní se dostal i do českého éteru.

O novinky občas bývá nouze, neplatí to však v aktuálním týdnu. Další najdeme hned na čtyřicátém řádku - o přízeň posluchačů bude s "Feelings" usilovat John Newman. Ze šestačtyřicátého místa nám svůj "Swan Song" posílá hitmakerka posledních dvou let Dua Lipa a zmiňme ještě osmačtyřicátý post. Tam totiž odstartovali miláčci tuzemského publika Imagine Dragons zásluhou "Cool Out".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Alec Benjamin - Let Me Down Slowly
  2. Calvin Harris feat. Rag'n'Bone Man - Giant
  3. Junge Junge feat. Jamie Hartman - Wicked Hearts
  4. Ava Max - Sweet But Psycho
  5. Dermot Kennedy - Power Over Me
  6. Mark Ronson feat. Miley Cyrus - Nothing Breaks Like A Heart
  7. Imagine Dragons - Bad Liar
  8. Mirai - Chci tančit
  9. Welshly Arms - Learn To Let Go
  10. Lewis Capaldi - Someone You Loved


    Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
    © facebook interpreta
    ALBA - Čtyři vítězství v řadě, to už je pozoruhodná šňůra. Billie Eilish se s deskou "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?" stala nečekanou senzací letošního hudebního jara. Oficiální hitparádu opanovala v celé řadě zemí, včetně USA i Velké Británie. Ve druhé jmenované se dokonce stala vůbec nejmladší sólovou interpretkou, které se podařilo takového primátu dosáhnout. Pokud byste to nevěděli, je jí teprve sedmnáct let. U nás letos víc triumfů nasbíral jen soundtrack "Bohemian Rhapsody", s nímž jsou Queen aktuálně čtvrtí.

    V první desítce je bohužel celkově mrtvo. Minule na stříbru debutující BTS se s "Map Of The Soul: Persona" propadli až na jedenáctku, a tak se Top 10 téměř na chlup podobá pořadí před dvěma týdny. Na dvojku se tedy vrátili Milion+ s "Krtek Money Life", bronzem se mohou chlubit Lady Gaga a Bradley Cooper díky "A Star Is Born". Kromě již zmíněných bramborových Queen se do elitní pětice vešli ještě Imagine Dragons s "Origins". Pořád ta samá jména, která omíláme už od podzimu.

    Nejžádanější novinku nahrála Hudba Praha. Deska nazvaná jednoduše "Hudba Praha & Michal Ambrož" je novou řadovkou souboru po dlouhých devíti letech. V prvním týdnu se dostala na čtrnáctou příčku. Druhé a pro tento týden poslední čerstvé zboží poslali do obchodů Rolling Stones. O ještě neslyšenou tvorbu se ale nejedná, "Honk" nabízí výběr toho nejlepšího z let 1971 až 2016. Startuje na osmnáctce.

    Top 10 - alba:
    1. Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
    2. ▲ Milion+ - Krtek Money Life
    3. Lady Gaga & Bradley Cooper - A Star Is Born O.S.T.
    4. Queen - Bohemian Rhapsody O.S.T.
    5. Imagine Dragons - Origins
    6. Ariana Grande - Thank U, Next
    7. Ed Sheeran - Divide
    8. Queen - Greatest Hits (Remastered)
    9. Twenty One Pilots - Trench
    10. Imagine Dragons - Evolve

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 17. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY