Darkthrone singlem "The Hardship of the Scots" dokazují, že nápadů mají na rozdávání

02.05.2019 15:06 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Norští Darkthrone patří k žijícím legendám svého žánru. V první polovině devadesátých let pomáhali kovat severský black metal. K němu vedla cesta paradoxně přes death metal, později začali naopak svou tvorbu obohacovat o heavymetalové postupy či doomové atmosféry. I tato žánrová neortodoxie patří k základním poznávacím rysům kapely, jejíž jádro tvoří bubeník Fenriz a kytarista, baskytarista a zpěvák Nocturno Culto.

I když má uskupení svá nejvlivnější léta dávno za sebou, neusnuli jeho členové na vavřínech a pokračují v natáčení dalších alb. A nový materiál jejich jménu ostudu nedělá. Sedmnáctou řadovku s názvem "Old Star" naplánovali už na poslední květnový den.

První zveřejněnou skladbou je výživná, sedm a půl minuty trvající "The Hardship of the Scots". Přestože se drží spíše ve středních tempech, dočkáme se hned několika riffových změn a hutné, zdoomovatělé střední pasáže, na niž navazuje část, která by se vyjímala na ledajaké heavy desce. Skladba se přelévá, po celou dobu si udržuje příjemnou nepředvídatelnost. Změny však zároveň nepůsobí jako samoúčelná exhibice. Studnice nápadů Darkthrone, zdá se, jen tak nevyschne.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY