Bruce Springsteen vydá po sedmi letech nové album

26.04.2019 11:07 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Americký zpěvák a kytarista Bruce Springsteen se v poslední době věnoval poněkud jiným věcem, než je nahrávání nové hudby. Od vydání alba "High Hopes", které bylo vlastně jen kompilací starších nahrávek, se soustředil na svůj vlastní knižní životopis "Born To Run". Na něj pak navázala série intimních sólových vystoupení na Broadwayi "Springsteen on Broadway", jež se nakonec vtělily do stejnojmenného filmu na Netflixu. Na skutečně nový materiál tak čekáme od roku 2012, kdy vyšla deska "Wrecking Ball". Čekání je u konce - 14. června Bossovi vychází kolekce "Western Stars".

Bruce Springsteen - Western Stars
© facebook interpreta
Jak se sám muzikant nechal slyšet, jedná se o jeho návrat k "sólovým písním, v jejichž centru stojí silné postavy". Vrací se tak tam, kde je nejsilnější, ke své písničkářské podstatě, která stála v základu jeho nejsilnějších nahrávek. "Deska je ovlivněná kalifornskou popovou hudbou sedmdesátých let. Jmény jako Glen Campbell, Jimmy Webb, Burt Bacharach. Nevím, jestli lidi tyhle vlivy uslyší, ale je to přesně to, co jsem měl v hlavě. Bylo to něco, kolem čeho se album dalo vystavět, dalo mně to inspiraci k tomu, abych zase začal tvořit," svěřil se Springsteen v prosincovém rozhovoru pro časopis Variety. Tematicky se studiovka bude zabývat širokým polem amerického života - opuštěnými místy i dálnicemi, domovem, naději, samotou i životem v komunitě.

O produkci se postaral Ron Aniello, který rovněž přispěl svou hrou na klávesy a baskytaru. Na nahrávání se podílela více než dvacítka muzikantů včetně Springsteenových spoluhráčů z E Street Bandu. Jako hosté se tak představí David Sancious (původní klávesák kapely), houslistka Soozie Tyrell a varhaník Charlie Giordano. Objeví se i Jon Brion známý spoluprací s Kanye Westem či Springsteenova manželka Patti Scialfa.

První ochutnávkou z chystané řadovky je song "Hello, Sunshine". A pokud jde o inspiraci, Springsteen nelhal. Píseň je křehká, hladce se v ní prolíná příjemná melancholie s optimistickou vizí vycházejícího slunce. A došlo i na dobově příznačné smyčce, jež podtrhávají příjemnou melodii. The Boss se blíží k hraně kýče, naštěstí ji však nepřekročil.

"Western Stars" bude obsahovat těchto třináct skladeb: Hitch Hikin’, The Wayfarer, Tucson Train, Western Stars, Sleepy Joe’s Café, Drive Fast (The Stuntman), Chasin’ Wild Horses, Sundown, Somewhere North of Nashville, Stones, There Goes My Miracle, Hello Sunshine, Moonlight Motel.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY