5 + 1 zářezů Liama Gallaghera aneb Od Oasis k sobě samému

26.04.2019 12:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Oasis jsme u nás zažili jednou (koncem minulého století), Noelovy High Flying Birds už také, a tak už zbývá doplnit koncertní zážitky jen sólovým vystoupením mladšího z bratrů Gallagherových, Liama. Ten se ukáže v Praze na festivalu Metronome v pátek 21. června 2019. Kdo to vlastně je, ten Liam?
Pojďme se vyhnout bulvárním informacím, spekulacím a fabulacím, kterých se kolem osoby Liama Gallaghera za uplynulé čtvrtstoletí vyrojilo na tuny. Stejně jako diskusím o tom, zda se ještě někdy Oasis dají dohromady a kolik milionů liber by to případně stálo. V následujícím článku si posvítíme na významné Liamovy hudební momenty. Nemusí být nutně nejlepší či nejúspěšnější, jen muzikantskou dráhu tohoto velkohubého fracka z Manchesteru a jedné z hvězd letošního ročníku Metronome Festivalu tak nějak charakterizují.

Oasis - I'm Outta Time

První skladbou, kterou Liam dodal na album Oasis jako autor, byla "Little James" (2000), na další desku ("Heathen Chemistry" z roku 2002) už přispěl třemi. Na posledním počinu skupiny "Dig Out Your Soul" se nachází Liamova kompozice "I'm Outta Time", jež je krásnou ilustrací citu, který je tento bouřlivák schopen do svého zpěvu dát. A také ukazuje, proč je jeho hlas přirovnáván k vokálu Johna Lennona.


Beady Eye - Second Bite of The Apple

Kapela Beady Eye, což technicky byli Oasis bez Noela, má na kontě jen dvě alba. Je to škoda, protože na nich vůbec nebyly špatné věci. Jednou z nich je singl z desky "BE" - nehitová "Second Bite Of The Apple". Parádní ukázka toho, že nejen Beatles byli Gallagherům vzorem. Zde je cítit pulsující Londýn druhé poloviny šedesátých let, The Kinks a zamlžená psychedelie.


Liam Gallagher a Coldplay - Live Forever (One Love Manchester)

Oasis a Coldplay na jednom pódiu, kdo by to byl řekl? A přece se stalo něco (téměř) takového. Jako vzpomínku na oběti teroristického útoku v Manchesteru zapěl Liam za doprovodu party Crise Martina jednu z nejslavnějších britských písní vůbec, "Live Forever" z repertoáru kapely, kterou založil a možná také zničil. Ve své typické parce a s tamburínou samozřejmě.


Liam Gallagher - I've All I Need

Dne 6. října 2017 bylo peklo blízko zamrznutí, neboť vyšlo sólové album Liama Gallaghera "As You Were". Tedy něco, co sám zpěvák léta vylučoval, protože "přece není žádná p*ča, která není v žádné kapele". Na Twitteru pak desku oznámil tak, že vlastně p*ča je. Bylo z toho britské číslo jedna a několik skvělých singlů. Jedním z nich je "I've All I Need".


Liam Gallagher - Rock 'N' Roll Star

Sólový debut byl úspěchem. V následujícím roce byl Liam dokonce oceněn coby Godlike Genius na NME Awards, tedy cenou, kterou jeho starší brácha obdržel v roce 2012. Liam se zde ten večer prezentoval živě další klasikou Oasis "Rock 'N' Roll Star", v níž ukázal, čím především je: opravdovou rokenrolovou hvězdou. A takových už dnes moc není.


Bonus: "As It Was"

Letos snad vyjde druhé Liamovo album. A 7. června 2019 bude mít premiéru film o comebacku Liama Gallaghera "As It Was". Těšíme se!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY