Páchlo Marilyn z pusy?

25.02.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Současně s deskou Dolores Clan se nám dostalo do ruky také demo spřízněných Who Killed Marilyn? "Hluboko". Skupina z Českého Krumlova na něm předvádí energický, tak trochu hospodský nu-metal.
5/10

Who Killed Marilyn? - Hluboko

Skladby: Podpis, Mína, Hotentot
Celkový čas: 10:33
Když jsem kontaktoval manažera skupiny Dolores Clan, jejíž desku jsem chtěl zrecenzovat v souvislosti s kompilací "Beat Infusion", přišlo mi časem poštou také třípísňové EP "Hluboko" kapely Who Killed Marilyn?. Znal jsem ji podle názvu, zaregistroval jsem její jméno párkrát na plakátech pražských klubů, ale nikdy s ní nepřišel do kontaktu. Možná to byla škoda, neboť deska "Hluboko" sice nic nového nepřináší, ale troufám si tvrdit, že při koncertě by mohli být WKM velmi atraktivní.

Předně říkám, že hodnotit desku, která se chlubí všehovšudy třemi peckami, je vcelku těžké, protože taková ukázka není zrovna reprezentativní. Odhlédněme však od tohoto nešvaru a jukněme na moment na skladby "Podpis", "Mína" a "Hotentot". Kolem WKM se rozprostírá jakési charisma, které poutá pozornost, protože ačkoli o "Hluboko" nelze ani náhodou říct, že by jakkoli vybočovalo z řady, řekněme, standardních nu-metalových formací, nemůžu je šmahem odsoudit. Když je tak poslouchám, hodně mi připomínají Škwor, ale jejich projev není tak triviální. I když... Texty stojí celkem za zlámanou grešli, zvláště "Mína" až příliš zapáchá levnou hospodskou vulgaritou (aneb jak Míně táhlo z úst, jak je ošklivá apod.). Hudebně jsou na tom WKM lépe. Ne snad, že by proti nám stáli noví Pink Floyd z Českého Krumlova, to ani náhodou, ale písničky mají dobře vypointované a rytmicky vystavěné, takže se u nich nenudíte. A o to asi jde, že?

Who Killed Marilyn? a jejich demo "Hluboko" budou jen stěží spásou českého rocku, jenže to oni ani nechtějí. Soudě dle písně "Podpis" jim kráčí především o legraci a zábavu, jíž mohou fanouškům moderního tvrdého rocku v míře víceméně omezené nabídnout. Ale jak říkám - naživo jsem je neviděl, tudíž možná kecám nesmysly, protože jsou ve skutečnosti jedineční, neskuteční a neodolatelní.

CD k recenzi poskytla agentura LEV Production.

Album: Who Killed Marilyn? - Hluboko
Hodnocení: 5/10
Celkový čas: 10:33
Skladby: Podpis, Mína, Hotentot


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY