Nové desky 18/2019 - od The Cranberries přes P!nk po Marinu

01.05.2019 06:44 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Poslední dubnový týden nám přinesl i poslední album irských The Cranberries, novou desku P!nk nebo třeba dlouhočekávanou Marinu. Toto trio doprovodí živák Joshe Grobana, elektroničtí Lamb, folkařka Billie Marten, zpívající Kiefer Sutherland či čeští filharmonici s Jiřím Bělohlávkem. Rockery potěší novinka Alana Parsonse a nebo deska Catfish And The Bottlemen.
Pokud se v pondělí 29. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

The Cranberries - In The End (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / pop rock

The Cranberries - In The End
"Nejsem schopná vymyslet vhodnější způsob, jak si připomenout první výročí odchodu Dolores a oslavit její život, než oznámit světu vydání jejího posledního alba s kapelou," uvedla do světa matka Dolores O'Riordan Eileen O'Riordan osmou desku The Cranberries "In The End". Irská skupina začala skládat písničky pro toto album během turné v květnu 2017. Vokály většiny z jedenácti písniček pochází z dem, které zpěvačka nahrála během léčení bolavé páteře, kvůli čemuž zrušila část severoamerického turné. Psaní a nahrávání tehdy probíhalo mezi Paříží, kde v tu dobu pobýval Noel Hogan, a New Yorkem, kde zůstávala O'Riordan. Poslední email přišel jen několik hodin před její smrtí. Finální nahrávání, kde se hodně pracovalo i s nahrávkami zpěvu, probíhalo v dubnu a květnu loňského roku za asistence producenta Stephena Streeta, s nímž The Cranberries nahráli první čtyři CD. Kapela se tak vrátila ke svým kořenům a podle prvních reakcí se jí to povedlo více než dobře. Posoudit to můžete prostřednictvím jejich YouTube kanálu.


P!nk - Hurts 2B Human (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / folk

Pink - Hurts 2B Human
Americká zpěvačka Alecia Beth Moore, kterou každý zná pod jménem P!nk, patří aktuálně mezi největší hvězdy hudební scény. Zatímco na předchozí dvě alba museli fanoušci čekat čtyři až pět let, nyní si pořádně pospíšila a následovníka nahrávce "Beautiful Trauma" připravila během půldruhého roku. Dala mu název "Hurts 2B Human" a třináct písniček ji pomáhali skládat například Max Martin a Shellback, Daniel Reynolds z Imagine Dragons, Nate Ruess, Julia Michaels, Steve Robson, Ryan Tedder, Sia, Greg Kurstin, Beck, Sasha Sloan, americká zpěvačka Uffie nebo její kolegyně teddy<3. Většina z nich se připojila také k produkci, kde k nim přibyli ještě The Struts, Jorgen Odegard nebo OzGo. Zpěvačka zapojila do tvůrčího procesu i ty, které uslyšíte přímo ze svých reproduktorů. Jsou jimi Wrabel, Khalid, Cash Cash a po vzoru Justina Timberlakea si i ona zkusila netradiční countryovou spolupráci s Chrisem Stapletonem. Tento duet a ještě řadu písniček P!nk již nahrála na svůj YouTube kanál.


Tip týdne

Marina - Love + Fear (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Marina - LOVE + FEAR
Welšská zpěvačka Marina Diamandis poněkud mate své fanoušky. Poté, co si zhruba deset let nechala říkat Marina And The Diamonds, se nyní, po kratším odpočinku, rozhodla opustit diamanty a dále vystupovat pouze coby Marina. Pod tímto jménem vydává své čtvrté album "Love + Fear". Název zvolila naprosto cíleně, protože nahrávka je de facto dvojalbum se dvěma částmi - Love a Fear. Obě obsahují osm písniček, které napsala sama zpěvačka společně s hvězdným týmem, jehož členy byli Novozélanďan Joel Little (Lorde, Taylor Swift, Imagine Dragons), jeho krajan Sam de Jong (Little Mix, Muse, Thirty Seconds To Mars), Švéd OzGo (DNCE, Adam Lambert, Tove Lo), člen Clean Bandit Jack Patterson, Alex Hope (Troye Sivan, Tina Arena) nebo třeba Rick Nowels. Album uvedl velký hit "Baby", na němž se podíleli se zpěvačkou Clean Bandit a Luis Fonsi, a mimo nich na desce uslyšíte i Broods. Podstatnou část "Love + Fear" už Marina sdílí na svém YouTube.


Josh Groban - Bridges Live (Madison Square Garden) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: operní pop / adult contemporary

Josh Groban - Bridges Live (Madison Square Garden)
Vydá-li Josh Groban nové album, čeká se pak obvykle na jeho živou podobu, která umocní to, co na jeho hlase obdivují nejen jeho věrní fanoušci. Když tedy loni v září představil své osmé album "Bridges" a po něm vyrazil na turné, kde mu za zády stála pětičlenná kapela, dvacetičlenný pěvecký sbor, patnáctičlenný orchestr a společnost mu coby hosté dělaly Idina Menzel a Jennifer Nettles, čekalo se pouze, jaký koncert bude nakonec vybraný pro záznam. Volba padla na slavnou Madison Square Garden, a tak je tu "Bridges Live (Madison Square Garden)", které vychází jako obvyklá kombinace CD a DVD. Malou ochutnávkou mohou být dvě písničky na Grobanově YouTube.


Lamb - The Secret Of Letting Go (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / indie pop / lo-fi pop

Lamb - The Secret Of Letting Go
Andy Barlow a Lou Rhodes už loni naznačovali, že coby Lamb chystají novou desku. Výsledkem je "The Secret Of Letting Go" a jedenáct písní, mezi nimiž se objevuje i starší "Illumina", kterou fanoušci znají již z živého podání. Manchesterské duo v nich chtělo prohloubit vazby mezi prostorem a zvukem a minimalistické melodie mají být protkány výraznějšími rytmy a orchestracemi. V textech se mezi tématy tentokrát objevuje určitá reflexe, ohlédnutí zpět, ale i pohledy do budoucnosti. Nahrávku prozatím reprezentuje první singl "Moonshine", v němž si zahostoval Cian Finn. Album seženete v různých podobách včetně vinylu, limitovaného vinylu a audiokazety.


Jiří Bělohlávek a Česká filharmonie - Josef Suk: Asrael Symphony / Pohádka (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Jiří Bělohlávek a Česká filharmonie - Josef Suk: Asrael Symphony / Pohádka
Jak se zdá, archiv díla Jiřího Bělohlávka ve spolupráci s Českou filharmonií zjevně ještě dlouho ponese stále nové a nové nahrávky. Tou další je "Josef Suk: Asrael Symphony / Pohádka", na níž, jak název prozrazuje, svým nezaměnitelným dirigentským rukopisem ztvárnil symfonii "Asrael", kterou Josef Suk napsal po smrti svého tchána Antonína Dvořáka, a k ní připojil čtyřvětou suitu "Pohádka", na níž se coby sólista podílel i houslista Jiří Vodička. Ukázky z této desky nabízí například Supraphonline.


Billie Marten - Feeding Seahorses By Hand (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: akustický folk

Billie Marten - Feeding Seahorses By Hand
Před třemi roky nám tvůrci ankety BBC Sound Of 2016 představili folkovou písničkářku Billie Marten, která v témže roce vydala také svůj debut "Writing Of Blues And Yellows". Na něj nyní navazuje druhou deskou "Feeding Seahorses By Hand", pro níž připravila dvanáct písniček. Většinu z nich si složila a nahrála sama, zatímco produkci svěřila do rukou významného britského producenta Ethana Johnse, který v minulosti spolupracoval s Ryanem Adamsem, Laurou Marling, Paulem McCartneym či Kings Of Leon. Úvodní písničku pak produkoval John Congleton (St. Vincent, Swans). Jak spojení éterické písničkářky, která miluje lamy, a těchto bardů dopadlo, zjistíte na jejím YouTube profilu.


Catfish And The Bottlemen - The Balance (Universal)

web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Catfish And The Bottlemen - The Balance
"Přípravy nové desky jsme si skvěle užívaly! Zcela jsme se přesunuli do studií, kde jsme strávili veškerý čas a myslím, že je to na desce hodně znát. Trávili jsme spolu čas od rána do večera, než jsme šli spát. Nic jiného než album a písničky jsme v té době neřesili," prozradil k přípravám očekávané desky zpěvák kapely Catfish And The Bottlemen Van McCann. Výsledkem je jedenáct nových skladeb a ukázky si můžete poslechnout na YouTube.com.


Kiefer Sutherland - Reckless & Me (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country / country rock

Kiefer Sutherland - Reckless & Me
Podobně jako jeho kolega Kevin Costner i herec Kiefer Sutherland si odskočil k hudbě a kupodivu i do velmi podobného stylu na pomezí country a rocku. Svůj hudební debut Sutherland vydal už před třemi roky, a zatímco u nás proběhl víceméně bez povšimnutí, ve Státech doskákal až do čtvrté desítky countryového žebříčku. Nyní mu připravil následovníka s názvem "Reckles & Me", pro jehož nahrání opět využil producentských zkušeností amerického producenta Judea Colea, který v minulosti pracoval například s Lifehouse nebo honeyhoney. Několik prvních ukázek z alba okuste na jeho YouTube kanálu.


Alan Parsons - The Secret (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Alan Parsons - The Secret
Britský skladatel, hudebník a producent Alan Parsons přichází na scénu s pátou studiovkou "The Secret". Od jeho přechozího počinu "A Valid Path" uplynulo přitom více než patnáct let. Hudebník slibuje na novince návrat poprockového zvuku se symfonickými a progresivně rockovými vsuvkami. Z hostů na desce uslyšíte interprety jako je Jason Mraz nebo Lou Gramm. Nahrávka je k dostání na CD, v luxusní edici na CD a DVD, jako LP a v různých box setech.


AJR - Neotheatre (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: psychedelický pop / doo wop / electro pop

AJR - Neotheatre
Pokud jste dosud o skupině AJR nikdy neslyšeli, patrně nebudete první ani poslední. Bratrská kapela, kterou tvoří Adam, Jack a Ryan Metovi, působí na hudební scéně od roku 2005 a někdy je označována jako DYI skupina, protože si zkrátka dělají vše sami od psaní, přes produkci a nahrávání, až po finální mix. Trio z newyorské Chelsea má za sebou celkem dvě alba - debut "Living Room" z roku 2015 a o dva roky mladší "The Click". K nim nyní přidávají trojku "Neotheater" s dvanácti novými písničkami. Zatímco v minulosti se přikláněli hodně k indie popu, tentokrát se pohybují někde v oblasti psychedelie, electro popu a doo wopu. K bližšímu seznámení s jejich zábavným stylem využijte jejich YouTube.


Johnnyswim - Moonlight (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / soul / blues / pop

Johnnyswim - Moonlight
Je to něco málo přes dva roky, co jsme vám coby Tip týdne představili americké manželské duo Johnnyswim a jejich třetí album "Georgica Pond". Vzhledem k tomu nemůžeme opomenout ani jejich čtvrtou desku "Moonlight", na kterou Amanda Sudano a Abner Ramirez umístili dvanáct songů, s nimiž jim vypomohl americký producent Malay známý ze spolupráce s Lykke Li, Frankem Oceanem, Lorde, či ZAYNem. Kam posunul jejich mix soulu, folku, popu a blues, zjistíte na jejich YouTube.


Aldous Harding - Designer (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie folk

Aldous Harding - Designer
Jsou to tři roky, co se u nás v rámci festivalu Nouvelle Prague poprvé představila novozélandská písničkářka Aldous Harding, kombinující folk s indie a špetkou klasické hudby. Od té doby stačila spolupracovat například s Marlonem Williamsem, Johnem Parishem či Mikem Hadreasem a především vydat druhé album "Party", které bylo v roce 2017 nominované na Evropské album roku v rámci IMPALA Awards. Není tedy divu, že její albová trojka "Designer" je v jistých kruzích náležitě očekávaná. Písničkářka na ní nabídne celkem devět písniček a několik ukázek z ní nabízí web labelu 4AD.


J.J. Cale - Stay Around (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: americana / roots rock / blues

J.J. Cale - Stay Around
V červenci to bude už šest let, co nejen hudební svět opustil americký kytarista J.J. Cale a nyní si ho budeme moct připomenout prvním posmrtným albem "Stay Around". Z jeho archivu se povedlo vydolovat hned patnáct písniček a skladeb, které do této doby nikdy nevyšly. Výběr měli na svědomí jeho manželka Christine Lakeland Cale a jeho dlouholetý přítel a manažer Mike Kappus. Nahrávce vládne americana, roots rock, styl, kterému se říká The Tulsa Sound, a o něco méně blues. Ukázky z tohoto alba nabízí například americký Amazon a my pouze dodáme, že bude k sehnání i na vinylu.


Stealing Sheep - Big Wows (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: experimentální electro pop

Stealing Sheep - Big Wows
Dívčí indie popová skupina z Liverpoolu Stealing Sheep se pohybuje na hudební scéně od roku 2010 a do této doby měla na svém kontě dvě dlouhohrající alba a čtyři EP. Nyní trio, které tvoří klávesistka Rebecca Hawley, kytaristka Emily Lansley a bubenice Luciana Mercer, vydává své třetí LP "Big Wows" a s ním jedenáct písniček, v nichž opět hodně experimentují s electro popem. Jakým způsobem? To zjistíte na jejich YouTube.


V krátkosti

  • Lonely Robot - Under Stars (Sony Music)
    Anglický kytarista a muzikant John Mitchell, známý z působení v kapelách It Bites, Arena nebo Kino, vydává pod pseudonymem Lonely Robot již třetí desku. Fanoušci prog rocku se tak mohou těšit hned na čtrnáctku nových písní, jejichž ukázky uslyší například na stránkách Amazonu.
  • Bennewitzovo kvarteto - Ullmann - Krása - Schulhoff - Haas (Supraphon)
    Bennewitzovo kvarteto, které již nějaký čas sbírá ocenění doma i v zahraničí, se tentokrát soustředilo na skladatele z období první republiky, kteří nepřežili německou okupaci - Erwin Schulhoff zemřel v koncentračním táboře Wülzburg, Viktor Ullmann, Hans Krása a Pavel Haas v Osvětimi. Jaké skladby si kvartet doplněný o bubeníka Pavla Rehbergera zvolil, zjistíte na stránkách vydavatelství Supraphon.
  • Bells Atlas - The Mystic (Warner Music)
    Americká skupina Bells Atlas, kombinující psychedelii, pop, soul, jazz a r'n'b není do této doby příliš známá, ale třeba se to změní s jejich druhým albem "The Mystic". Pětičlenná kapela z kalifornského Oaklandu, s níž se můžete seznámit na jejich YouTube, si pro něj připravila celkem jedenáct písniček a bude k sehnání i na vinylu.
  • Arundo Quartet - Bach: Goldbergovské variace (Supraphon)
    Arundo Quartet, který tvoří virtuosové vystupující jednak sólově ale i po boku nejvýznamnějších orchestrů včetně Berlínské a České filharmonie, vydávají album "Bach: Goldbergovské variace". Jak už napovídá název, ztvárnili "Goldbergovy variace" patřící k nejčastěji nahrávaným dílům Johanna Sebastiana Bacha. Ačkoli jsou známy v bezpočtu klavírních a cembalových aranžích, úprava pro kvarteto dřevěných dechů je poměrně vzdálená od původního záměru skladatele. Jak zní, zjistíte z ukázek na stránkách vydavatelství Supraphon.


Dále vychází:

After The Burial - Evergreen (Warner Music)
Allegaeon - Apoptosis (Mystic Production)
Armin Van Buuren - A State Of Trance 2019 (Sony Music)
Astral Doors - Worship Or Die (Mystic Production)
Atlas Pain - Tales Of A Pathfinder (Mystic Production)
Belzebubs - Pantheon Of The Nightside Gods (Sony Music)
Danko Jones - A Rock Supreme (Mystic Production)
Deftones - Live At Dynamo Open Air 1998 (Universal)
Edguy - Vain Glory Opera (Anniversary Edition) (Mystic Production)
Enforcer - Zenith (Mystic Production)
Fortune - II (Mystic Production)
George Szell - George Szell Conducts Dvorák And Smetana (Sony Music)
Gods Forsaken - Smells Of Death (Mystic Production)
Grand Magus - Wolf God (Mystic Production)
Hardline - Life (Mystic Production)
Ian Gillan - Raving With Ian Gillan And The Javelins (Mystic Production)
Jim Peterik - Winds Of Change (Mystic Production)
Kayhan Kalhor - Rembrandt Frerichs - Tony Overwater - Vincent Planjer - It's Still Autumn (Bertus)
Leverage - Determinus (Mystic Production)
Lone Justice - Live At The Palomino (Warner Music)
Lucy In Blue - In Flight (Mystic Production)
Maraton - Meta (Mystic Production)
Michael Thompson Band - Love & Beyond (Mystic Production)
Monkey3 - Sphere (Mystic Production)
Mork - Det Svarte Juv (Mystic Production)
Mythra - Still Burning (Mystic Production)
New Years Day - Unbreakable (Sony Music)
Nine Shrines - Retribution Therapy (Bertus)
Numenorean - Adore (Mystic Production)
Peter Serkin - Peter Serkin Plays Mozart (Sony Music)
Rosie Flores - Simple Case Of The Blues (Bertus)
Rudolf Serkin - Rudolf Serkin Plays Bach (Sony Music)
Různí - Györgi Ligeti Masterworks (Sony Music)
Různí - Miami Sessions 2019 (Bertus)
Secret Garden - Storyteller (Universal)
Spiral Stairs - We Wanna Be Hyp-No-Tized (Bertus)
Stevie Nicks - Stand Back (1981-2017) (Deluxe Edition) (Warner Music)
Tal & Groethuysen - Schubert: Complete Piano Music For Four Hands (Sony Music)
The Quireboys - Amazing Disgrace (Bertus)

Vychází na vinylu:
After The Burial - Evergreen (Warner Music)
Alan Parsons - The Secret (Bertus)
Aldous Harding - Designer (Bertus)
Allegaeon - Apoptosis (Mystic Production)
Astral Doors - Worship Or Die (Mystic Production)
Bells Atlas - The Mystic (Warner Music)
Belzebubs - Pantheon Of The Nightside Gods (Sony Music)
Billie Marten - Feeding Seahorses By Hand (Sony Music)
Catfish And The Bottlemen - Ballance (Universal)
Cranberries - In The End (Warner Music)
Danko Jones - A Rock Supreme (Mystic Production)
Edguy - Vain Glory Opera (Anniversary Edition) (Mystic Production)
Enforcer - Zenith (Mystic Production)
Gods Forsaken - Smells Of Death (Mystic Production)
Grand Magus - Wolf God (Mystic Production)
Hardline - Life (Mystic Production)
Ian Gillan - Raving With Ian Gillan And The Javelins (Mystic Production)
J.J. Cale - Stay Around (Universal)
James Blake - Assume Form (Universal)
Johnnyswim - Moonlight (Warner Music)
Kiefer Sutherland - Reckless & Me (Warner Music)
Lamb - The Secret Of Letting Go (Mystic Production)
Lonely Robot - Under Stars (Sony Music)
Maraton - Meta (Mystic Production)
Marina - Love + Fear (Warner Music)
Monkey3 - Sphere (Mystic Production)
Mork - Det Svarte Juv (Mystic Production)
Mythra - Still Burning (Mystic Production)
New Years Day - Unbreakable (Sony Music)
Nine Shrines - Retribution Therapy (Bertus)
Numenorean - Adore (Mystic Production)
Prince - Rave In2 The Joy Fantastic (Sony Music)
Prince - Rave Un2 The Joy Fantastic (Sony Music)
Rosie Flores - Simple Case Of The Blues (Bertus)
Spiral Stairs - We Wanna Be Hyp-No-Tized (Bertus)
Stealing Sheep - Big Wows (Mystic Production)
The Quireboys - Amazing Disgrace (Bertus)

Reedice:
Bachman-Turner Overdrive - Bachman-Turner Overdrive (Bertus)
Celtic Frost - Innocence And Wrath (Warner Music)
Celtic Frost - Into The Pandemonium (Warner Music)
Celtic Frost - Morbid Tales Ep (Warner Music)
Celtic Frost - Vanity / Nemesis (Warner Music)
Cyndi Lauper - True Colors (Bertus)
Eminem - Better Man (Bertus)
Kreator - Coma Of Souls (Warner Music)
Kreator - Endless Pain (Warner Music)
Kreator - Extreme Aggression (Warner Music)
Kreator - Outcast (Warner Music)
Kreator - Pleasure To Kill (Warner Music)
Kreator - Renewal (Warner Music)
Kreator - Terrible Certainty (Warner Music)
Marvin Gaye - You're The Man (Universal)
Miles Davis - 3 Essential Albums (Bertus)
Olympic - Želva (Supraphon)
Prince - Ultimate Rave (Sony Music)
Steve Perry - Street Talk (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY