Jameszoo rozvlní MeetFactory naivním computer jazzem

17.04.2019 11:58 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Festival Mladí ladí jazz nabídne 24. dubna v MeetFactory koncert jazzmana 21. století. Poprvé se u nás představí Holanďan Jameszoo, který ukáže, v čem tkví kouzlo jeho naivního computer jazzu, jak sám svůj nezaměnitelný kreativní styl označuje. Jeho debutové album "Fool" vyšlo na labelu Brainfeeder populárního producenta Flying Lotuse a spolupracovalo na něm přes pětadvacet špičkových jazzmanů, včetně Stevea Kuhna nebo brazilského skladatele Arthura Verocaie. Kritika na albu oceňuje zejména zvukové výstřednosti, experimentování, neobvyklou instrumentaci i vynikající výkony hvězdných hudebníků. Dodejme, že k tomuto relativně pozdnímu debutu se autor přes svoji zdánlivou i skutečnou výstřednost propracoval dlouhou a systematickou předchozí prací. A nejen ve studiu se Jameszoo dokáže obklopovat výtečnými hudebníky, v Praze se po jeho boku objeví mimo jiné famózní bubeník Richard Spaven.

"Jameszoo je pro mě osobně budoucností jazzu. V hledáčku jsme jej měli delší dobu a s albem 'Fool' nás přesvědčil o svém hudebním vizionářství," vysvětluje Jan Gregar, ředitel festivalu Mladí ladí jazz. Označení naivní computer jazz v žádném případě neznamená jednoduchý či dětinský. Slovo naivní pochází z latinského nativus, což znamená přirozený, vzniklý zrozením. Slovo si zde zachovává svůj původní význam: kvalitu získanou zrozením, dětskou nevinnost a zázrak, který produkuje spontánní, nedotčené umění. Pro Mitchela Van Dinthera, nizozemského producenta známého jako Jameszoo, je tato kvalita základem jeho tvorby.

Svého holandského kolegu a jeho spoluhráče podpoří v MeetFactory dvě domácí kapely: výteční downtempoví Android Asteroid, kteří poprvé naživo předvedou materiál z nového alba "Amoeba", a kultovní duo Johannes Benz se svojí space verzí trampských songů.

Vstupenky na koncerty festivalu Mladí ladí jazz jsou k dispozici v předprodeji v síti GoOut, zvýhodněné vstupné pro návštěvníky do 26 let začíná již na 111 Kč. Více informací na webu. Oficiální festivalový playlist je k dispozici na Spotify.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY