Nejprodávanější desku roku 2018 měl v České republice Ed Sheeran, streamování převálcovalo fyzické nosiče

13.04.2019 08:08 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Nejprodávanějším albem uplynulého roku bylo v České republice "Divide" od Eda Sheerana. Vyplývá to z výroční zprávy české IFPI, která byla zveřejněna počátkem dubna. Co se domácí tvorby týče, nejvíc u posluchačů bodovala comebacková nahrávka skupiny Lucie, nazvaná "Evolucie".

Tradiční prodeje však meziročně opět klesly, drtí je zisky ze streamování. Digitální služby obstaraly v roce 2018 už jednašedesát procent všech příjmů, což je oproti roku předchozímu nárůst o deset procent. Budeme-li se bavit přímo o streamovacích platformách typu Spotify, Apple Music, Deezer či Google Play, zjistíme, že v tomto případě příjmy vzrostly dokonce o čtyřiačtyřicet procent. Fyzické prodeje celkově naopak poklesly o jedenáct procent. Nebýt vinylů, kterých se prodalo o dvaadvacet procent více než o rok dříve, jejich pád by byl ještě citelnější.

Pro český hudební průmysl je potěšitelná zpráva, že celkové příjmy vzrostly o osm procent na 902 milionů korun. Již druhým rokem se tedy trh po dlouhých letech stagnace zvedá. Vedoucí pozici na něm udrželo vydavatelství Universal Music, následují Warner Music a Sony Music v závěsu s největším domácím vydavatelem Supraphonem.

Top 10 nejprodávanějších alb roku 2018 v České republice:

1. Ed Sheeran - Divide
2. Lucie - Evolucie
3. Imagine Dragons - Evolve
4. Tomáš Klus - SpOlu
5. Kryštof - Kryštof na Strahově
6. Kryštof - 25
7. Mirai - Konnichiwa
8. Queen - Greatest Hits
9. Camila Cabello - Camila
10. Imagine Dragons - Origins



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY