Sebastian učinil v Roxy další postupný krok

11.04.2019 15:14 - Josef Martínek | foto: Radek Kudláček

Po půlroční pauze, způsobené operací hlasivek, se Sebastian vrátil na pódia sebevědomým výkonem v pražské Roxy. Šlo o druhý ze tří speciálních koncertů v rámci série "Rub a líc". Ukázalo se, že písně z připravované druhé desky zpěvákův repertoár významně posilují. A také, že koncertní energie tady funguje.

Live: Sebastian

místo: Roxy, Praha
datum: 10. dubna 2019

Sebastian, Roxy, Praha, 10.4.2019
© Radek Kudláček
Sebastian byl před pár lety po úspěchu průlomového hitu "Polety" tak trochu hozen do vody. Liberecký interpret tehdy neměl prakticky žádný repertoár a dnes s odstupem sám přiznává, že jeho schopnosti byly velmi omezené. Přesto objížděl republiku křížem krážem, koncert za koncertem. Jak příjemné je vidět, že na sobě vytrvale pracuje a snaží se postupnými kroky neustále zlepšovat. Zastávka v Roxy takovým dalším pomyslným schodem byla.

I když vystoupení po úvodním setu předkapely Perutě začalo se zpožděním asi pětačtyřiceti minut, fanoušky se podařilo rychle vtáhnout do dění. Nejprve je uvítal zpěvákův hlas, který jim v několika větách stručně připomněl jeho příběh. Pak už se rozezněly tóny aktuálního singlu "Rub a líc", který je předzvěstí chystané druhé desky. Ač píseň vyšla teprve před pár týdny, diváci už její slova znali a spolu se Sebastianem si je pobrukovali. Dramaturgicky šlo o výborný tah - ukázalo se, že novinka setlist příjemně osvěžila. Platí to také o předchozím singlu "Bestseller". Oba patřily k tomu nejzdařilejšímu, co bylo ke slyšení.

První třetina celkově oplývala hitovými melodiemi, došlo v ní také na další úspěšné singly jako "Záchranný bod" nebo "Vesmírná". Koncert se díky tomu dostal hned od začátku do tempa, skvěle šlapal a ani kontakt s fanoušky nijak nevázl. Hodně tomu pomáhala skutečnost, že Sebastian a další muzikanti z jeho skupiny se prezentují jako skupina v pravém slova smyslu, nikoliv jako sólista a doprovodní hudebníci.

Sebastian, Roxy, Praha, 10.4.2019
© Radek Kudláček
Jak se u takových mimořádných koncertů stalo standardem, scéna byla oproti běžnému vystoupení vylepšena, zejména co se týče světel. Výstřelu konfet jsme se v průběhu večera rovněž dočkali. Za příjemné překvapení označme hostování zpěvačky Nely, která si se Sebastianem zazpívala ještě nevydaný duet. Ten by se podobně jako balada "Milion", která zazněla hned poté, měl také objevit na chystaném albu. Jeho vydání je předběžně v plánu na květen.

Chvályhodné bylo, že večer odsýpal, Sebastian se vyhýbal zdlouhavým monologům, členové kapely neměli potřebu exhibovat neopodstatněnými sóly a ve zvoleném repertoáru se nenašlo žádné místo pro vatu. Když už hlavní protagonista od hudebního programu odbočil, mělo to vždy jasný důvod - v jednom okamžiku chtěl potěšit příznivce tím, že jim rozdělil několik kousků svého merche, v druhém zase poděkoval přítomným lidem, bez kterých by na pódiu nestál - lékařům.

Sebastian, Roxy, Praha, 10.4.2019
© Radek Kudláček
Závěr už se zase nesl na hitové vlně, to když Sebastian zazpíval "Polety" (včetně slok) a v přídavku se po jeho boku nečekaně objevil Xindl X jako autor songu "Náhradní díly". Jejích společné vystoupení působilo jako čistá improvizace, o to zábavnější bylo. Poté následovaly ještě dvě další písně, včetně "Toulavé".

Šlo o koncert, na kterém bylo opravdu příjemné být. Sebastian si znovu zvedl laťku, navnadil na chystané album a navíc z pódia šířil dobrou náladu. Zvládl to navzdory tomu, že sám zápasil s virózou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY