Nové desky 16/2019 - od Norah Jones přes The Chemical Brothers po Melissu Etheridge

17.04.2019 07:18 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

V sobotu proběhl letošní Record Store Day, takže by vám tentokrát neměl uniknout náš seznam vinylů, ale ani další novinky, které mají na svědomí Norah Jones, The Chemicals Brothers, UNKLE, člen slavných Eagles Don Felder, Glen Hansard, Lissie, Circa Waves, Pet Shop Boys či členka Spice Girls Emma Bunton. Milovníky indie rocku potěší Walking On Cars a z české rockové scény tu máme novinku kapely Premier.
Pokud se v pondělí 15. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Norah Jones - Begin Again (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz folk

Norah Jones - Begin Again
Norah Jones se po svém návratu k jazzu s albem "Day Breaks" vydala na světové turné, které prostřednictvím jejího vystoupení na ostravských Colours zasáhlo i naši republiku. Nyní mu přichystala nástupce s názvem "Begin Again", které je ale něco mezi LP a EP. Najdete na něm celkem sedm skladeb, jejichž celková délka nepřesáhne půl hodinu. Sama zpěvačka jej označuje za kompilaci singlů, které vznikly během tohoto a loňského roku. Chtěla připravit písně různých stylů, které by byly rychlé, zábavné, lehké a uvolněné. Zároveň je chtěla nahrát s více hudebníky, což se jí povedlo a ve studiu, kde nakonec strávila pouhé tři dny, ji doplnili například Jeff Tweedy z formace Wilco nebo Thomas Bartlett aka Doveman. Co z toho nakonec vzniklo, zjistíte na YouTube kanálu Norah Jones a my pouze dodáme, že desku seženete i na vinylu.


The Chemical Brothers - No Geography (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / trip hop / house / techno

The Chemical Brothers - No Geography
Na deváté album svých oblíbenců nemuseli fanoušci The Chemical Brothers tak dlouho jako v případě předchůdce, ale na druhou stranu čtyři roky taky není právě málo. Britské duo jim to vynahradilo alespoň řadou koncertů, během nichž zavítali i na pražský Metronome. Nástupce alba "Born In The Echoes" dostal název "No Geography" a již vloni v září ho předznamenal první singl "Free Yourself", který do současné doby doprovodily další tři skladby. K nim pak na albu přibylo dalších šest, na nichž pánové Tom Rowlands a Ed Simons spolupracovali například s Aurorou, která přispěla také vokálem, s NENE, spoluautorem Madonnina hitu "Material Girl" Peterem Brownem a s řadou lidí, kteří se podíleli již na předchozích deskách. Kritici se zatím příliš neshodují na kvalitě alba a na jakou stranu se přikloníte vy, můžete zjišťovat poslechem ukázek na jejich YouTube. Album bude k sehnání také na vinylu.


UNKLE - The Road - Part II (Lost Highway) (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / trip hop / alternativní rock

UNKLE - The Road - Part II (Lost Highway)
Britští elektronici UNKLE se konečně rozhodli pro vydání pokračování dva roky starého alba "The Road: Part I" a vydávají jeho druhou část s podtitulem "Lost Highway". Podle Jamese Lavellea se ale spíše než o skutečnou desku jedná o mixtape, o čemž vypovídá počet dvaadvaceti písniček, které na titul vměstnali. Vznikaly mezi roky 2014 a 2018, před a během The Road Session a trio si pro jejich nahrání přizvalo i několik hostů. Jsou mezi nimi například Mark Lanegan, Tom Smith, Elliott Power, Wil Malone, Keaton Henson, Chris Goss nebo Mick Jones. Část těchto spoluprací již umístili i na své YouTube a my pouze dodáme, že "The Road - Part II (Lost Highway)" seženete vedle digitálních formátů a CD i na vinylu a audiokazetě.


Melissa Etheridge - The Medicine Show (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues rock / folk rock

Melissa Etheridge - The Medicine Show
Americká písničkářka Melissa Etheridge se po tři roky starém albu "Memphis Rock And Soul", na němž se věnovala coververzím, opět vrací ke své vlastní tvorbě a přináší ji prostřednictvím své čtrnácté studiovky "The Medicine Show". Jedenáct písniček v jejím signifikantním mixu folku, rocku, soulu a blues s ní opět nahrál a připravil producent John Shanks a samotná zpěvačka je pojala jako takovou menší poctu legendární kytaře Fender '74 Stratocaster. I to může být příčinou, že první ohlasy na toto album naznačují, že se Etheridge vrátila ke svým prvním nahrávkám. Zda to pocítíte také, můžete zkoumat z prvních několika ukázek a making of videa na jejím YouTube.com. Album bude k dispozici také na vinylu.


Glen Hansard - This Wild Willing (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / folk rock

Glen Hansard - This Wild Willing
Podle posledních několika let, to vypadá, že irský muzikant Glen Hansard, po The Swell Season dal k ledu i The Frames a bude se soustředit čistě na svoji sólovou kariéru. Rok a čtvrt po vydání třetí sólovky totiž přichází s jejím následovníkem, kterého pojmenoval "This Wild Willing". Dvanáct skladeb vzniklo v Paříži, nicméně nahrávání pak probíhalo v Londýně. S jejich tvorbou mu pomáhal producent a kolega z The Frames Joe Doyle a do studia za ním zavítalo celkem čtyřiadvacet hudebníků, mezi nimiž najdete i Markétu Irglovou, ROMY či irské elektroniky Deasy a Dunka Murphy. Jak to vše zafungovalo, zjistíte prostřednictví ukázek, které Hansard nasdílel na svůj YouTube profil. Část z nich pak jistě zazní také v rámci jeho koncertu při oslavách brněnského Sona.


Walking On Cars - Colours (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

Walking On Cars - Colours
Po úspěšném debutu se irská formace Walking On Cars hlásí o slovo s dalším počinem "Colours". Už jen svým odkazem nahrávka předznamenává, jak pestrou hudební škálu se muzikanti rozhodli skloubit: Různé hudební styly, emoce a zvukové efekty. Podle dosavadních reakcí fanoušků se jim to i docela povedlo, o čemž svědčil i první singl "Monster". Vy si ho můžete poslechnout na YouTube.com. Současně s vydáním nahrávky připravila formace trojici obřích koncertů. Všechny mají proběhnout v Irsku a počítá se s návštěvností na třicet tisíc fanoušků. První z nich se má konat 21. května v Belfastu.


Emma Bunton - My Happy Place (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Emma Bunton - My Happy Place
Anglická zpěvačka Emma Bunton se po vydání svého třetího alba "Life In Mono" odmlčela na dlouhých třináct let a nebýt několika málo vystoupení v rámci Spice Girls, dost možná by se na ní zapomnělo úplně. Zato letos si ji asi užijeme dosytosti. Nejenže se vrací se Spajskami, ale dokonce připravila i své nové sólové album "My Happy Place". Deset písniček, které na něm najdete, poskládala z osmi coververzí a dvou novinek, na kterých se podílela jakožto autorka. V případě převzatých skladeb sáhla například po "Come Away With Me" Norah Jones, "I Only Want To Be With You" Dusty Springfield, "You're All I Need To Get By" Marvina Gaye, "Here Comes The Sun" Beatles, "Don't Call Me Baby" Madison Avenue a dokonce i "2 Become 1" své domovské skupiny. K jejich nahrání si navíc přizvala i hostů, kterými jsou Robbie Williams, Will Young, Josh Kurma a také její dlouholetý partner Jade Jones. Jak to vše dopadlo, zjistíte poslechem alba na jejím YouTube profilu.


Pup - Morbid Stuff (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: punk

Pup - Morbid Stuff
Kanadská punkové formace Pup vydává své třetí plnohodnotné album "Morbid Stuff". Na nástupci dva roky starého počinu kapela pracovala s producentem Davem Schiffmanem, známým ze spolupráce s Mars Volta nebo Weezer. Skládání silně ovlivnilo depresivní období frontmana Stefana Babcocka, ale fanoušci se ani tak nemusí ničeho bát: "Na desce najdete všechnu tu energii, kterou dobře znáte a ještě něco víc - odhodlání a porozumění," stojí v tiskovém prohlášení. Posuďte koneckonců sami a poslechněte si ukázku v podobě skladby "Kids".


Tip týdne

Orville Peck - Pony (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní country

Orville Peck - Pony
Na hudební scénu právě vstoupil muzikant říkající si Orville Peck, který sám sebe charakterizuje jako "kovboje mimo zákon". Podporuje to stylizací s červeným kovbojským kloboukem a maskou, která je trochu podobná té, jakou nosil Prince, když se bouřil proti diktátu nahrávací společnosti. V jeho hudbě se to odráží tak, že mixuje country, u nějž se netají obdivem k legendám jako Merle Haggard, Willie Nelson, Loretta Lynn či Dolly Parton, s indie rockem s prvky goth, shoegaze a jistým melodramatem, který může místy připomínat až Depeche Mode. V tomto stylu nachystal debutové album "Pony", kde najdete dvanáct písniček. Bližší seznámení s výstředním muzikantem podnikněte na jeho webu.


Premier - Hlasolamy (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Premier - Hlasolamy
Desáté řadové autorské album zlínské skupiny Premier vznikalo po všemožných peripetiích, vyústěných v několikaletou pauzu. Aktuální nahrávka "Hlasolamy" obsahuje deset písní a byla nahrána ve zlínském studiu V. "Tentokrát jsme se rozhodli, že desku nahrajeme do pásu. Vsadili jsme na místní studio i cenné zkušenosti kluků, co v něm pracují. Změna prostředí a noví lidé nám prospěli," shodují se v rozhovoru dva neoddělitelní muzikanti kapely - zpěvák Jarda Bobowski a kytarista Jarda Mikoška. Doposud vznikly tři videoklipy k písním "Na popel", "Hlasolamy" a "Bar ztracených existencí". Na albu hostuje pět muzikantů a podíleli se na něm dva textaři.


BTS - Map Of Soul (Persona) (EP) (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / k-pop

BTS - Map Of Soul (Persona) (EP)
Korejská popová chlapecká senzace BTS dobývá svět na všech úrovních. Po albech "Love Yourself" byly hosty předávání cen Grammy a nyní plánují své první stadionové světové turné zahrnující takové milníky, jako jsou londýnské Wembley, pařížský Stade de France, newyorský MetLife Stadium, losangeleský Rose Bowl nebo Soldier Field v Chicagu. Toto turné navíc podpoří i novým EP "Map Of Soul (Persona)" zahrnující celkem sedm písniček, které mají být novou kapitolou skupiny a nichž využili různých umělců světové hudby. Písničku "Make It Right" s nimi napsal Ed Sheeran, v prvním singlu "Boy With Luv" si s nimi zazpívala Halsey a pro skladbu "Mikrokosmos" využili klavírní kompozici Bély Bartóka. První ukázky z alba nabízejí BTS na YouTube profilu svého vydavatelství.


Kreyson Memorial - Strážci plamenů (Supraphon)
web / facebook.com / Bandzone / psali jsme
žánr: rock

Kreyson Memorial - Strážci plamenů
Jak název napovídá, kapelu Kreyson Memorial založili bývalí a zakládající členové skupiny Kreyson. Jejich novinkové album "Strážci plamenů" obsahuje dvanáct skladeb, z kterých je jedenáct autorských a jedna je bonusová. Tou je známá skladba od skupiny Black Sabbath - "She's Gone" z roku 1978 , kterou čeští a slovenští posluchači znají pod názvem "Lásko voníš deštěm" od zpěvačky Marie Rottrové. Český text napsal Jaromír Nohavica. Nová hudební tvorba Kreyson Memorial je současná a moderní jak zvukem, aranžemi kláves a samplerů, chytlavými melodickými refrény a také typickými kytarovými riffy a sóly kytarového dua Krob/Kroc. Ukázky najdete na webu kapely.


Circa Waves - What's It Like Over There? (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock

Circa Waves - What's It Like Over There?
Prakticky přesně dvou letech se s třetí deskou vrací angličtí indie rockeři Circa Waves. Dostala název "What's It Like Over There?" a kvartet pro ni přichystal celkem deset skladeb, které produkoval opět Alan Moulder, jinak známý ze spolupráce se Suede, Nine Inch Nails, The Killers či U2. První ohlasy se shodují, že kapela přichází s novým zvukem, který se nezadá s Arctic Monkeys. Co je na tom pravdy, zjistíte poslechem ukázek na jejich YouTube profilu.


Lissie - When I'm Alone (The Piano Retrospective) (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / akustický pop

Lissie - When I'm Alone (The Piano Retrospective)
Americká zpěvačka Lissie se rozhodla, že s námi podělí o to, co hraje a zpívá, když je sama. Jak už název její novinky "When I'm Alone (The Piano Retrospective)" napovídá, sama doma sedí především u klavíru a zpívá si jednak svoje písničky a také některé hity svých kolegů. Z jejích vlastních to jsou například "Castles", "Everywhere I Go" či "Sleepwalking", zatímco mezi vypůjčenými skladbami lze nalézt například "Dreams" skupiny Fleetwood Mac, kterou v roce 1998 připomněli The Corrs, nebo velký hit Dixie Chicks "Cowboy Take Me Away". Jak zní její klavírní akustické verze, zjistíte z řady ukázek na jejím YouTube kanálu.


Matt Simons - After The Landslide (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Matt Simons - After The Landslide
Americký zpěvák a skladatel Matt Simons nejprve dobyl svět singlem "Catch & Release" a kde se mu to nepovedlo s ním, tam zabodoval jeho loňský singl "We Can Do Better". Ten pochází z jeho třetího alba "After The Landslide", kde k němu přidal dalších jedenáct skladeb. Na většině z nich se také autorsky podílel, ovšem produkci svěřil poměrně početnému týmu, v němž najdete jména jako Dan Nigro, Eve Berlin z Living Things, Dan Romer, Mike Tuccillo, Gordon Groothedde, Peter Harper, Jason Blynn nebo švédští The Family. V jedné ze skladeb mu pak přímo u mikrofonu vypomohla i australská zpěačka Betty Who. Zda stejný úspěch jako zmíněné dva ingly bude mít i Simonsova albová trojka, zjišťujte na jeho YouTube.


Pet Shop Boys - Inner Sanctum (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: synth pop / new wave

Pet Shop Boys - Inner Sanctum
Pet Shop Boys se nadechují k další studiové nahrávce. Už v lednu vydali EP "Agenda" a ještě než se Stuartem Pricem dokončí zbytek skladeb, nabízejí fanouškům živák "Inner Sanctum". Záznam, který bude k dispozici na DVD, Blu-Ray a 2CD, pochází z koncertu, který se uskutečnil v londýnské Královské opeře během loňského léta. Speciální scénu vytvořila Es Devlin, choreografii měla na starosti Lynne Page a záznam režíroval David Barnard. Jako bonus je na albu k dispozici i záznam vystoupení britského dua na slavném festivalu Rock in Rio v září 2017. Něco málo k atmosféře napoví trailer na YouTube.


Shlohmo - The End (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: witch house / hip hop / electronica

Shlohmo - The End
Kalifornský muzikant Henry Laufer, který vystupuje pod uměleckým jménem Shlohmo, se v posledních čtyřech letech příliš neprojevoval. Nebýt několika remixů a produkčních spoluprací, vlastně bychom o něm skoro nevěděli. Teď se to ale mění, vydává totiž své třetí album s názvem "The End". Na něm představí celkem třináct skladeb, které jsou směsí elektroniky, hip hopu a alternativy zvané witch house s vlivem dalších žánrů včetně rocku. Co si pod tím představit, zjistíte na jeho YouTube profilu.


Don Felder - American Rock 'N' Roll (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasický rock / rock'n'roll

Don Felder - American Rock 'N' Roll
Milovníci klasického rocku a rock'n'roll by měli nyní pořádně zbystřit. Přesně na ně cílí nové album "American Rock 'N' Roll" Dona Feldera, člena legendárních Eagles. Jeden z nejslavnějších uživatelů dvoukrké kytary Gibson EDS-1275 pro tuto desku složil celkem jedenáct a zatímco v případě předchůdce si přizval pouze Steva Lukathera z Toto, tentokrát se svými kolegy doslova obklopil. Do studia tak k němu zavítali například Sammy Hagar, Slash, Richie Sambora, Orianthi, Peter Frampton, Joe Satriani, Mick Fleetwood, Chad Smith, Bob Weir, David Paich, Steve Porcaro a Alex Lifeson. Tři ukázky z téhle desky sdílí kytarista na svém YouTube profilu.


Dále vychází:

Apparat - LP 5 (Mystic Production)
Arrival Of Autumn - Harbinger (Mystic Production)
Cirith Gorgor - Sovereign (Mystic Production)
Citron - Valašský věk (singl) (Supraphon)
Culture - The Nighthawk Recordings (Warner Music)
Drudkh - A Few Lines In Archaic Ukrainian (Mystic Production)
Exumer - Hostile Defiance (Mystic Production)
Forever Still - Breathe In Colours (Mystic Production)
Holding Absence - Holding Absence (Mystic Production)
Iced Earth - Enter The Realm (EP) (Sony Music)
Různí - Teen Spirit (soundtrack) (Universal)
Sia.Diplo.Labrinth - LSD (singl) (Sony Music)
Sophie Auster - Next Time (Warner Music)
Tronos - Celestial Mechanics (Sony Music)
Weyes Blood - Titanic Rising (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
A New Revenge - Enemies & Lovers (Mystic Production)
Alkehol - Alkehol (Warner Music)
Apparat - LP 5 (Mystic Production)
Art Of Noise - Daft As A Brush! /RSD 2019/ (Warner Music)
Billy Joel - Live At Carnegie Hall 1977 /RSD 2019/ (Sony Music)
Bob Dylan - Blood On The Tracks - Original New York Test Pressing /RSD 2019/ (Sony Music)
Bomfunk MC's - In Stereo (Sony Music)
Brian Jonestown Massacre - Brian Jonestown Massacre (A Recordings)
Circa Waves - What's It Like Over There? (Mystic Production)
Cirith Gorgor - Sovereign (Mystic Production)
Culture - The Nighthawk Recordings (Warner Music)
Declan McKenna - Declan McKenna Regurgitated (Sony Music)
Dennis Wilson, Taylor Hawkins, Brian May, Roger Taylor - Holy Man (Hawkins - May - Taylor - Wilson Version) B/W Holy Man (Instrumental) /RSD 2019/ (Sony Music)
Don Felder - American Rock 'N' Roll (Warner Music)
Elvis Presley - Live At The International Hotel, Las Vegas, Nv August 23, 1969 /RSD 2019/ (Sony Music)
Exumer - Hostile Defiance (Mystic Production)
Fela Kuti And Roy Ayers - Music Of Many Colours /RSD 2019/ (Warner Music)
Glen Hansard - This Wild Willing (Bertus)
Goodie Mob - Still Standing (Sony Music)
Grateful Dead - The Warfield, San Francisco, Ca 10/9/80 & 10/10/80 /RSD 2019/ (Warner Music)
Houndmouth - California Voodoo Part II /RSD 2019/ (Warner Music)
Iced Earth - Enter The Realm (EP) (Sony Music)
Janis Joplin - Woodstock Sunday August 17, 1969 /RSD 2019/ (Sony Music)
Jeff Buckley - In Transition /RSD 2019/ (Sony Music)
Jeff Wayne - Pianos, Strings And Some Other Things (Sony Music)
Lissie - When I'm Alone (The Piano Retrospective) (Mystic Production)
Mark Ronson Feat. Miley Cyrus - Nothing Breaks Like A Heart (Sony Music)
Matt Simons - After The Landslide (Bertus)
Melissa Etheridge - The Medicine Show (Universal)
Norah Jones - Begin Again (Universal)
Orville Peck - Pony (Mystic Production)
Paloma Faith - The Zeitgeist (EP) (Sony Music)
Prefab Sprout - Steve McQueen (Acoustic) (Sony Music)
Shlohmo - The End (Bertus)
Silk City - Silk City (EP) (Sony Music)
Sly & The Family Stone - Woodstock Sunday August 17, 1969 /RSD 2019/ (Sony Music)
Sophie Auster - Next Time (Warner Music)
The Fall - Medicine For The Masses (The Rough Trade Singles) /RSD 2019/ (Warner Music)
The Chemical Brothers - No Geography (Universal)
Tronos - Celestial Mechanics (Sony Music)
UNKLE - The Road - Part Ii (Lost Highway) (Bertus)
Walking On Cars - Colours (Universal)
Weyes Blood - Titanic Rising (Mystic Production)
Woody Guthrie - I Don't Like The Way This World's A-Treatin' Me /RSD 2019/ (Warner Music)

Reedice:
Beth Hart - Immortal (Bertus)
Fair Warning - Fair Warning (Bertus)
In Flames - Soundtrack To Your Escape (Re-Issue 2014) (Sony Music)
Khaled - Spirit Of Rai (Bertus)
Prince - The Versace Experience Prelude 2 Gold (Audiokazeta) /RSD 2019/ (Sony Music)
Stevie Ray Vaughan - In The Beginning (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY